Nieuws 2014
Goedgekeurde en afgewezen handelsvergunningen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) en de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) is in december gekomen tot onder meer de volgende adviezen.
Romosozumab voor steviger botten
Een monoklonaal antilichaam, romosozumab, bevordert de botgroei.
Huidreacties door capecitabine
Capecitabine (Xeloda) kan in zeer zeldzame gevallen ernstige huidreacties veroorzaken zoals het Stevens-Johnson-syndroom (SJS) en toxische epidermale necrolyse (TEN). Enkele patiënten zijn hierdoor overleden.
Trombose bij ponatinib
Ponatinib (Iclusig) geeft een verhoogd risico op arteriële en veneuze trombose. Dat blijkt uit lopende fase I- en fase II-studies.
Enkelvoudige oplaaddosis prasugrel
Het doseerschema van prasugrel (Efient) is aangepast.
Nederland volgt trend: 6 biologicals in top 10
In de top 10 van de geneesmiddelen met de hoogste omzet in Nederland staan zes biologicals. Elf jaar geleden was dat er nog maar één, zo blijkt uit een analyse van Nefarma. Nederland volgt daarmee een wereldwijde trend.
Toch effect bij non-hodgkin
Brentuximab vedotin kan patiënten met non-hodgkinlymfoom helpen die op de gebruikelijke behandeling niet meer reageren of er nooit op reageerden.
Zuurremming: tekort B12
Protonpompremmers (PPI’s) en H2-antagonisten kunnen vitamine B12-tekort veroorzaken.
Darmflora beïnvloedt respons
Oncologische therapie is gebaat bij een gezonde darmflora, tonen twee onderzoeken aan.
Rituximab helpt bij syndroom van Sjögren
Rituximab, een monoklonaal antilichaam dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, werkt ook bij het syndroom van Sjögren. Dat concludeert Rodney Pollard in zijn promotieonderzoek.
Apothekers verwachten meer drukte in februari
Apothekers zien geen nut in NZa-eisen eerste uitgifte
“Klanten aan de balie kijken een beetje wazig als ik hen vertel over de nieuwe regels over de eerste uitgifte, en knikken daarna ‘ja’”, zegt apotheker Jonathan Lie van Apotheek Het Eiland in Leerdam. “Patiënten denken dat het meevalt. Maar als ze over een paar weken de factuur van hun zorgverzekeraar krijgen, zullen ze zeker met vragen bij ons komen.”
Rechter: Achmea mag Regenboog Apotheken contract weigeren
Zorgverzekeraar Achmea hoeft de acht vestigingen van Regenboog Apotheek geen contract aan te bieden. Volgens de rechter is de weigering van Achmea geoorloofd omdat de apotheekketen onzorgvuldig zou hebben gehandeld met declaraties van het zelf bereide methylfenidaat retard Regenboog. Voor de acht apotheken dreigt een faillissement. Regenboog Apotheek gaat in hoger beroep.