Nieuws 2013
Nog steeds JIA tijdens adolescentie
Ondanks het gebruik van biologicals bij patiënten met juveniele idiopathische artritis (JIA) (ontstaan voor het zestiende levensjaar) is er bij 58% nog steeds ziekteactiviteit tijdens adolescentie en op jongvolwassen leeftijd.
Recall NovoMix 30 Flexpen
Niet alleen batches van NovoMix 30 Flexpen uit Nederland worden teruggeroepen, maar ook batches uit het buitenland die via paralleldistributie in Nederland in de handel zijn gebracht.
MTX beste met adalimumab
Patiënten die nog geen jaar RA hebben, hebben voordeel bij starten met methotrexaat (MTX) samen met adalimumab boven monotherapie met MTX.
CHMP positief over hiv-middel dolutegravir
Het Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de EMA beveelt een handelsvergunning aan voor het hiv-middel Tivicay (dolutegravir).
Verbeteringen
Dierproeven voor nieuw geneesmiddel niet altijd zinvol
Bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is proefdieronderzoek vaak een slechte voorspeller van bijwerkingen die kunnen optreden bij de mens. Dat blijkt uit promotieonderzoek van onderzoeker Peter van Meer aan de Universiteit Utrecht.
Stiripentol van voorwaardelijk naar volledig
De CHMP heeft aanbevolen om de marktautorisatie van het weesgeneesmiddel stiripentol (Diacomit) te wijzigen van een voorwaardelijke naar een volledige toelating.
Fosfaatbinder beter zonder calcium
Patiënten die voor een chronische nierziekte calciumvrije fosfaatbinders gebruiken, hebben een lager risico op overlijden dan patiënten die op calcium gebaseerde fosfaatbinders gebruiken.
Inname acetylsalicylzuur kan beter ’s avonds
Acetylsalicylzuur innemen kort voor het slapengaan vergroot mogelijk het preventieve effect van dit middel tegen myocard- en herseninfarcten. Inname ’s avonds zorgt dat het beenmerg ’s ochtends iets minder bloedplaatjes aanmaakt dan normaal.
Orale anticonceptiva: verdubbeling risico op glaucoom
Gebruik van orale anticonceptiva langer dan drie jaar verdubbelt bij vrouwen boven de 40 jaar het risico op glaucoom.
Apothekers verliezen kort geding Achmea
Rechter: omvang verlies apotheken onduidelijk
De twintig Amsterdamse apothekers hebben het kort geding verloren waarin zij eisten dat Achmea stopt met een eigen prijslijst. Volgens de rechter hoeft Achmea niets te veranderen aan haar vergoedingssystematiek. De Amsterdamse apothekers overwegen een bodemprocedure te starten.
Griepprik heel goed voor hartpatiënt
Influenzavaccinatie bij patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten verkleint het risico van ernstige cardiovasculaire events. Dat blijkt uit een meta-analyse van gerandomiseerde klinische studies.
Positief advies macitentan
Het voormalige weesgeneesmiddel macitentan (Opsumit) kreeg een positief advies van de CHMP.
Gemcitabine na alvleesklierkanker
Na chirugische verwijdering van alvleesklierkanker verbetert adjuvante therapie met gemcitabine de overleving, zo blijkt uit open-label onderzoek.
Vijf uitbreidingen indicaties
De CHMP gaf groen licht om de indicaties van vijf middelen uit te breiden.
Positief advies vortioxetine
De CHMP heeft een positief advies gegeven voor het verlenen van een handelsvergunning aan het nieuwe antidepressivum vortioxetine (Brintellix).
Verkoudheid: gewoon uitzieken
Paracetamol, ibuprofen of stoominhalatie helpen niet om de symptomen van een acute verkoudheid te verminderen.
Huisarts belonen voor voorschrijfgedrag loont
Regio’s met goed functionerende FTO-groepen scoren hoger
Huisartsen die een beloning ontvangen van zorgverzekeraars voor hun voorschrijfgedrag volgen het beste de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) naar het voorschrijfbeleid in 2012.
Compassionate use sofosbuvir
Het middel sofosbuvir wordt via een compassionate use-programma beschikbaar gesteld aan patiënten met chronische hepatitis C-infectie die een levertransplantatie (hebben) ondergaan.
FDA beoordeelt lustpil
De FDA buigt zich deze weken over twee lustopwekkende pillen voor vrouwen die het Almeerse onderzoeksinstituut Emotional Brain heeft ontwikkeld. Het gaat om twee middelen die in fase II-onderzoek effectief zijn gebleken: Lybrido en Lybridos.