Nieuws 2013
Experts in Tweede Kamer: preferentiebeleid kraakt
Rik van der Meer: ‘Tot hier en niet verder’
Het preferentiebeleid ‘kraakt’, ‘loopt tegen grenzen aan’ en leidt tot ‘veel onrust onder ouderen’. Die boodschap kregen Tweede Kamerleden van diverse experts tijdens een hoorzitting gisteren. De nadruk lag op het verkeerde medicatiegebruik door ouderen als gevolg van de vaak wisselende labels.
Hooggedoseerde insuline destabiliseert plaque
Hooggedoseerde insuline bij patiënten met diabetes type 2 verhoogt mogelijk het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Katrijn Rensing aan de Universiteit van Amsterdam. Drie vragen aan Rensing.
FDA laat apixaban toe
De beide producenten van Eliquis (apixaban), Bristol-Myers Squibb en Pfizer, hebben 2 januari 2013 gemeld dat de FDA deze orale factor Xa-remmer heeft goedgekeurd ter vermindering van het risico op beroerte en systemische embolie bij patiënten met niet-valvulair boezemfibrilleren.
Knieartrose: vitamine D zinloos
Vitamine D-suppletie gedurende twee jaar resulteert niet in minder pijn in het kniegewricht noch in beperking van kraakbeenverlies in de knie bij patiënten met knieartrose.
Weinig geneesmiddelen beschikbaar bij leverkanker
Voor patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC), een van de meest voorkomende vormen van leverkanker, ziet het er momenteel niet zo rooskleurig uit. Er is slechts één geneesmiddel geregistreerd voor deze potentieel dodelijk aandoening. Verschillende trials zijn mislukt en het duurt op zijn minst nog jaren voordat nieuwe therapieën op de markt komen.
Probiotica: hulp bij eradicatie maagzweerbacterie
Probiotica kunnen een aanvulling vormen op de standaard tripeltherapie bij eradicatie van Helicobacter pyloris. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.
Combinatie biedt voordelen bij COPD
Eenmaal daags QVA149, een combinatie van de langwerkende bèta2-agonist indacaterol met de langwerkende muscarineantagonist glycopyrronium, leidt tot significante, aanhoudende en klinisch betekenisvolle verbetering van de longfunctie.
Laropiprant met nicotinezuur werkt niet
Merck heeft op 11 januari 2013 aangekondigd de verkoop van Tredaptive (nicotinezuur + laropiprant) te staken.
Met diabetes type 2 net zo oud
Mensen met diabetes type 2 die door hun huisarts goed zijn gereguleerd met geneesmiddelen, hebben dezelfde levensverwachting als de algemene Nederlandse bevolking.
Zolpidem lager doseren
De Amerikaanse FDA adviseert de doses van het slaapmiddel zolpidem voor het slapen te verlagen.
Richtlijn evaluatie oncolytica
De EMA heeft op 11 januari 2013 de nieuwe richtlijn voor de evaluatie van geneesmiddelen tegen kanker gepubliceerd.
Spiraaltje beter dan medicatie
Bij vrouwen met ernstige menstruatiebloedingen is het hormoonspiraaltje effectiever dan de gebruikelijke medicamenteuze behandeling.
NZa: aantal apotheken is sterk afgenomen
Concept-marktscan: per saldo afname van 108
Het aantal openbare apotheken is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit in twee jaar sterk afgenomen. Vorig jaar sloten 46 apotheken hun deuren en openden slechts negen zaken. In 2011 beëindigden 92 apotheken hun praktijk en kwamen er 21 apotheken bij. Per saldo verminderde het aantal apotheken de afgelopen twee jaar met 108.
Favié voorzitter Bogin
Martin Favié wordt met ingang van 1 maart de nieuwe voorzitter van de Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland.
Ernstig tekort amoxicillinedrank
Amoxicillinedrank, een van de meestgebruikte antibiotica bij kinderen, is niet in Nederland beschikbaar. Dat blijkt uit informatie van de KNMP-website Farmanco. Apothekers zullen nu, na overleg met voorschrijvers, andere antibiotica afleveren.
Rechter: Permax veroorzaakt gokverslaving
Eli Lilly is aansprakelijk voor de gokverslaving van een parkinsonpatiënt die Permax slikte. Volgens de rechter heeft de fabrikant verzuimd deze bijwerking tijdig te melden. Meerdere parkinsonpatiënten hebben zich sinds de uitspraak gemeld met dezelfde bijwerking.
Dienstapotheken voeren druk op: cash afrekenen
Geen contract meer met zorgverzekeraars
In de Dienstapotheken Venlo en Roermond rekenen patiënten sinds 1 januari contant af. Directeur Jill Lemmens voelt zich genoodzaakt tot deze vergaande stap omdat zorgverzekeraars geen kostendekkende vergoeding willen betalen. “Voor VGZ bestaan dienstapotheken helemaal niet.”
Unie KBO: ouderen hebben recht op medicatiecheck
Apothekers en huisartsen moeten het geneesmiddelengebruik van ouderen jaarlijks gaan controleren. Dat bepleiten de Unie KBO en het IVM in het tv-programma Radar. Uit een enquête van de seniorenorganisatie blijkt dat de meerderheid van de ouderen nooit een vraag krijgt over geneesmiddelen.
Het niveau van apotheken in Vietnam moet omhoog
Tuberculosemiddelen zijn laagdrempelig verkrijgbaar in Vietnam. Din Hoa Vu, promovendus aan de Rijksuniversiteit in Groningen, deed onderzoek naar de kennis van apothekers en beschikbaarheid van tuberculosemiddelen in Hanoi.
Lenalidomide, leverfunctie en nierfunctie
Bij gebruik van lenalidomide (Revlimid) in combinatie met dexamethason voor multipel myeloom is een aantal ernstige gevallen van leverbeschadiging en acuut leverfalen gerapporteerd.