Nieuws 2013
Atherosclerose al bij mummies
Atherosclerose is geen moderne ziekte, maar komt al vierduizend jaar voor.
NOAC’s: optie voor preventie VTE
De nieuwe orale anticoagulantia dabigatran en apixaban zijn geschikt voor de preventie van veneuze trombo-embolie (VTE). Dat blijkt uit twee publicaties in de New England Journal of Medicine.
Verbeteringen
Hypocalciëmie bij kinderen door cinacalcet
De firma Amgen waarschuwt in een brief aan zorgverleners om patiënten die cinacalcet (Mimpara) gebruiken, zorgvuldig te controleren op het optreden van hypocalciëmie.
Positief advies hiv-combinatie
Het hiv-combinatiepreparaat Stribild een positief advies van de CHMP.
Cangrelor werkt goed bij PCI
Cangrelor, toegediend tijdens een percutane coronaire interventie (PCI), is significant effectiever dan clopidogrel in het voorkomen van ischemische events zonder toename van bloedingen.
Positief advies subcutaan immunoglobuline
HyQvia, een oplossing met 10% normaal humaan immunoglobuline voor subcutaan gebruik, heeft een positief advies gekregen van de CHMP.
Positief oordeel teriflunomide en dimethylfumaraat
De CHMP heeft een positief advies uitgebracht voor twee geneesmiddelen bij multiple sclerose (MS).
DHF: spironolacton matig effect
Spironolacton verbetert de diastolische linkerventrikelfunctie bij diastolisch hartfalen (DHF), maar niet de maximale inspanningscapaciteit, symptomen of kwaliteit van leven.
Zorgverzekeraars te weinig inzichtelijk
Zorgverzekeraars verantwoorden zich te weinig voor de kosten die zij maken en de samenstelling daarvan. Met name de vier grote concerns hebben een groot eigen vermogen, terwijl zij ook forse winsten maken.
Faillissement voor De Centrale Apotheek
De Centrale Apotheek, ‘leverancier van recepten en farmaceutische zorg aan huisartsen’, is failliet verklaard. Volgens Marijke Dirksen, directeur van de in Roden gevestigde apotheek, heeft de investeerder zich teruggetrokken. “Voor nieuwkomers is het erg taai om iets te veranderen in de openbare farmacie.”
Vaccinatie tegen pneumokokken niet altijd kosteneffectief
Vaccineren tegen pneumokokken is niet altijd kosteneffectief. Dat blijkt uit onderzoek van Albert Jan van Hoek, die sinds 2007 in Engeland werkt als gezondheidseconoom. Onlangs promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar diverse vaccinatiestrategieën en de kosteneffectiviteit daarvan.
Corticosteroïden langzaam minderen bij belatacept
Bij het gebruik van het middel belatacept (Nulojix) zijn spontane meldingen gedaan van acute transplantaatafstoting.
Risperidon + ijzergebrek: overgewicht
Langdurig gebruik van risperidon in combinatie met ijzergebrek verhoogt de kans op overgewicht bij kinderen. Dat concluderen onderzoekers uit Iowa. Verder verhoogt dit middel de prolactinespiegel met 50% bij de controlegroep die geen ijzertekort had.
Uitbreiding indicaties rituximab, eculizumab, tenofovir en rivaroxaban
De CHMP heeft een positief advies uitgebracht over indicatie-uitbreiding van een aantal middelen.
Zorgen over omzetting 5-ASA
Gastro-enterologen uit het Verenigd Koninkrijk maken zich ernstige zorgen over het voorgenomen voorstel van de Primary Care Trust om substitutie van merkpreparaten van mesalazine (5-aminosalicylzuur, 5-ASA) naar de generieke varianten mogelijk te maken.
Testmedicijnen voor uitbehandelde patiënten
Uitbehandelde patiënten kunnen binnenkort mogelijk medicijnen krijgen die nog niet op de markt zijn. Een nieuwe organisatie van artsen, patiënten en enkele geldschieters - myTomorrows - treedt namens patiënten in overleg met ontwikkelaars van de geneesmiddelen met het verzoek om producten die nog niet op de markt zijn eerder aan patiënten te verstrekken.
Fibromyalgie en NSRI’s
Duloxetine en milnacipran scoren bij fibromyalgie, een vorm van chronische pijn, iets beter dan placebo.
RIVM onderzoekt antibiotica tegen Lyme
Mogelijk helpt profylactische behandeling
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of antibiotica kunnen helpen bij de preventie van de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. Het onderzoek start in april en duurt vier jaar. Ook apothekers en huisartsen worden hierin betrokken.
Opsporen bijwerking via internet
Spontane rapportage van bijwerkingen levert een onvolledig beeld van bijwerkingen.