Nieuws 2013
Risico op acute hartdood alleen bij hoge dosis domperidon
Alleen bij een domperidondosis van meer dan 30 mg per dag is het risico op acute hartdood verhoogd.
Plaats SGLT2-remmers nog onduidelijk
Natriumglucose-cotransporter 2 (SGLT2)-remmers zijn even effectief als andere orale antidiabetica op kortetermijnuitkomsten. De effectiviteit en veiligheid op langere termijn verdienen nog nader onderzoek. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse.
Insulineresistentie ontstaat al bij lage dosis prednisolon
Kortdurend gebruik van een lage dosering prednisolon vermindert al de gevoeligheid van de lever en het vetweefsel voor insuline. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Myrte Brands, waarop zij onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.
Insuline: niet driemaal per week
Insuline degludec, een nieuwe basale insuline met een werkingsduur van minimaal 42 uur, is in een dosisschema van driemaal per week inferieur aan tweemaal-daagse toediening van insuline glargine.
Zorgen over SU-derivaten
Twee studies die in september gepresenteerd zijn op het EASD-congres wijzen op een verhoogde mortaliteit door gebruik van sulfonylureumderivaten.
Insuline daalt met nierfunctie
De insulinebehoefte van diabetespatiënten verandert bij een verminderde nierfunctie. De invloed hiervan verschilt per type insuline, zo blijkt uit observationeel onderzoek onder 346 patiënten met diabetes type 1.
Nieuwe brancheorganisatie in de eerste lijn
De Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) en de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK) vormen met ingang van 1 januari 2014 een nieuwe vereniging. De naam wordt eind november bekendgemaakt.
Huisarts Tuitjenhorn gaf extreme dosis morfine
Hoge dosis alleen bij acuut verstikkingsgevaaar
Verlichting van benauwdheid in de terminale fase gebeurt met een lage dosering morfine en niet met een hoge dosering - 1000 mg - zoals huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn deed. De hoge dosering is alleen geïndiceerd bij acuut verstikkingsgevaar, dat zelden voorkomt. Uit het inmiddels vrijgegeven rapport van de IGZ blijkt dat de huisarts opzettelijk normoverschrijdend heeft gehandeld.
Reumapatiënten krijgen goede uitleg in de apotheek
33% van de reumapatiënten vindt dat zij goede uitleg krijgen in de apotheek over hun medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim negenhonderd leden van het Reumafonds Panel. Verder haalt 51% graag persoonlijk zijn geneesmiddelen op, bij voorkeur (42%) in de buurt. 22% geeft aan dat de apotheker invloed heeft op de therapietrouw.
Kring-apotheek kiest voor Europees Alphega Pharmacy
Apotheekformule Kring-apotheek sluit zich aan bij Alphega Pharmacy, een netwerk met zesduizend zelfstandige apotheken in acht Europese landen. Alliance Healthcare Nederland blijft de groothandel van de tweehonderd franchise Kring-apotheken. Vanaf begin volgend jaar worden de apotheken omgebouwd tot Alphega-apotheken.
Mogelijk meer sterfgevallen door Diane-35
Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de anti-acnemiddel Diane-35.
Lichamelijke gezondheid belangrijk in psychiatrie
De apotheker moet de voorschrijver informeren als een patiënt met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zijn medicatie niet volgens voorschrift ophaalt. Dit is een van de aanbevelingen van Fenneke van Hasselt, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Vijf toelatingen en twee herbeoordelingen
Viif geneesmiddelen zijn tot de markt toegelaten. Twee oude middelen gaan opnieuw onder het vergrootglas.
Minder doden dabigatranbloeding
Bloedingen door dabigatran lijken minder vaak fataal af te lopen dan bloedingen door warfarinegebruik: 9,1% versus 13,0%, ondanks het feit dat een specifiek antidotum voor dabigatran ontbreekt.
Afvallen kan met pro- en antibiotica
Antibiotica en probiotica worden op grote schaal gebruikt als groeibevorderaar bij dieren, maar kunnen ook worden toegepast om af te vallen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit in Marseille in een review in The Lancet.
Zwangerschapspreventieprogramma pomalidomide
Het wetenschappelijk comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) heeft samen met de registratiehouder Celgene in Utrecht een schrijven opgesteld voor een zwangerschapspreventieprogramma voor gebruikers van het middel Imnovid (pomalidomide).
Alogliptine veilig voor het hart
Alogliptine geeft geen verhoogd risico op acuut coronair syndroom (ACS).
Lareb volgt griepprik
Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb gaat in ruim tachtig huisartsenpraktijken het beloop van bijwerkingen na een griepprik volgen.
Zwarte driehoek staat voor veiligheid
Bijwerkingen van nieuwe geneesmiddelen moeten beter en sneller bekend worden. Om die reden zal vanaf eind 2013 op de bijsluiters van een aantal geneesmiddelen een omgekeerde zwarte driehoek afgebeeld worden.
Uitkomst bloeddrukverlagers gelijk
Verschillende klassen bloeddrukverlagers geven bij een matige nierfunctiestoornis een gelijke cardiovasculaire risicoreductie. Dat is de uitkomst van een meta-analyse, uitgevoerd aan de Universiteit van Sydney [BMJ 2013;347 Oct 3 online].