Nieuws 2013
Eerstelijnsorganisaties: handen ineen voor therapietrouw
Acht partijen in de eerstelijnszorg, verenigd in de Verenigde Eerste Lijns Organisaties (VELO), hebben een strategische alliantie gevormd om actief de beste zorg in de buurt, dichtbij de patiënt, te bevorderen. Zij zullen met hun leden en achterban intensief samenwerken om onder meer de therapietrouw te bevorderen.
Rem op overheveling door praktijkfouten
Minister Schippers uit zorgen over medicatieoverdracht
Bij de overheveling van TNF-alfaremmers naar het ziekenhuis gaat nog te veel mis. De informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis en openbare apotheek verloopt niet optimaal. VWS-ministers Edith Schippers spreekt van een ‘zorgwekkend signaal’ en stelt de geplande overheveling voor 2014 grotendeels uit.
Apotheek Zorgbureau LGR failliet
Het Apotheek Zorgbureau Leiden, Gouda en Rijnmond heeft faillissement aangevraagd. Door de financiële druk is het aantal participerende apotheken bijna gehalveerd. Het Apotheek Zorgbureau kan door de gaten die vallen in de regionale dekking geen 1-loket-functie meer vervullen.
Schippers wil onderzoek naar zorgplicht verzekeraars
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid laat onderzoeken in hoeverre zorgverzekeraars zich houden aan hun zorgplicht. Ze wil dat zij voldoende verantwoorde zorg inkopen, die toegankelijk is voor alle patiënten. 'Die zorgplicht strekt zich naar mijn mening ook uit tot de beschikbaarheid van de preferent aangewezen geneesmiddelen en de kenbaarheid hiervan voor de patiënt', zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Temazepam is veilig bij ernstig COPD
COPD-patiënten met slaapklachten kunnen veilig temazepam gebruiken. De vrees dat slaapmiddelen nachtelijke hypoventilatie verergeren, is niet gegrond. Dat suggereren de uitkomsten van onderzoek waarop dr. Gerben Stege op 15 mei promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Morning-afterpil zelfzorg in VS
De FDA heeft op 30 april 2013 meegedeeld ermee in te stemmen dat de firma Teva de morning-afterpil Plan B One-Step (levonorgestrel) in de handel brengt voor zelfmedicatie door vrouwen van 15 jaar en ouder.
Probioticum bij darmontsteking
De darmbacterie Faecalibacterium prausnitzii is mogelijk in te zetten als probioticum voor patiënten met een chronisch ontstoken darm.
Driemaandelijkse controle bij diabetes soms overbodig
Patiënten met diabetes gaan elke drie maanden voor controle naar de huisarts. Dat is echter niet in alle gevallen nodig. Bij patiënten met een goed ingestelde glucose- en cholesterolspiegel kan de controle net zo goed een keer per half jaar plaatsvinden.
Steun voor sectie openbare apothekers
Op de districtsledenbijeenkomst in Akersloot, de eerste in de voorjaarsreeks, was er brede steun voor het voorstel van het KNMP-hoofdbestuur voor oprichting van een sectie van openbare apothekers om hun bedrijfsbelang beter te behartigen. De sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) krijgt een eigen voorzitter, maar is onderdeel van de KNMP. “Anders zou dat ten koste gaan van de samenhang tussen bedrijfsbelang en vakinhoud”, benadrukte KNMP-voorzitter Rik van der Meer.
Antibiotica effectief bij chronische rugpijn
‘The stuff of Nobel Prizes’ wordt het in de Britse pers al genoemd: de ontdekking dat antibiotica zeer effectief kunnen zijn bij chronische rugklachten. Deense onderzoekers denken dat bij 40% van de patiënten met chronische rugklachten antibiotica een goed alternatief zijn voor chirurgie.
Geen valproaat voor zwangere met migraine
De Amerikaanse FDA heeft op 6 mei 2013 een waarschuwing gepubliceerd tegen gebruik van valproaat door zwangere vrouwen als profylaxe van migraine.
Antidepressiva tijdens zwangerschap
Zweedse onderzoekers hebben zich gebogen over de vraag of gebruik van SSRI’s en van tricyclische antidepressiva tijdens de zwangerschap de kans verhoogt op autismespectrumstoornissen bij het kind.
Necrolyse bij telaprevir
In een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) heeft de firma Janssen-Cilag bericht over het risico op toxische epidermale necrolyse (TEN) bij gebruik van telaprevir (Incivo), aldus het CBG op 29 april 2013.
Duale bronchodilatatie bij ernstig COPD
De duale bronchodilatator QVA149 (indacaterol + glycopyrronium) is effectiever in het voorkomen van ernstige COPD-exacerbaties dan de enkele langwerkende muscarineantagonist glycopyrronium. De verbetering in longfunctie en gezondheidsstatus was overeenkomstig.
Indicaties lenalidomide en tocilizumab uitgebreid
De CHMP heeft positief geadviseerd over twee indicatie-uitbreidingen, zo meldde het CBG op 29 april 2013.
Schippers pleit voor kleinere verpakkingen
Minister opent meldpunt verspilling
Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de verspilling in de zorg tegen met een Plan van Aanpak. Ook opende ze afgelopen zaterdag in het tv-programma Kassa een meldpunt verspilling. Maandagmiddag overschreed het aantal meldingen over verspilling in de zorg al de tienduizend.
Meer aandacht voor goed gebruik antibiotica bij kinderen
Josta de Jong, apotheker en onderzoeker bij de vakgroep Farmaco-epidemiologie en Farmaco-economie van de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in haar proefschrift ‘Antibioticagebruik bij kinderen’ interventies aan om het gebruik van antibiotica bij kinderen verder terug te dringen.
Positief advies in vijfvoud
De CHMP heeft positief geadviseerd op aanvragen voor het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.
PML na bereiding dimethylfumaraat
Onderzoekers uit het VU Medisch Centrum beschrijven een patiënt die progressieve multifocale encefalopathie (PML) ontwikkelde na toediening van dimethylfumaraat uit een Nederlandse bereidingsapotheek.
Tabletten breken is geen half werk
Een studie naar het delen van paracetamoltabletten met een breukgleuf laat wisselende resultaten zien. Dat melden onderzoekers van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Sint Maartenskliniek. De resultaten stemmen overeen met die van eerder Amerikaans onderzoek met commerciële tablet splitters.