Eerste biosimilars van tweede generatie op de markt
Het gaat om Inflectra van Hospira en Remsima van Mundipharma, twee identieke producten afkomstig uit dezelfde fabriek van Celltrion in Zuid-Korea. Het zijn de koplopers van de tweede generatie biosimilars – kopieën van monoklonale antilichamen waaronder de TNF-alfaremmers.
In de loop van de jaren zullen meerdere biosimilars volgens. Ze volgen de eerste generatie op die bestond uit kopieën van substitutieproducten zoals groeihormoon, bloedgroeifactoren als erytropoëtine en binnenkort ook insuline glargine. Deze eerste generatie kwam vanaf 2008 op de markt.
Prof. dr. Arnold Vulto, hoogleraar Ziekenhuisfarmacie en Praktische Farmacotherapie aan het Erasmus MC in Rotterdam, verwacht dat de komst van de tweede generatie biosimilars flinke besparingen zal opleveren. “Alleen al de aanwezigheid van deze middelen geeft marktdruk. Dat zag je duidelijk bij de eerste generatie biosimilars. Omdat deze goedkoper waren dan het origineel, lieten ook de innovatieve fabrikanten hun prijzen zakken.”
Vulto zegt dat biosimilars nagenoeg identitiek zijn aan het origineel, de gelijkenis is uitvoerig getest volgens de strenge eisen van het EMA. “Het zijn dus volwaardige geneesmiddelen, die even veilig en effectief zijn als de innovatieve producten.”
Nu komt het erop aan hiervan ook artsen te overtuigen. Die stappen volgens Vulto niet zonder meer van de vertrouwde innovatieve producten af, gevoed door de twijfel die de innovatieve industrie volgens hem zaait over de kwaliteit en veiligheid van de biosimilars. “Het argument dat biosimilars goedkoper zijn, zal bij voorschrijvers pas de doorslag geven als ze overtuigd zijn van de werking en de veiligheid ervan.”
Volgens Vulto hadden de registratieautoriteiten artsen duidelijker moeten informeren over de gedegen beoordelingsprocedure van biosimilars. Hij wijst op een consensusdocument van de Europese Commissie over biosimilars. “Eén van de conclusies hieruit is dat deze middelen in Europa veilig gebruikt zijn sinds 2006. Het is daarom belangrijk deze kennis actief uit te dragen.”