Nieuws 2014
Steriliteit Amsidine twijfelachtig
Bij een inspectie van de fabrikant van amsacrine (Amsidine), NordMedica, zijn tekortkomingen vastgesteld in het productie- en controleproces, die mogelijk de steriliteit van het geneesmiddel beïnvloeden. Niet-steriele eindproducten van amsacrine zijn echter nog niet aangetroffen.
Correctie
Door een incorrecte vermelding op de website van het CBG is in de rubriek Geneesmiddelennieuws in het PW van 13 juni een fout geslopen in de indicatie-uitbreiding van voriconazol (Vfend).
Test hergebruik medicatie in ziekenhuizen
Tien ziekenhuizen zijn gestart met een test om te kijken of orale oncolytica en TNF-alfaremmers opnieuw kunnen worden gebruikt. Dat zegt apotheker en onderzoeker Bart van den Bemt van de Sint Maartenskliniek. Voor het onderzoek zijn driehonderd patiënten die TNF-alfaremmers gebruiken en driehonderd met orale oncolytica geïncludeerd.
‘Patiënten tevreden over overheveling’
84% van de patiënten is tevreden over de verstrekking van TNF-alfaremmers, orale oncolytica en groeihormonen die zijn overgeheveld naar het ziekenhuis.
Sarilumab effectief bij RA
Sarilumab, een humaan monoklonaal antilichaam gericht tegen IL-6, helpt om symptomen van reumatoïde artritis (RA) te verbeteren als methotrexaat onvoldoende werkt.
Insuline: meer sterfte
Toevoeging van insuline aan metformine-monotherapie geeft een hogere sterftekans dan toevoeging van een sulfonylureumderivaat hieraan (33,7 vs. 22,7 sterfgevallen per 1000 persoonsjaren, p = 0,001).
Afwijzing masitinib gehandhaafd
De CHMP blijft bij haar eerdere negatieve oordeel over de tyrosinekinaseremmer masitinib (Masiviera), een middel voor gemetastaseerde alvleesklierkanker.
Schippers initieert nieuw antibioticum
Minister: ‘We hebben snel nieuwe medicijnen nodig’
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is bezig een publiek-private samenwerking op te zetten waarin overheden en de farmaceutische industrie wereldwijd samen een nieuw antibioticum ontwikkelen. Ze heeft hierover de afgelopen dagen al gesproken met een aantal grote farmabedrijven.
Meer hartinfarcten, maar minder sterfte
Azitromycine verlaagt de kans op sterfte na een ziekenhuisopname wegens pneumonie, maar verhoogt het risico op een myocardinfarct. De verlaagde sterftekans weegt echter zwaarder.
Empagliflozine toegelaten
Empagliflozine (Jardiance), een SGLT-2-remmer, mag van het EMA op de markt komen voor de behandeling van volwassenen met diabetes type 2.
Herbeoordeling hoge doses ibuprofen
De PRAC gaat een herbeoordeling uitvoeren van de cardiovasculaire risico’s van langdurig gebruik van ibuprofen in hoge doseringen (2400 mg per dag). Aanleiding hiervoor is een verzoek van de Britse registratieautoriteit, de MHRA.
Zorgvuldig omgaan met fentanylpleisters
Zeven farmaceutische bedrijven wijzen in een brief, een zogenaamde Health Care Professional Communication (DHPC), op het gevaar van onopzettelijke blootstelling aan fentanylpleisters. Dit veiligheidsprobleem is niet nieuw.
Schippers stelt overheveling opnieuw uit
Alleen groep oncolytica gaat naar ziekenhuisbudget
De overheveling van geneesmiddelen die gepland stond voor 1 januari 2015 wordt grotendeels uitgesteld. Ministers Schippers (VWS) heeft dit besloten omdat patiënten soms om niet-medische redenen moeten switchen van medicatie en verdere verbetering van de medicatieoverdracht nodig is.
Urineretentie door mirtazapine
Bijwerkingencentrum Lareb ontving zes meldingen van verminderde blaaslediging bij het gebruik van mirtazapine. De bijsluiter van mirtazapine vermeldt urineretentie nog niet als mogelijke bijwerking.
Antipsychotica: baby op IC
Antipsychoticagebruik tijdens de zwangerschap leidt ertoe dat baby’s na de geboorte bijna drie keer zo vaak als normaal (43% vs. 14%) op de intensive care terechtkomen, voornamelijk door ademhalingsproblemen.
KWF: toegang tot dure oncolytica bedreigd
Rapport wijst op sterk stijgende kosten voor oncolytica
Het zorgsysteem in Nederland is niet voorbereid op de komst van nieuwe dure oncolytica. De stijging van het aantal patiënten en de toename van het aantal dure geneesmiddelen maakt deze zorg duurder, maar de overheid heeft daar nog geen passend antwoord op.
Nieuw aangrijpingspunt voor antibiotica ontdekt
Wetenschappers van de University of East Anglia (Norwich, UK) hebben een mogelijk aangrijpingspunt voor nieuwe antibiotica ontdekt bij gram-negatieve bacteriën.
NZa-bestuur treedt af om declaratiegedrag
Beide bestuursleden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vanochtend opgestapt na ophef over hun wijze van declareren. Ze stellen “in het belang van de NZA” hun functie ter beschikking, schrijven bestuursvoorzitter Theo Langejan en zijn medebestuurder Eitel Homan in een verklaring.
Positief advies dexamfetamine
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseert een handelsvergunning voor dexamfetaminesulfaat. Volgens de CHMP wegen de baten tegen de risico’s op.
Vijf positieve adviezen mei 2014
De CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) van het EMA adviseert een handelsvergunning voor de volgende nieuwe geneesmiddelen: