Nieuws 2013
EMA onderzoekt ernstige bijwerkingen diabetesmedicatie
De EMA gaat onderzoek doen naar de mogelijke ongunstige effecten van incretinemimetica op de alvleesklier. Onderzoek toont dat deze middelen, gebruikt bij diabetes type 2, mogelijk een verhoogd risico geven op alvleesklierontsteking en het optreden van voorstadia van alvleesklierkanker.
Risico op nierschade bij krachtige statines
Kans het grootst direct na de start
Mensen die hooggedoseerde of sterk werkende statines gebruiken, hebben een groter risico op acute nierschade dan personen die laaggedoseerde of minder krachtige statines slikken. Dit risico lijkt het grootst te zijn in de eerste drie maanden na start van de behandeling.
Stichting Nesos krijgt Lareb Prijs
Stichting Nesos heeft de Lareb Prijs gewonnen vanwege haar inzet en aandacht voor ongewenste bijwerkingen van geneesmiddelen.
Claritromycine: ook na stoppen blijft cardiovasculair risico
Patiënten die claritromycine gebruiken bij een COPD-exacerbatie of een longontsteking hebben in het jaar na de kuur een verhoogde kans op cardiovasculaire incidenten.
IGZ onbekend bij publiek
Veel mensen weten niet wat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet: een derde heeft hier geen mening over.
Speciale voeding helpt patiënt met ziekte van Alzheimer
Een specifiek voedingsconcept remt mogelijk het beginstadium van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek dat bioloog Martijn de Wilde uitvoerde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Sinds 2002 werkt hij bij Nutricia Advanced Medical Nutrition in Wageningen waar een deel van de voedingsinterventie in proefdiermodellen is uitgevoerd.
Herbeoordeling voor vier middelen
Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft besloten vier herbeoordelingsprocedures te starten.
Geneeskunde Vietnam in kaart
De belangstelling voor Chinese traditionele geneeskunde is groot. De geneeskunde uit andere landen in Zuidoost-Azië is echter veel minder bekend.
Aripiprazol: als andere antipsychotica
Qua effectiviteit en veiligheid onderscheidt aripiprazol zich nauwelijks van andere atypische antipsychotica. Dat blijkt uit een Cochrane-analyse uitgevoerd door auteurs uit het Verenigd Koninkrijk.
Cortiment toch toegelaten
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft positief beslist op het bezwaarschrift van Cosmo Technologies Ltd.
Lithiumtoxiciteit eerder vaststellen
Niertoxiciteit van lithium, nog steeds veelgebruikt bij bipolaire stoornissen, wordt nog vaak te laat opgemerkt, zo stellen auteurs uit Boston.
Tekort cidofovir dreigt
Naar verwachting zal in Nederland een tekort ontstaan aan cidofovir (Vistide).
SEH: bijwerkingen vaak gemist
Artsen op de Spoedeisende Hulp (SEH) herkennen bijwerkingen en toxische effecten van atypische antipsychotica bij kinderen niet.
Goed idee: FarmaFonds
Het is zonde dat er niets gebeurt met veel goede ideeën om de farmaceutische zorg in Nederland te verbeteren.
Mediq opent servicepunt in supermarkt Jumbo
Mediq Apotheek opent eind maart een servicepunt in een Jumbo Foodmarkt in Breda. Klanten kunnen daar zeven dagen per week terecht voor herhaalmedicatie of een eerste uitgifte.
Keuze huisarts voor antihypertensivum is trial and error
Huisarts/onderzoeker Mark van der Wel, verbonden aan het UMC St Radboud, onderzocht in zijn promotieonderzoek of de behandeling van hoge bloeddruk in de huisartsenpraktijk geoptimaliseerd kan worden door bestaande antihypertensiva efficiënter in te zetten.
Databank potentiële werkzame stoffen
Een databank voor nieuwe chemische stoffen moet een stimulans geven aan de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen.
Beter: duotherapie na dotteringreep
Patiënten die al orale anticoagulantia gebruiken, kunnen na een dotteringreep beter alleen clopidogrel gebruiken dan de combinatie clopidogrel en acetylsalicylzuur. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd in The Lancet [Epub 13 februari 2013].
Positief advies natriumfenylbutyraat
Het weesgeneesmiddel natriumfenylbutyraat (Pheburane) kreeg het groene licht van de CHMP voor de behandeling van stoornissen in de ureumcyclus.
Antibiotica veel gebruikt bij kind
Huisartsen schrijven vaak antibiotica voor aan kinderen met koorts.