Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘NZa moet ingrijpen op diabetesmarkt’

29-05-2015
Zorgverzekeraars, leveranciers en apothekers bepalen volgens de Diabetesvereniging Nederland (DVN) nog te vaak welke bloedglucosemeter een patiënt krijgt. De patiëntenvereniging vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in te grijpen op de markt voor diabeteshulpmiddelen.
‘NZa moet ingrijpen op diabetesmarkt’

Uit nieuwe meldingen blijkt volgens DVN dat diabetespatiënten van zorgverzekeraars, leveranciers en apothekers een andere bloedglucosemeter krijgen toegewezen dan de behandelaar heeft voorgeschreven. Kosten, marges en winstmaximalisatie bepalen daarbij veelal de keuze, stelt de patiëntenvereniging.

“Partijen in het diabetesveld kunnen er blijkbaar niet voor zorgen dat iedere patiënt de hulpmiddelen krijgt die hij nodig heeft, stelt DVN-directeur Olof King. “Daarom vinden wij dat de NZa als markmeester moet ingrijpen.”

De zorgautoriteit zegt desgevraagd te onderzoeken waar het probleem zit. “Is de zorgplicht van zorgverzekeraars hier in het geding, dan is het onze taak daar toezicht op te houden”, aldus een woordvoerder. Binnen enkele weken verwacht de NZa haar onderzoek af te ronden.

 

Noodklok

DVN luidde enkele maanden geleden voor het eerst de noodklok over patiënten die door zorgverzekeraars, leveranciers of apothekers worden overgezet op een andere meter. Na gesprekken beloofden de partijen, volgens DVN, voortaan geen patiënten over te zetten op andere meters zonder tussenkomst van een huisarts of diabetesverpleegkundige.

“Maar niets is minder waar”, stelt DVN-directeur King. “Nu de publiciteit is gaan liggen, begint alles weer opnieuw. En de patiënt blijft de dupe van deze situatie.”

De huisarts of de diabetesverpleegkundige moet samen met de patiënt de bloedglucosemeter kiezen, stelt de patiëntenvereniging. Is de patiënt goed ingesteld, dan is het niet wenselijk de meter te ruilen voor een andere (goedkopere), aldus DVN.

Volgens de KNMP is de verstrekking van hulpmiddelen via landelijke leveranciers verwarrend voor patiënten. Een patiënt die zowel geneesmiddelen als hulpmiddelen gebruikt, heeft er volgens de KNMP baat bij beide af te kunnen nemen bij één zorgverlener.

Document acties

Back to top