Nieuws 2014
PW-site: responsive met historisch archief
De website van het Pharmaceutisch Weekblad heeft een nieuw responsive design en via het Historisch Archief zijn alle oude jaargangen vanaf 1864 nu online te raadplegen.
Huisarts kiest vaak duur diabetesmiddel
IVM: ‘Marketing industrie beïnvloedt voorschrijfgedrag’
Meer dan 10.000 patiënten kregen vorig jaar op voorschrift van hun huisarts een van de nieuwe diabetesmiddelen, terwijl die niet worden aanbevolen in de NHG-Standaarden. “Dat is opvallend veel”, zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het gaat om DPP-4-remmers en GLP-1-agonisten.
Een op elf OTC-NSAID-slikkers neemt te veel
Eén op de elf Nederlanders die OTC-NSAID’s gebruikt, overschrijdt de maximale dagelijkse dosis. Dat zijn in Nederland ongeveer 300.000 mensen. Een derde van de OTC-kopers slikt bovendien twee of meer verschillende NSAID’s naast elkaar.
BTW-chaos bij eerste uitgifte compleet
Zorgverzekeraars gaan door met korten BTW-declaratie
Individuele zorgverzekeraars eisen nog steeds dat apothekers het eerste-uitgiftegesprek zonder 6% BTW declareren. Dit terwijl de Belastingdienst vindt dat apothekers verplicht zijn BTW te heffen over deze prestatie. De eigen koepelorganisatie van de zorgverzekeraars – ZN – deelt dit standpunt.
Beperk chemotherapie in laatste levensfase
Terminale kankerpatiënten die in de laatste maanden van hun leven chemotherapie krijgen, ondergaan vaker reanimatie en hebben een grotere kans dat ze overlijden op de intensive care dan thuis of in een hospice.
Zwangeren roken door
Nicotinepleisters lijken zwangere vrouwen niet te helpen van hun rookverslaving af te komen.
Beschermd tegen hiv
Een injectie met dolutegravir geeft minstens drie maanden bescherming tegen een infectie met hiv.
Gentherapie effectief bij hiv
Een nieuwe gentherapie verbetert de imuunrespons bij hiv-patiënten [N Engl J Med 2014;370:901-910]. Uitgangspunt hiervoor is dat mensen met een homozygote mutatie in het CCR5-gen immuun zijn voor hiv.
Strontiumranelaat: achteraan aansluiten
De indicatie voor strontiumranelaat (Protelos/Osseor) wordt ingeperkt. Dit mag alleen nog worden gebruikt voor de behandeling van ernstige osteoporose wanneer andere geneesmiddelen zijn gecontraïndiceerd door bijvoorbeeld een intolerantie of een contra-indicatie.
Proefproject adaptive licensing
Het EMA wil dat patiënten sneller toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen. Daarom nodigt deze geneesmiddelautoriteit fabrikanten uit mee te doen aan een pilotproject rondom adaptive licensing.
Risk management plan florbetaben F18 openbaar
Het EMA heeft de eerste samenvatting van een risk management plan (RMP) voor een geneesmiddel gepubliceerd.
Hugo Hurts wisselt VWS in voor CBG
Hugo Hurts is per 1 juni 2014 benoemd tot directeur/secretaris van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Neuraminidaseremmers: minder sterfte
Neuraminidaseremmers verlagen de sterftekans bij volwassenen die zijn geïnfecteerd met het influenza-AH1N1pdm09-virus. De kans op overlijden is het kleinst als de behandeling start binnen twee dagen na de eerste symptomen.
Zo min mogelijk zolpidem
De PRAC stelt dat de risico/batenbalans van zolpidem positief is. Voorwaarde is dat de aanbevolen dosering van 10 mg niet wordt overschreden. Patiënten moeten de laagst effectieve dosering nemen, in een enkele dosering voor het slapengaan.
Domperidon overwegend positief - onder voorwaarden
De balans tussen werkzaamheid en risico’s bij domperidon blijft positief. Voorwaarde is wel dat een aantal beperkingen en voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.
Prijs voor medicatiebewaking bij leverfalen
Apotheker Sandra van Putten van de poliklinische Apotheek de Brug uit Almere heeft de KNMP Zorginnovatieprijs gewonnen voor haar multidisciplinaire initiatief ‘Medicatiebewaking bij leverfalen’.
Macroliden: hogere kans op IHPS
Jonge kinderen die worden behandeld met macroliden hebben een sterk verhoogd risico op infantiele hypertrofische pylorische stenose (IHPS).
‘Libido soms blijvend weg na stoppen SSRI’
GIC: onderzoek nodig om te kijken hoe groot het probleem is
Antidepressiva veroorzaken mogelijk nog lange tijd na het stoppen van de medicatie seksuele bijwerkingen. Het aantal mensen dat zegt last te hebben van gebrek aan libido en melding maakt van erectie- en orgasmestoornissen stijgt.
Correcties en aanvullingen
In PW 9 staat vermeld dat het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) te Amsterdam samenwerkt met MyTomorrows. De ziekenhuisapotheek van het AVL laat weten dat dit niet het geval is.
Oordruppelcombinatie bij loopoor
Oordruppels met antibiotica en een ontstekingsremmer helpen bij kinderen met een loopoor beter dan een antibioticumdrank of een afwachtend beleid.