Nieuws 2013
Atomoxetine wordt volwassen
Atomoxetine (Strattera) is nu ook geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met ADHD.
Kind slikt liefst minitablet of siroop
Orale geneesmiddelen worden vaak als vloeibare toedieningsvorm aan kinderen aangeboden. Onderzoekers uit Utrecht keken naar de meest kindvriendelijke toedieningsvormen en hun acceptatie door ouders en kinderen. Kleine tabletjes met een diameter van 4 mm of siropen hebben de voorkeur.
Hiv-middelen gunstig bij kinderen
De langetermijneffecten van hiv-middelen bij Nederlandse kinderen zijn ronduit gunstig.
Ketoconazol niet langer oraal
Ketoconazol bevattende tabletten zijn herbeoordeeld.
Spastisch kind: spinaal baclofen
Onderzoekers uit Maastricht en ouders/begeleiders zijn positief over de effecten van langetermijntoediening van intrathecaal baclofen bij zeventien kinderen met ernstige spasticiteit (cerebral palsy), zelfs na 6-9 jaar therapie.
Positief advies in vijfvoud
De CHMP heeft positief geadviseerd over handelsvergunningen voor vijf nieuwe geneesmiddelen:
Botziekte: oraal risedronaat kan
Oraal risedronaat lijkt bij kinderen met de botziekte osteogenesis imperfecta even effectief als intraveneus bisfosfonaat, waarmee zij nu worden behandeld.
Verbetering
Consumentenbond: fouten in medicatieoverzicht
Uit een steekproef van de Consumentenbond onder negentien consumenten blijkt dat slechts in drie gevallen het medicatieoverzicht van de patiënt exact overeenkomt met dat van de huisarts en de apotheker.
Mediq verkoopt Poolse apotheken
‘Vertrek na veertien jaar uit Polen is strategisch’
Mediq heeft al haar 190 apotheken en groothandel in Polen verkocht aan de Poolse groothandel Neuca. Investeringsmaatschappij Penta neemt de apotheken over van deze groothandel en wordt daarmee de tweede apotheekketen van Polen met zo’n 300 apotheken.
Maagzuurremmers: geen verhoogd risico longontsteking
Maagzuurremmers geven geen verhoogd risico op een ziekenhuisopname wegens een buiten het ziekenhuis opgelopen longontsteking.
Borstkanker door langdurig gebruik calciumantagonisten
Oudere vrouwen die tien jaar of langer calciumantagonisten hebben gebruikt, lopen een hoger risico op borstkanker dan vrouwen die andere klassen antihypertensiva hebben gebruikt of nooit medicatie gebruikten tegen hoge bloeddruk.
RIVM: ouderen vaak over- of onderbehandeld
Communicatie tussen zorgverleners gebrekkig
Gebrekkige communicatie tussen zorgverleners heeft een negatief effect op goede farmaceutische zorg. Het is een belangrijke oorzaak voor onder- en overmedicatie van ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken. Het RIVM pleit voor een betere onderlinge afstemming.
Moleculaire beeldvorming van tumoren kan beter
De moleculaire beeldvorming van tumoren kan verbeteren door het gebruik van nieuwe gelabelde antilichamen. Anton Terwisscha van Scheltinga concludeert dit uit zijn promotieonderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Herbeoordeling zolpidem
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) zal zolpidem bevattende geneesmiddelen opnieuw beoordelen.
Misbruik zelfmedicatie codeïne
Apothekers in Australië moeten betere voorlichting geven aan drugsverslaafden die ook codeïne slikken, dat in Australië als zelfzorgmiddel te koop is.
Van UR naar zelfzorg is lucratief
Het opgeven van de UR-status om een middel als zelfzorgmiddel geregistreerd te krijgen, levert zorgverzekeraars en fabrikanten soms veel geld op. Voor beslissingen op dit gebied is nu een farmaco-economisch model beschikbaar.
Ivabradine vergoed bij hartfalen
Ivabradine (Procoralan) heeft aangetoonde meerwaarde bij de behandeling van chronisch hartfalen.
PRAC kritisch op anticonceptiva
De hormonale anticonceptiva van de derde en vierde generatie liggen opnieuw onder vuur.
Polyfarmacie: ook zelfzorgkruiden
Het begrip polyfarmacie moet uitgebreid worden met ‘polyherbacy’.