Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weinig geneesmiddelen beschikbaar bij leverkanker

PW Magazine 05, jaar 2013 - 23-01-2013
Voor patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC), een van de meest voorkomende vormen van leverkanker, ziet het er momenteel niet zo rooskleurig uit. Er is slechts één geneesmiddel geregistreerd voor deze potentieel dodelijk aandoening. Verschillende trials zijn mislukt en het duurt op zijn minst nog jaren voordat nieuwe therapieën op de markt komen.

Dat blijkt uit een rapport van GBI Research, een internationaal onderzoeksbureau. Volgens het rapport is sorafenib (Nexavar), een angiogeneseremmer, het enige geneesmiddel dat momenteel in Europa en de Verenigde Staten is geregistreerd voor de behandeling van HCC. Voorafgaand aan de goedkeuring van Nexavar in 2006 werden off-label diverse middelen toegepast, ondanks hun geringe effectiviteit.

Nieuwe medicatie is echter hard nodig, want bij 75% van de mensen met HCC is chirurgie niet haalbaar omdat de lever te slecht functioneert of de ziekte te ver is gevorderd. Bij die patiënten blijven alleen nog behandeling met ablatie, radiotherapie en medicatie over.

Op dit moment zijn ongeveer tachtig moleculen in ontwikkeling als mogelijk behandelstrategie bij HCC. De meeste verkeren echter nog in een vroege fase en zijn dus nog jaren verwijderd van toelating tot de markt.

Voorbeelden van geneesmiddelen in fase-III-onderzoek die mogelijk binnenkort op de markt komen zijn: Thermodox van Celsion, ramucirumab van ImClone/Eli Lilly, muparfostat van Medigen/Progen en everolimus (Novartis).

Maar er zijn ook teleurstellingen. Brivanib, ontwikkeld door Bristol-Myers Squibb, strandde in de laatste fase van klinisch onderzoek. Ook sunitinib, in ontwikkeling bij Pfizer, faalde. In fase-III-onderzoek bleek het niet effectiever te zijn dan sorafenib. Bovendien bleek het middel ernstige bijwerkingen te geven.

De nieuwste potentiële strategie tegen HCC is Virus JX-594. Dit virus kan kankercellen infecteren en doden of eiwitten produceren die een auto-immuunreactie veroorzaken tegen de kankercellen. Fase-I-studies geven bemoedigende resultaten, maar er is nog een lange weg te gaan voor deze therapie de markt zal bereiken.

Document acties

Back to top