Citalopram reduceert alzheimer-plaques
Onderzoek bij muizen toont dat citalopram de vorming van amyloïd-bèta-eiwitplaques in de hersenen vermindert [Sci Transl Med 6 2014(6):236re4]. De hypothese is dat vermindering van cognitieve functie en achteruitgang van het geheugen bij alzheimer wordt veroorzaakt door de vorming van eiwitplaques.
Onderzoekers uit de Verenigde Staten gaven citalopram (10 mg/kg) aan oudere muizen die al plaquevorming in de hersenen vertoonden. Ze kozen voor deze SSRI omdat serotonine de vorming van het amyloïd-bèta-eiwit onderdrukt. Met een speciale techniek, two photon imaging, stelden de onderzoekers de mate van plaquegroei vast gedurende 28 dagen na toediening van citalopram. Dit middel legde de groei van bestaande plaques stil en remde vorming van nieuwe plaques met 78%.
De onderzoekers ontdekten dat citalopram (60 mg/dag) ook bij mensen plaquevorming kan verminderen. Ze gaven 23 gezonde proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar een enkele dosis citalopram. De concentratie amyloïd-bèta-eiwit in het spinaalvocht nam bij hen af met 37%.
Opmerkelijk vinden de onderzoekers de snelle werking van citalopram. Binnen enkele uren na toediening neemt de concentratie amyloïd-bèta-eiwit af, terwijl de antidepressieve werking vaak weken op zich laat wachten.