Nieuws 2013
Van Roon benoemd tot hoogleraar klinische farmacotherapie
Eric van Roon, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden, is benoemd tot honorair hoogleraar klinische farmacotherapie.
Verscherpt toezicht Medisch Centrum Westerbuurt beëindigd
De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op de apotheek in het Medisch Centrum Westerbuurt in Venhuizen beëindigd. Het verscherpte toezicht en het bevel voor de huisartsenpraktijk gelden nog wel.
Resistentie Aspergillus fumigatus in het milieu neemt toe
Het gebruik van triazolen in de landbouw en in consumentenproducten is waarschijnlijk een belangrijke oorzaak voor de toenemende resistentie van de schimmel Aspergillus fumigatus. Dit ontdekte biologe Simone Camps in haar promotieonderzoek aan het UMC St. Radboud.
Quality by design
De Europese registratieautoriteit EMA en de Amerikaanse registratieautoriteit FDA hebben een gezamenlijk ‘vraag en antwoord’-document gepubliceerd over de conclusies van hun eerste parallelle beoordeling van quality-by-design (QbD) bij aanvragen voor marktautorisatie.
Bijwerkingen statines opgehelderd
Er is een relatie tussen interindividuele verschillen in statinespiegels en genetische polymorfismen van bepaalde opname- en effluxpompen in de lever.
H. pylori: zoeken naar beste therapie
Bij de eradicatie van een Helico-bacter pylori-infectie is een tiendaagse sequentiële behandeling met drie verschillende antibiotica en een protonpompremmer effectiever dan een tripeltherapie van zeven en tien, maar niet van veertien dagen. Dat blijkt uit een meta-analyse.
Nalmefeen voorgedragen voor bijlage 1A
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft VWS-minister Edith Schippers geadviseerd het geneesmiddel nalmefeen (Selincro) op te nemen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Bloeddruk: lager niet altijd beter
Ouderen met chronische nierinsufficiëntie hebben de kleinste kans op overlijden bij een systolische bloeddruk (SBP) van 130-159 en een diastolische bloeddruk (DBP) van 70-89 mmHg.
Neuropathie bij fluorchinolonen
De Amerikaanse registratieautoriteit FDA waarschuwt voor het optreden van mogelijk irreversibele perifere neuropathie bij gebruik van orale of parenterale fluorchinolonen.
Voorkeur docetaxel bij longkanker
Bij patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom van het EGFR-wildtype is een tweedelijns behandeling met docetaxel effectiever dan erlotinib.
Patiëntenzorg wordt steeds complexer
FIP: steeds moeilijker patiënten goed te behandelen
Het wordt in de toekomst om velerlei redenen steeds moeilijker om patiënten goed te behandelen. Die boodschap stond centraal tijdens het 73ste FIP-congres, vorig week in het Ierse Dublin.
Beste FIP-poster door KNMP en Health Base
De KNMP en Health Base hebben tijdens het FIP-congres een prijs gewonnen voor hun FIP-poster over medisch-farmaceutische beslisregels.
Radiotherapie: risico maagkanker bij Hodgkin
Vooral probleem bij gelijktijdig gebruik procarbazine
Behandeling met radiotherapie geeft een verhoogd risico op maagkanker bij patiënten die een Hodgkin-lymfoom overleefden. Gelijktijdig gebruik van een hoge dosis van het alkylerende middel procarbazine verhoogt dit risico extra.
Polypil nuttig, vooral door therapietrouw
Patiënten met cardiovasculaire aandoeningen of een verhoogd risico daarop hebben mogelijk meer baat bij een polypil met daarin aspirine, een statine en twee bloeddrukverlagers, dan bij de standaard preventieve therapie.
Samenwerking in de strijd tegen hiv in Afrika loont
Onderzoek naar betere behandelingen voor hiv in Afrika blijft nodig. Dat stelt Quirine Fillekes, onderzoeker van de apotheek van het UMC St Radboud te Nijmegen. Haar promotieonderzoek richtte zich vooral op verbetering van de hiv-behandeling bij zwangeren en kinderen in Tanzania, Oeganda en Zambia.
Variatie Verordening
Sinds 4 augustus 2013 zijn alle via EU-verordening 712/2012 aangebrachte wijzigingen in de Variatie Verordening van kracht. Daarnaast zijn de Classification Guideline en Procedural Guideline vervangen door één nieuw document, de zogenaamde Variation Guidelines.
Index helpt bij patiëntenonderzoek
Een nieuwe methode, de Medication Regimen Complexity Index (MCRI), helpt bij het vergelijken van patiënten met eenzelfde ziektebeeld.
Twee ton voor verbetering medicatieveiligheid
De Nierstichting wil de medicatieveiligheid voor patiënten met een slechte nierfunctie verbeteren. Daarom stelt de stichting € 200.000 beschikbaar en nodigt ook apothekers uit hiervoor projectvoorstellen in te dienen.
Model voorspelt optreden neutropenie
Een belangrijke bijwerking van eribulinemesilaat is neutropenie. Een model kan voorspellen of deze bijwerking zal optreden. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en de apotheek van het Slotervaartziekenhuis.
Diclofenac vermijden bij cardiovasculair risico
Voor het gebruik van diclofenac bevattende geneesmiddelen voor systemisch gebruik geldt een beperking op grond van een advies van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van de EMA.