Nieuws 2013
Hepatitis-C-behandeling slaat nieuwe weg in
Sofosbuvir met ribavirine blijkt minstens zo goed te werken als een behandeling met de combinatie peginterferon en ribavirine.
Effectief: malariaparasiet al in vroege fase aanvallen
Gezonde vrijwilligers die chloroquine-profylaxe slikken en die geïnfecteerd worden met sporozoïeten van de malariaparasiet Plasmodium falciparum, ontwikkelen volledige en langdurige bescherming tegen malaria.
Week van de Schildklier
GGZ verbetert de medicatieveiligheid
De medicatieveiligheid in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg is volgens de Inspectie verbeterd. De instellingen besteden meer aandacht aan de beheersing van risico’s, maar de opslag van geneesmiddelen en de medicatieoverdracht blijven aandacht vragen.
Inkoop COPD-zorg niet transparant
Patiënt stuit op onvolledige informatie zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars houden zich niet aan de afspraken over transparantie in de zorginkoop voor COPD-patiënten. Dat concludeert het Longfonds uit eigen onderzoek. Longpatiënten tasten in het duister over welke zorgverleners zijn gecontracteerd en wat de kwaliteit is van de ingekochte zorg.
Vaccin baarmoederhalskanker is kosteneffectief
Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen met HPV-vaccinatie. Beide in Nederland beschikbare vaccins, Cervarix en Gardasil, zijn kosteneffectief. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Tjalke Westra aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Einde in zicht voor tetrazepam
In verschillende Europese landen is het benzodiazepine tetrazepam nog beschikbaar. In een PRAC-rapportage stelt de EMA dat ze stappen zal zetten om dit middel in Europa te verbieden.
IL-1-antagonisten: onvoldoende
Canakinumab en anakinra, beide IL-1-antagonisten en ontwikkeld als behandeling tegen diabetes type 1, zijn niet voldoende effectief.
TNF-alfaremmer + RA: risico melanoom
Reumapatiënten die TNF-alfaremmers gebruiken hebben een 50% verhoogd risico op melanomen. Dat concluderen Zweedse onderzoekers na een database-onderzoek bij grote aantallen patiënten met reumatoïde artritis (RA). De auteurs relativeren de conclusie omdat de voordelen van de TNF-alfaremmers zwaarder wegen dan het erg lage absolute risico op melanomen.
Mortaliteit bij domperidon
Lareb geeft op zijn website een overzicht van 216 meldingen van bijwerkingen door domperidon. Daarvan betreffen 23 een mogelijke bijwerking op het hart.
Met strontiumranelaat meer hartinfarcten
De EMA meldt op haar website dat gebruik van strontiumranelaat (Protelos) het risico op een hartinfarct verhoogt.
Daclizumab effectief bij MS
Daclizumab, een monoklonaal antilichaam tegen IL-2-receptor-alfa, blijkt terugval bij multiple sclerose (MS) te kunnen voorkomen.
Neuropatische pijn: duloxetine
Duloxetine is een geschikte behandeling voor pijnlijke perifere neuropathie, veroorzaakt door chemotherapie.
Bert Leufkens Officier Oranje-Nassau
Prof. dr. Bert Leufkens ontving op vrijdag 26 april de onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’.
Medicatiebewaking verfijnd en uitgebreid
KNMP stelt MFB’s landelijk beschikbaar
De KNMP gaat medicatiebewaking met medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) landelijk beschikbaar stellen voor implementatie. Deze beslisregels verfijnen de medicatiebewaking: ze onderdrukken irrelevante signalen en maken de medicatiebewaking meer patiëntspecifiek. “Je krijgt real time tegelijk met het signaal de oplossing.”
BPOA-bestuur treedt af na vertrouwenscrisis
Onenigheid over onderzoek naar te lage pensioendekking
Het bestuur van de Beroepsvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers heeft aangekondigd af te treden. Oorzaak is onenigheid met de achterban over een onderzoek naar de financiële situatie en het bestuur van het pensioenfonds SPOA.
Twijfels over effectiviteit ADHD-medicatie
Een Amerikaanse studie bij 186 kinderen tussen 3 en 5 jaar trekt de effectiviteit van ADHD-medicatie in twijfel.
Valproïnezuur: meer autisme
Zwangere vrouwen die valproïnezuur gebruiken hebben een verhoogde kans op een kind met autisme of een autismespectrumstoornis.
Brabantse patiënten met hartinfarct krijgen ticagrelor
Elf Brabantse ziekenhuizen hebben afgesproken dat patiënten die worden opgenomen met een hartinfarct, standaard ticagrelor krijgen. Met een eenduidig medicatiebeleid bij hartinfarcten willen de ziekenhuizen de medicatieveiligheid verbeteren en de behandeling vereenvoudigen.
Statine halveert kans op familiaire hart- en vaatziekte
Behandeling met een statine halveert de kans op hart- en vaatziekten bij mensen uit families waar de ziekte al op jonge leeftijd voorkomt. Dit blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Ties Mulders aan het AMC in Amsterdam.