Antibiotica niet meer leverbaar
Benzylpenicilline wordt gebruikt bij de behandeling van onder meer longontsteking, syfilis en infecties van huid, spieren en pezen. “Het is vooral erg voor de patiënten die lange tijd deze antibiotica gebruiken”, zegt directeur Dick Kooijman van Astellas Pharma. Volgens hem gebruiken jaarlijks duizenden Nederlanders de twee antibiotica.
Oorzaak voor de leverantiestop is het staken van de productie van een van de grondstoffen voor de antibiotica, natriumcitraat. De leverancier van de stof heeft farmaceutisch bedrijf Sandoz laten weten dat de productie is stopgezet. Een wereldwijde zoektocht naar een nieuwe producent bracht geen oplossing. Sandoz kijkt nu met andere bedrijven of het op een andere manier aan de juiste grondstof kan komen.
Astellas brengt de producten op de Nederlandse markt. Sandoz is producent en levert de complete producten aan Astellas.
Astellas Pharma probeert in samenwerking met het CBG en de IGZ op korte termijn andere bedrijven ertoe te bewegen twee alternatieve antibiotica te importeren: InfectoCillin 1.000.000 I.E. en 10.000.000 I.E. kan Natrium Penicilline G vervangen en Tardocillin 1.200.000 I.E. kan Penidural vervangen. Ze hebben volgens Kooijman dezelfde werking.
Noodvoorraden
Kooijman zet twee trajecten in: enkele bedrijven ertoe bewegen noodvoorraden van de nieuwe antibiotica naar Nederland te halen én het CBG vragen om een versnelde registratie van de nieuwe geneesmiddelen mogelijk te maken. Kooijman: “De vergunning voor de noodvoorraden is bijna rond voor Tardocillin. Voor InfectoCillin zal dat langer duren.” Hij kan nog geen termijnen noemen.
Het CBG zegt de situatie zorgwekkend te vinden. Patiënten krijgen als alternatief op dit moment een breedspectrumantibioticum, dat meer soorten bacteriën bestrijdt. Hiermee kunnen bacteriën evenwel sneller resistent worden. Volgens het CBG staat dit haaks op het streven om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan.
De KNMP sprak onlangs van een explosieve stijging van het aantal geneesmiddelen dat tijdelijk of langere tijd niet meer beschikbaar was. De organisatie pleitte voor meer overheidstoezicht op de beschikbaarheid van medicatie. In 2004 waren er 91 medicijnen niet beschikbaar, vorig jaar 527.
Natriumcitraat zit niet alleen in fabriekspreparaten, maar ook in FNA-bereidingen, bijvoorbeeld in Sulfasalazinesuspensie 100 mg/ml FNA. Betekent dit bericht dat deze bereiding binnenkort ook niet meer gemaakt kan worden omdat natriumcitraat niet meer verkrijgbaar is?