Nieuws 2013
KNMG: ‘Morfine geen sedativum’
De KNMG drukt artsen en besturen van ziekenhuizen op het hart dat morfine niet geschikt is om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen.
Capillaire-lek-syndroom bij (peg)filgrastim
Filgrastim (Neupogen) en pegfilgrastim (Neulasta) kunnen bij kankerpatiënten en bij gezonde donoren in zeldzame gevallen het capillaire-lek-syndroom (CLS) geven.
Zwangerschapspreventieprogramma vismodegib
Vismodegib (Ervedge) is teratogeen.
Inhalatie levofloxacine voor kinderen
Levofloxacine voor inhalatie is door het EMA geaccepteerd voor aanvulling op een eerder Paediatric Investigation Plan.
Natriumchloriet potentieel weesgeneesmiddel bij ALS
Het EMA heeft natriumchloriet per injectie aangewezen als te onderzoeken weesgeneesmiddel bij de behandeling van amyotrofe laterale sclerose (ALS).
Hemofilie na clopidogrel
Hemofilie is onlangs meerdere keren gemeld na inname van clopidogrel (Plavix).
Kwaliteitsindicator voorspelt resultaat diabetesbehandeling
De mate van voorschrijven van lipidenverlagende medicatie is een goede voorspeller van de klinische uitkomsten bij patiënten met diabetes. Grigory Sidorenkov, promovendus in Groningen, onderzocht of kwaliteitsindicatoren het behandelresultaat bij diabetespatiënten kunnen voorspellen.
GMH uit Amorphophallus werkt bij acne
Hydrolysaten van glucomannaan (GMH) uit de Amorphophallus wortelknol geven een mooie huid en minder acne bij vrouwen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow in samenwerking met onderzoekers uit een dermatologiekliniek in Iran.
Teunisbloemolie toch nuttig
’s Avonds aanbrengen van 160-320 mg teunisbloemolie bij kinderen en adolescenten met atopische dermatitis helpt, stellen onderzoekers uit de Hallym Universiteit in Seoul.
Dermatocorticosteroïde is veilig
Angst voor bijwerkingen belemmert de toepassing van dermatocorticosteroïden bij constitutioneel eczeem.
Huidziekte: depressie bij ouderen
Huidziekten geven een grote kans op depressies bij ouderen, stellen onderzoekers uit Zuid-Korea.
Te lang doorgaan met chemo vermindert kwaliteit leven
Chemotherapie wordt bij niet-kleincellig longcarcinoom mogelijk te lang doorgezet. Daardoor neemt de kwaliteit van leven af en krijgen patiënten niet goed de gelegenheid zich voor te bereiden op hun sterven.
Volop interacties voeding en geneesmiddelen
Explosieve stijging van ADHD-medicatie
Gebruik in Denemarken vervijfvoudigd
Het gebruik van ADHD-medicatie voor zes maanden of langer onder kinderen is vervijfvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar. Deze trend is volgens de auteurs wereldwijd. Opvallend is dat ook het off-labelgebruik is toegenomen.
Handgeschreven recept nu verleden tijd
Geneesmiddelen voorschrijven mag vanaf 1 januari 2014 alleen nog maar elektronisch. Dat staat in een nieuwe richtlijn van de KNMG, die 18 september is gepresenteerd.
Steeds meer mensen sterven door melanoom
In Nederland overlijden steeds meer mensen aan een melanoom. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt.
Kabinet houdt vast aan korting geneesmiddelen
Miljoenennota: eerder ingezette bezuinigingen ongewijzigd
Het kabinet-Rutte II blijft in zijn miljoenennota voor het jaar 2014 bij de eerder ingezette bezuinigingen op geneesmiddelen. Uit de rijksbegroting voor het volgend jaar blijken geen nieuwe kortingen op geneesmiddelen, hoewel apothekers de gevolgen blijven voelen van het preferentiebeleid. In deze begroting is ook de extra bezuiniging van € 6 miljard opgenomen.
Receptcontrole vanaf Kreta: IGZ sluit apotheek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft op 13 september Dorpsapotheek Cothen het bevel gegeven de deuren te sluiten. In de apotheek was geen apotheker aanwezig. De gevestigd apotheker was op vakantie in Griekenland, zonder te voorzien in waarneming.
CMR-alert: te hoge dosering oncolyticum
Een fout in een VTGM-voorschrift heeft in een ziekenhuis geleid tot een te hoge dosering van het oncolyticum cabazitaxel (Jevtana). De oorzaak van de fout was onvolledige informatie in de samenvatting van de productkenmerken. Twee patiënten zijn gedurende het gebruik van dit middel overleden. De IGZ stelt een onderzoek in of de te hoge dosering oorzaak is van hun dood.
LSP: patiënt heeft online overzicht
Patiënten hebben online inzage in het Landelijk Schakelpunt (LSP) en kunnen zien welke zorgverleners hun gegevens beschikbaar stellen. Dat maakt De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) bekend.