Nieuws 2013
Cardiovasculaire bijwerkingen anagrelide
Gebruik van anagrelide (Xagrid) voor de behandeling van essentiële trombocytemie (ziekte met een teveel aan bloedplaatjes) geeft een verhoogd risico op cardiovasculaire bijwerkingen, ongeacht de medische voorgeschiedenis of medische conditie van de patiënt.
Vaak huiduitslag bij ipilimumab
Ipilimumab geeft bij bijna 25% van de behandelde patiënten huiduitslag (‘rash’).
Combinatie antihypertensiva nadelig
De combinatietherapie van een ACE-remmer en een angiotensine-II-antagonist heeft meer nadelen dan voordelen. Dit blijkt uit een uitgebreide meta-analyse van 33 gerandomiseerde onderzoeken door Amerikaanse cardiologen die is gepubliceerd in het British Medical Journal.
Mirabegron toegelaten
De Europese Commissie heeft Astellas goedkeuring gegeven voor het in de handel brengen van mirabegron (Betmiga) voor de symptomatische behandeling van blaasproblemen – zoals verhoogde mictiefrequentie en/of aandrangincontinentie (urge-incontinentie) – zoals deze kunnen voorkomen bij volwassen patiënten met het overactieveblaassyndroom.
Anti-androgenen: bijwerkingen
Anti-androgeentherapie geeft relatief veel bijwerkingen.
Vaker jicht na acetylsalicylzuur
Een lage dosis acetylsalicylzuur verhoogt de kans op een jichtaanval.
Onderzoek: minder opnames dan in HARM-studie
Het aantal potentieel vermijdbare ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik is veel lager dan eerder in twee studies naar voren kwam. Zowel in 2005 als in 2008 zijn ongeveer 8000 mensen opgenomen na vermijdbaar verkeerd gebruik van geneesmiddelen. In het HARM-rapport is sprake van jaarlijks 16.000 van dergelijke opnames en in de IPCI-studie van 12.000.
IGZ heft bevel DBF op
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het bevel aan Dutch BioFarmaceutics BV (DBF) in Helmond om per direct te stoppen met de bereiding van geneesmiddelen, vrijdag opgeheven.
Minder autisme door foliumzuur
Het slikken van foliumzuur door zwangeren verlaagt het risico dat het kindje autisme heeft met 40%.
Mediq draait ook in het vierde kwartaal 2012 slecht
Mediq heeft het laatste kwartaal van vorig jaar afgesloten met een 22% lager bedrijfsresultaat. Oorzaak is een daling van de omzet en minder winst bij de distributie van geneesmiddelen. Mediq zal in 2013 een licht hogere vergoeding ontvangen van zorgverzekeraars.
Risico cardiovasculaire sterfte verdubbelt door calcium
Vrouwen met een hoge inname van calcium, zowel via dieet als via supplementen, hebben een groter risico om te overlijden binnen een bepaalde periode dan vrouwen met een lagere calciuminname. Vooral het risico op cardiovasculaire sterfte is verhoogd.
Minder zelfmoorden door kleine verpakking paracetamol
Verkleining van de paracetamolverpakking heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot ruim 40% minder sterfgevallen als gevolg van een paracetamolintoxicatie.
Forse daling van bedrijfsresultaten apothekers
Een kwart van de apothekers heeft vorig jaar zijn bedrijfsresultaat zien dalen met 10%. Bij 28% nam het bedrijfsresultaat zelfs af met 15% of meer. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Zorgmonitor 2013 van de KNMP, die werden bekendgemaakt op de eerste ledendistrictsbijeenkomst van dit jaar in Dordrecht van 12 februari.
IGZ beveelt DBF te stoppen met bereidingen
Apotheker: IGZ reageerde niet op oplossing
Dutch BioFarmaceutics BV (DBF) in Helmond moet op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per direct stoppen met de bereiding van geneesmiddelen. “Een buitensporige reactie van de inspectie”, zegt DBF-directeur Frans Durlinger.
Forse reorganisatie bij BENU Apotheken
Reorganisatie is een ‘Nederlandse aangelegenheid’
BENU Apotheken schrapt ruim 8% van de banen bij de eigendomsapotheken als gevolg van sterke prijsdalingen van geneesmiddelen, afnemende volumegroei en tegenvallende contracten met zorgverzekeraars. De reorganisatie heeft geen betrekking op de apothekers in dienst bij BENU.
Minister Schippers pakt medicijntekorten aan
Minister Schippers van Volksgezondheid komt over enkele maanden met een plan dat de tekorten van geneesmiddelen moet verminderen. Met veel ‘kunst- en vliegwerk’ worden nu de meeste problemen opgelost door de inspanningen van apothekers, heeft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer geschreven, maar “de huidige situatie is te kwetsbaar om zo voort te laten bestaan”.
Nanobolletjes loodsen medicatie door bloed-hersenbarrière
Chemicus René Brinkhuis ontdekte in zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen een manier om medicijnen effectief door de bloed-hersenbarrière te transporteren. Drie vragen aan Brinkhuis.
Uitbreiding indicatie canakinumab
Canakinumab (Ilaris) mag nu ook gebruikt worden voor de behandeling van patiënten met frequentie jichtaanvallen (minimaal drie in de voorgaande twaalf maanden), bij wie NSAID’s of colchicine gecontraïndiceerd zijn, niet getolereerd worden of onvoldoende effectief zijn en voor wie herhaald gebruik van corticosteroïden niet geschikt is.
Exit nicotinezuur + laropiprant
De voordelen van het combinatieprepataat Tredaptive (nicotinezuur + laropiprant) wegen niet meer op tegen de risico’s, concludeert het CHMP.
Amoxicillinedosering aangepast bij kinderen
De dosis van amoxicilline bij kinderen is aangepast in de NHG-Standaarden Otitis media acuta, Rhinosinusitis en Acuut hoesten.