Nieuws 2013
Substitutie vermindert therapietrouw
Geneesmiddelen waarvan een of meerdere generieken beschikbaar zijn, verschillen onderling vaak in vorm of kleur. Met name een andere kleur van tabletten kan leiden tot therapieontrouw, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Uitbreiding indicatie saxagliptine
De indicatie voor de DPP-4 remmer saxagliptine (Onglyza en het combinatiepreparaat Komboglyze) is uitgebreid.
Thiazide beter ’s avonds innemen
Mensen van Afrikaanse afkomst hebben minder baat bij bepaalde antihypertensiva, maar reageren goed op thiazides.
Positief advies ocriplasmine
De CHMP gaf groen licht aan ocriplasmine (Jetrea). Ocriplasmine is de eerste medicinale behandeling voor de oogaandoening vitreomaculair tractiesyndroom (VMT).
SSRI’s: geen sterfte rondom geboorte
Het gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op verschillende aangeboren afwijkingen. Het is echter niet bekend of ook het risico op sterfte van het kind rond de geboorte is toegenomen.
Voorwaardelijke toelating bosutinib
De tyrosinekinaseremmer bosutinib (Bosulif) heeft een positief advies gekregen van de CHMP.
Liraglutide geeft gewichtsverlies
Het GLP-1-analoog liraglutide geeft bij obese patiënten gewichtsverlies en verbetert eetgedrag in vergelijking met insuline.
Apotheker België somber
Belgische apothekers raden hun kinderen af in hun voetsporen te treden, blijkt uit een enquête van het Belgische vakblad De Apotheker.
Frankrijk wil review Diane 35
De Franse geneesmiddelautoriteit maakte deze week bekend dat ze van plan is de handelsvergunning van Diane 35 (cyproteronacetaat 2 mg, ethinylestradiol 35 microgram) en de generieke varianten van dit middel door te halen.
Farmaceutische industrie in crisis
Nefarma: geen risico op extra banenverlies
Volgens driekwart van de farmaceutische bedrijven bevindt de branche zich in een strategische crisis. Kleinere marges, oplopende kosten en aflopende patenten dwingen de farmaceuten tot aanpassing van hun businessmodellen. Dat blijkt uit een studie onder de veertig grootste fabrikanten wereldwijd.
Vergoeding weesgeneesmiddelen blijft
De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven dit jaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gisteren laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).
Medicatiebeoordeling kan meer opleveren
Medicatiebeoordelingen door apothekers leveren minder op dan verwacht mag worden. Dat blijkt uit onderzoek van apotheker/onderzoeker Marlies Geurts, die hierover publiceerde in het tijdschrift British Journal of Clinical Pharmacology.
Monitoring bij fingolimod
De firma Novartis heeft aanvullende veiligheidsinformatie over de monitoring van cardiovasculaire bijwerkingen bij het gebruik van fingolimod (Gilenya) vastgesteld in samenwerking met de registratieautoriteiten.
Apixaban: kleiner bloedingsrisico
Apixaban geeft bij matig gestoorde nierfunctie minder risico’s op bloedingen dan dabigatran en mogelijk ook minder risico’s dan rivaroxaban.
Alfa-liponzuur: hoop bij neuropathie
Intraveneuze toediening van 600 mg alfa-liponzuur per dag gedurende drie weken geeft een klinisch relevante reductie van neuropathische pijn bij diabetespatiënten. Dit concluderen onderzoekers uit Zwolle en Groningen na beoordeling van gerandomiseerd onderzoek in een meta-analyse. Voor orale toediening zijn de uitkomsten wisselend.
CVZ: voedingssupplementen soms vergoeden
In de praktijk doen zich problemen voor met de vergoeding van voedingssupplementen bij patiënten met stofwisselingsziekten.
Minder pijn door clonidine
Toevoeging van clonidine aan intrathecaal toegediende morfine geeft een betere pijnstilling bij patiënten na een operatie.
Ruim 5000 geneesmiddelen in de pijplijn
Wereldwijd zijn er 5408 nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling. Ongeveer 70% daarvan betreft mogelijke ‘first-in-class’-behandelingen.
Bivalirudine nauwkeuring doseren
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert behandelaars de doseringsvoorschriften bij het antistollingsmiddel Angiox (bivalirudine) 250 mg nauwkeurig op te volgen bij patiënten die een percutane coronaire interventie (PCI, ‘dotteren’) ondergaan.
Dosis gereduceerd bij nierziekten
De dosisreductie van geneesmiddelen ten opzichte van standaarddoseringen bedraagt bij patiënten met chronische nierziekten gemiddeld meer dan 30%.