Nieuws 2014
Confounding in link antibiotica en astma
Het in eerdere studies gerapporteerde verband tussen antibioticagebruik kort na de geboorte en de ontwikkeling van astma op latere leeftijd, wordt mogelijk verstoord door confounding by indication.
RIVM: ‘Mogelijk risico voedselinfectie bij PPI’
Oorzakelijkheid gevonden verband niet bewezen
Patiënten die protonpompremmers (PPI’s) gebruiken, lopen mogelijk extra risico op een voedselinfectie veroorzaakt door de Campylobacter-bacterie, zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM. De KNMP waarschuwt dat patiënten hun maagzuurremmers op grond van dit onderzoek niet moeten stoppen.
Aanvraag Nefrodex ingetrokken
De fabrikant van Nefrodex (dexamethason) heeft een aanvraag voor een handelsvergunning teruggetrokken omdat het bedrijf niet in staat was op tijd aanvullende gegevens aan te leveren.
Fusiebesprekingen NVZA en NVPF afgebroken
De fusiebesprekingen tussen de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) zijn afgebroken. Beide partijen waren in overleg met elkaar en zouden in juni een vergadering houden voor de oprichting voor de nieuwe gezamenlijke vereniging.
PTHrP: rol bij cachexie
Onderzoekers van het Dana Farber Cancer Center in Boston hebben ontdekt dat parathyroid-hormone-related-protein (PTHrP) een belangrijke rol heeft bij cachexie.
Infusiereacties bij ofatumumab
Ofatumumab (Arzerra) kan ernstige en fatale infusiereacties geven. Ondanks toediening van premedicatie kunnen dergelijke reacties nog steeds optreden, vooral tijdens de eerste infusie.
Drie uitbreidingen indicaties augustus 2014
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de EMA heeft positief geadviseerd over de volgende indicatie-aanpassingen.
Vier uitbreidingen indicaties juli 2014
De CHMP adviseerde positief over indicatieaanpassingen van de volgende geneesmiddelen.
Vier positieve adviezen juli 2014
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseert een handelsvergunning voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.
Testmedicatie bij ebola mag
De WHO heeft groen licht gegeven voor het gebruik van geneesmiddelen waarvan de werking bij mensen nog niet is bewezen.
‘Preventief HIV-remmer voor risicogroepen’
HIV-vereniging roept op tot betere preventie
“Maak pre-expositie profylaxe voor HIV direct beschikbaar voor Nederland.” Deze oproep deed directeur van de HIV-vereniging Nederland Pieter Brokx vorige week in NRC Handelsblad. Preventief gebruik van een HIV-remmer vermindert de kans op besmetting in risicogroepen aanzienlijk.
Digoxine: meer sterfte bij atriumfibrilleren
Digoxine verhoogt de sterftekans met 21% bij patiënten met nieuw gediagnosticeerd atriumfibrilleren (AF), onafhankelijk van therapietrouw, nierfunctie, cardiovasculaire comorbiditeit en andere medicatie.
‘Uitvoering eerste-uitgiftegesprek onvolledig’
Apothekers voeren onvolledige eerste-uitgiftegesprekken. Dat concludeert de Consumentenbond naar aanleiding van een eigen onderzoek onder 39 apotheken.
Verbetering
Exemestaan werkt beter dan tamoxifen
De aromataseremmer exemestaan geeft bij premenopauzale vrouwen met hormoonreceptorpositief mammacarcinoom een hogere ziektevrije overleving dan tamoxifen.
Krachtige statines: meer diabetes
Hoogpotente statines verhogen de kans op diabetes vergeleken met zwakker werkende statines (rate ratio 1,15; BI95 1,05-1,26).
Nieuwe handelsproducten in G-Standaard
Per 1 augustus 2014 wijzigt de G-Standaard op de volgende punten.
AIT type 2: amiodaron voortzetten
Amiodaron-geïnduceerde thyreotoxicose (AIT) type 2 is geen reden te staken met amiodaron.
Lidocaïne vermijden bij kindertandjes
De FDA waarschuwt ouders en zorgverleners om geen lidocaïne 2% orale gel te gebruiken of voor te schrijven bij kinderen die last hebben van doorkomende tanden of kiezen.
Overzicht eerste halfjaar CBG
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) heeft cijfers over de eerste helft van 2014 gepubliceerd.