Nieuws 2013
Dabigatran: 12% therapieontrouw
De veronderstelling dat therapietrouw in klinisch onderzoek altijd beter is dan in de dagelijkse praktijk, is niet altijd waar.
Vaker levertest bij pazopanib
Bij een behandeling met pazopanib (Votrient) moeten serumlevertests ter controle van hepatotoxiciteit vaker worden uitgevoerd dan tot nog toe werd aanbevolen.
Gebruik diclofenac ingeperkt
Vanwege de cardiovasculaire bijwerkingen beperkt het CBG de toepassing van diclofenac voor systemisch gebruik.
Bezwaar tegen schorsing hydroxyethylzetmeel
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft in juni aanbevolen de handelsvergunningen van hydroxyethylzetmeel bevattende infusie-oplossingen te schorsen.
Verbetering
Geen grond voor zorgen over GLP-1-agonisten
De CHMP heeft geen aanwijzingen gevonden dat GLP-1-agonisten het risico op bijwerkingen op de alvleesklier vergroten.
Menzis vermindert rompslomp 'medische noodzaak'
Apothekers mogen aan Menzis-patiënten niet-preferente geneesmiddelen afleveren als de (huis)arts ‘MN’ (medische noodzaak) op het recept zet.
Meer oog voor vermoeidheid door longaandoening
Patiënten met astma of COPD vragen meer aandacht voor de invloed die de ziekte heeft op hun dagelijks leven en hebben behoefte aan meer ondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) dat gesubsidieerd werd door het Longfonds.
Anticonceptiepil en terbinafine: geen interactiesignaal meer
Het interactiesignaal bij de anticonceptiepil en terbinafine vervalt per 1 augustus 2013 vanwege gebrek aan onderbouwing.
Doseren bij obese patiënten: goed monitoren
Er is nog maar weinig bekend over doseringen van geneesmiddelen voor patiënten met ernstig overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Jeroen Diepstraten aan het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, waarop hij 13 juni promoveerde.
Let op indicatie Diane-35
De registratiehouders van Diane-35 en generieke varianten hebben zorgverleners schriftelijk geïnformeerd over de uitkomst van de herbeoordeling door het PRAC.
Dupilumab mogelijk optie bij astma
Dupilumab, een humaan monoklonaal antilichaam tegen de interleukine-4 receptor, vermindert de kans op een astma-aanval bij patiënten met een verhoogd aantal eosinofiele granulocyten.
Indeling antipsychotica mist verfijning
Tussen de diverse antipsychotica bestaan kleine verschillen in effectiviteit en grote verschillen in bijwerkingen. De indeling in klassieke en atypische antipsychotica is daarom te eenvoudig. Dat blijkt uit een recente meta-analyse in The Lancet.
Herbeoordeling Numeta
Het PRAC start een herbeoordeling naar Numeta-emulsie voor infusie, een parenterale voeding voor kinderen.
Antibiotica na katheter is beter
Patiënten die kortdurend een katheter hebben gehad, krijgen minder vaak een urineweginfectie als ze preventief antibiotica krijgen rondom het verwijderen van de katheter.
Geen diclofenac bij cardiovasculair risico
Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) concludeert dat diclofenac een vergelijkbaar risico op cardiovasculaire bijwerkingen heeft als selectieve COX-2-remmers.
Na TIA: aspirine + clopidogrel
De combinatie van acetylsalicylzuur en clopidogrel na een TIA of lichte beroerte is effectiever dan acetylsalicylzuur alleen in het voorkomen van een volgende beroerte binnen negentig dagen.
Voor kinderen geen codeïne
Vanwege het risico op ademhalingsdepressie adviseert het PRAC codeïne alleen nog te gebruiken bij kinderen ouder dan 12 jaar, als andere pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen onvoldoende werken.
Mariël Croon naar PW
Het Pharmaceutisch Weekblad heeft sinds 1 juli een nieuwe hoofdredacteur: Mariël Croon volgt in die functie Martine Boelsma op, die binnenkort begint als speechschrijver van VWS-minister Edith Schippers.
NHG-Standaard Schildklieraandoeningen herzien
De NHG-Standaard Schildklieraandoeningen is voor de tweede keer herzien. De nieuwe versie is gepubliceerd in het juli-nummer van Huisarts & Wetenschap.