Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Janssen komt in mei met vaccin tegen ebola

EMA stimuleert snellere ontwikkeling vaccin

PW Magazine 44, jaar 2014 - 28-10-2014
Het op een na grootste Nederlandse farmaceutische bedrijf, Janssen, heeft vorige maand in Leiden een team geformeerd met negentig onderzoekers dat snel een vaccin gaat ontwikkelen tegen het ebolavirus. Janssen wil in mei volgend jaar een kwart miljoen doses produceren voor klinisch onderzoek, zo heeft het concern donderdag besloten. In de maanden erna produceert Janssen nog eens 750.000 vaccins.
Janssen komt in mei met vaccin tegen ebola

Dat gebeurt in samenwerking met de Division of Microbiology and Infectious Diseases (DMID), onderdeel van het NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) en het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Het NIH is het grootste researchfonds ter wereld voor medische zorg met een jaarbudget van ongeveer € 25 miljard. Janssen is de farmaceutische divisie van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson en heeft wereldwijd 40.000 medewerkers, waarvan 2.000 in Nederland.

Adenovirussen

“Door de schaal van de huidige uitbraak hebben we besloten om dit team op te richten”, zegt directeur Paul Korte van Janssen. Het ebolateam ontwikkelt een middel dat is gebaseerd op adenovirussen met een lage wereldwijde seroprevalentie. Korte: “Daardoor is de kans klein dat voor dat middel snel immuniteit ontstaat.” Janssen wil zijn ebolateam uitbreiden en praat hierover met het biotechbedrijf Bavarian Nordic, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van vooral immunotherapie en infectieziekten.

Stimuleren

Het European Medicines Agency (EMA) wil de ontwikkeling van een ebolavaccin stimuleren door deze middelen aan te merken als weesgeneesmiddel, zo maakte de Europese geneesmiddelenautoriteit vorige week bekend. Voordelen hiervan zijn dat de fabrikanten gratis wetenschappelijk advies van het EMA krijgen, de kosten voor de aanvraag niet hoeven te betalen en tien jaar marktexclusiviteit krijgen voor hun middel. “Dat zal zeker helpen bij het sneller op de markt brengen van een middel”, aldus Korte.

Het EMA past ook de beoordelingsprocedure aan. Normaal start dat proces als alle data binnen zijn; nu gaat het EMA rolling review toepassen, waarbij data worden bekeken zodra ze binnenkomen. Het EMA heeft een commissie benoemd die de fabrikanten wetenschappelijk advies geeft en zorgdraagt voor een versnelde beoordeling van de data. De Europese Commissie heeft onder meer hiervoor € 1 miljard beschikbaar gesteld.

Slachtoffers ebola

De huidige ebola-epidemie heeft tot nu toe vijfduizend doden geëist. Diverse laboratoria in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië werken aan vaccins tegen ebola. In het Britse Oxford wordt binnenkort een middel getest op zestig gezonde vrijwilligers. Ook GSK kondigde dit weekend tests aan.

Passieve immunisatie lijkt ook effectief tegen ebola. De Spaanse verpleegster die begin oktober als eerste persoon buiten Afrika een ebolabesmetting opliep en inmiddels genezen is verklaard, heeft dit waarschijnlijk te danken aan immunisatie met antilichamen uit het bloed van patiënten die ebola overleefden en behandeling met favipravir.

Document acties

Back to top