Nieuws 2014
Met cranberrycapsule minder kans op UWI
Cranberrycapsules verminderen de kans op urineweginfecties (UWI) met 26% bij ouderen die hierop een verhoogd risico hebben. Bij laagrisicopatiënten is het effect nihil.
Rol vitamine B tegen dementie
Vitamine B zou mogelijk cerebral small vessel disease helpen voorkomen, een aandoening die leidt tot dementie en beroerten, met wittestofafwijkingen en lacunaire infarcten op de MRI.
Genotypering bij salmeterol
Genotypering voorspelt mogelijk de respons op salmeterol. Dat blijkt uit een onderzoek bij 5125 COPD-patiënten.
Neonaten: PPH door SSRI’s
Neonaten van moeders die in de tweede helft van de zwangerschap SSRI’s gebruiken, hebben een verhoogd risico op persisterende pulmonale hypertensie (PPH): van 2:1000 geboorten naar ruim 3:1000 geboorten.
‘Kwaliteit geneesmiddel zaak van apotheker’
Zorgverzekeraars nemen het niet zo nauw met de gezondheid van patiënten. Dat blijkt uit de problemen met Ranbaxy, vindt de Stichting Strategisch Beraad Amsterdam (SBA) die spreekt namens veertig zelfstandige apotheken. In een open brief aan VWS-minister Schippers eisen de veertig apotheken de verantwoordelijkheid terug over de kwaliteit van geneesmiddelen die zij afleveren.
Nieuwe kankermiddelen deze maand beschikbaar
MyTomorrows: ‘We helpen dit jaar duizenden patiënten’
Het vroegtijdig beschikbaar maken van geneesmiddelen komt op gang. MyTomorrows start deze maand met de verstrekking van enkele nieuwe middelen voor vijf soorten kanker. Later dit jaar volgt veel meer medicatie. Initiatiefnemer Ronald Brus van MyTomorrows: “Door ons komen middelen zeven à acht jaar eerder beschikbaar.”
‘Medicijntekort door importverbod Ranbaxy’
Bogin: industrie kan tekort maar even opvangen
Het importverbod voor grondstoffen van Ranbaxy leidt tot onrust in de apotheken en brengt de therapietrouw in gevaar. Generieke fabrikanten willen na het zoveelste incident bij deze fabrikant aanpassing van het preferentiebeleid. VWS-minister Schippers en de zorgverzekeraars zien geen enkel verband.
Alzheimerpatiënt: baat bij vitamine E
Vitamine E is effectief bij patiënten met milde tot matige vormen van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen de onderzoekers van de TEAM-AD VA-studie waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd.
Geen verergering parkinson
Pimavanserine – een selectieve 5HT2A-agonist – is een effectief antipsychoticum bij parkinsonpatiënten en leidt niet tot verergering van de motorische symptomen.
Amantadine doorgebruiken
Chronisch gebruik van amantadine is zinvol bij parkinsonpatiënten met dyskinesieën.
Vier negatieve opinies
De CHMP adviseert geen handelsvergunning af te geven voor de volgende nieuwe geneesmiddelen:
Migraine: candesartan werkt
Candesartan 16 mg blijkt als migraineprofylaxe even effectief als propranolol 160 mg retard.
Vier positieve opinies
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert een handelsvergunning af te geven voor de volgende nieuwe geneesmiddelen:
Twee indicatie-uitbreidingen
De CHMP adviseert positief over de volgende indicatie-aanpassingen:
Intestinale gel bij parkinson
Continue afgifte van levodopa/carbidopa met een intestinale gel helpt parkinsonpatiënten in de gecompliceerde fase van hun ziekte beter dan orale medicatie.
Apothekers ten onrechte beschuldigd van fraude
NZa bestempelt declaraties volgens eigen regels als fraude
In het rapport over zorgfraude van de NZa worden apothekers mogelijk ten onrechte beticht van foutieve declaraties voor tientallen miljoenen euro. Onderzoekers hebben bij de analyse van gedeclareerde prestaties ‘eerste terhandstelling’ niet de richtlijn van de NZa gevolgd.
FDA vindt 325 mg paracetamol genoeg
De FDA heeft artsen verzocht niet langer geneesmiddelcombinaties voor te schrijven die meer dan 325 mg paracetamol bevatten.
Copal G + V en Fluanxol tablet nieuw op de markt
Per 1 februari 2014 komen twee nieuwe middelen in de handel.
Rivastigminepleister toch niet tegen alzheimer
De uitbreiding van de indicatie van rivastigminepleisters 13,3 mg/24 uur (Exelon/Prometax) naar patiënten met ernstige vormen van de ziekte van Alzheimer is ingetrokken.
Leverfalen door temozolomide
Temozolomide (Temodal) kan ernstige levertoxiciteit geven. Dat kan leiden tot fataal leverfalen. Deze bijwerking kan enkele weken of langer na het starten of stoppen van dit middel optreden.