Nieuws 2013
TDM thuis bij hiv-patiënt
Gebruikers van antiretrovirale middelen kunnen binnenkort thuis hun bloedspiegels monitoren (TDM), zo verwachten onderzoekers van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Effect plaatjesremmers voorspelbaar
Polymorfismen van COX1-842A>G en CYP2C19 blijken voorspellend te zijn voor trombotische complicaties na de behandeling. Onderzoekers uit Leiden en Utrecht onderzochten de rol van genetische polymorfismen voor acetylsalicylzuur en clopidogrel bij patiënten die een percutane coronaire interventie moesten ondergaan vanwege een hartinfarct met ST-segmentverhoging.
Denosumab bij fractuurpreventie
In de herziene NHG-standaard Fractuurpreventie (voorheen Osteoprose) is het biologisch geneesmiddel denosumab (Prolia) opgenomen. Het middel is effectief bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogde kans op fracturen.
Nieuwe biological voor Crohn
Ustekinumab blijkt effectief bij patiënten met de ziekte van Crohn, die resistent geworden zijn voor TNF-alfaremmers.
Vergelijking lapatinib en trastuzumab
Onder bepaalde omstandigheden zijn behandelingen met lapatinib (Tyverb) bij borstkanker minder werkzaam dan behandelingsregimes met trastuzumab (Herceptin).
Gentherapie weer in opmars
Na eerdere mislukkingen is de gentherapie terug van weggeweest. Het eerste gentherapeuticum, Glybera, is in oktober 2012 door de EMA toegelaten tot de markt.
Van der Meer: ‘Redden wat er te redden valt’
‘Beroepsgroep moet naar zichzelf durven kijken’
Het hoofdbestuur van de KNMP neemt nog deze maand een besluit over het tijdstip waarop Rik van der Meer wordt benoemd tot voorzitter. In een ledenstemming versloeg Van der Meer vorige maand nipt Sjaak de Vries.
Onderzoek naar toename apotheken
VWS opent meldpunt voor problemen in de farmacie
Verkenners farmacie Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein gaan onderzoeken of in bepaalde gebieden te veel of juist te weinig apotheken zijn en wat dit betekent voor de contractering. Dat stelt VWS-minister Edith Schippers naar aanleiding van de taakopdracht die zij woensdag 2 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Europese apothekers tegen EU-logo voor webwinkels
De overkoepelende organisaties van apothekers in de EU-landen, de PGEU (Pharmaceutical Group of European Union), is tegen de invoering van het door Brussel voorgestelde logo voor webwinkels voor medicijnen. Het logo wekt misverstanden op, is vatbaar voor fraude en nodigt klanten uit om te kopen bij webwinkels, waardoor ze minder informatie krijgen over het medicijngebruik dan bij apothekers.
ADHD’ers blijven uit handen van politie door medicatie
ADHD’ers die medicatie gebruiken, komen minder snel in aanraking met de politie. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek dat is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Huisarts kan migraine langer zelf behandelen
Huisartsen kunnen de NHG-standaard Hoofdpijn beter opvolgen dan nu het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Ronald Zielman, die hierover publiceerde in het tijdschrift Cephalalgia.
NZa beoogt juiste prikkels zorginkoop
In 2012 ging het nieuwe declaratiesysteem in de ziekenhuiszorg in (DOT).
Ginkgo voorkomt dementie niet
Langdurig gebruik van het gestandaardiseerde Ginkgo biloba-extract (EGb761) kan de ziekte van Alzheimer niet tegengaan.
Financiering bij Fabry en Pompe
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft de minister van VWS geadviseerd om geneesmiddelen die gebruikt worden bij de ziekten van Fabry en Pompe, niet langer vanuit het basispakket te vergoeden.
Alemtuzumab bewezen effectief bij MS
Alemtuzumab vermindert het aantal exacerbaties van MS significant ten opzichte van interferon bèta-a1. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Care-MS-I- en -II-studies. Alemtuzumab, een monoklonaal CD52-antilichaam, wordt al vele jaren off-label gebruikt bij multiple sclerose.
Centrale route voor bewerkte weefselproducten
Vanaf eind 2012 moet ook voor bewerkte weefselproducten (tissue engineered products of TEP) een markttoelating via de centrale procedure worden aangevraagd, meldt het CBG.
Risico op terugval bij risperidon
Na een goede respons op risperidon bij psychoses, agitatie of agressie bij de ziekte van Alzheimer bestaat het risico op terugval bij staken.
Herbeoordeling vier geneesmiddel(groep)en
Tijdens de decemberbijeenkomst van de PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) is een start gemaakt met de herbeoordeling van vier nationaal geregistreerde geneesmiddel(groep)en.
Nieuw hypnoticum verbetert slaap
Suvorexant, een orexine-receptorantagonist, verbetert de slaapefficiëntie bij patiënten met slapeloosheid.
Recordboete voor Ranbaxy
Reeks van overtredingen blootgelegd in VS
Ranbaxy, een Indiase fabrikant van generieke geneesmiddelen, gaat 500 miljoen dollar betalen om een rechtszaak te schikken. De firma is schuldig aan een hele reeks overtredingen. Zo heeft Ranbaxy de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, de FDA, verkeerd ingelicht en geneesmiddelen op de markt gebracht die onvoldoende waren getest.