Schippers wil onderzoek naar zorgplicht verzekeraars
Schippers wijst daarin op het belang ‘dat er rekenschap wordt gegeven aan effecten van het inkoopbeleid op het in stand houden van voldoende aanbod van geneesmiddelen’. Daarom heeft de minister aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd onderzoek te doen naar de zorgplicht van verzekeraars.
De NZa zal ingrijpen als de zorginkoop of de vergoeding van de zorg niet voldoet aan de zorgplicht. Daarom gaat de autoriteit ‘aangescherpte good contracting practices’ opstellen en ‘werk maken van de naleving daarvan’.
De brief is het antwoord van Schippers op het onderzoek van de verkenners Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein begin dit jaar in opdracht van VWS. De minister neemt klachten van de KNMP over de sterk gedaalde inkomsten van apothekers serieus. De NZa gaat daarom op korte termijn onderzoek doen naar de financiële positie van apotheken. Zowel rentabiliteit, solvabiliteit als liquiditeit van apotheekbedrijven worden bekeken.
Patiënten zouden van de minister vaker een medicatiecheck moeten laten doen, schrijft ze in de brief. Om dat te stimuleren, overweegt ze de medicatiecheck uit het eigen risico van zorgverzekerden te halen, waardoor ze deze check niet meer hoeven te betalen.
Schippers vindt ook dat de medicatieoverdracht beter kan. Ze vindt dat de zorgpartijen de oplossingen voor de gesignaleerde knelpunten onderling moeten bedenken en toepassen, maar dat ze periodiek bestuurlijk overleg heeft met hen om de voortgang in de gaten te houden. Het eerste overleg is in juni.
Bij het aangekondigde onderzoek komt ook het benodigd aantal apotheken ter sprake en wordt gekeken naar scheiding van zorg en distributie. Dit alles om de kosten van de farmaceutische zorg nog verder te verlagen. Overheveling 'dure' geneesmiddelen gaat dan ook gestaag door; tijd van de patient is immers gratis en wordt niet berekend in de prijs. Brief van de Minister aan de kamer is voor de sector bijzonder onheilspellend.
Laat de KNMP nu eens het heft en lot in eigen hand nemen en de eigen centrale prijslijst intrekken. VWS en NZa wijzen daar in hun beleidsstukken steeds op: de Z-index prijslijst is strijdig met ACM regels, maar zolang de uitgever ze blijft publiceren en het VWS/ZN-leden winst oplevert gaat de Minister niet ingrijpen.
Behoudt van de centrale prijslijst is zeer conservatief en tekenend voor de weinig constructieve en innovatieve daadkracht van de KNMP.
Angst voor een wereld van verschillende prijslijsten is onterecht; die wereld is er al, alleen is die geheim en over de ruggen van de apothekers heen.