Enzym van schimmel kan overlast gluten verminderen
Maastrichtse wetenschappers onderzochten het effect van het enzym prolyl endoprotease (AN-PEP) bij twaalf gezonde vrijwilligers en publiceerden de resultaten deze week in het tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
Na randomisatie kregen de deelnemers op vier testdagen of een calorierijke maaltijd met AN-PEP of placebo, of een caloriearme maaltijd met AN-PEP of placebo. Alle bevatten 4 gram gluten. Via monsters uit maag en dunne darm zagen de onderzoekers dat in aanwezigheid van het enzym bijna alle gluten binnen een uur in de maag waren afgebroken, ongeacht het aantal calorieën. Met placebo waren de gluten drie uur in de maag aanwezig.
Het enzym dat als voedingssupplement is onderzocht, zal alleen een glutenvrij dieet niet kunnen vervangen. Hoofdonderzoeker Bouke Salden zegt hierover: “Het kan er wel aan bijdragen om de overlast van gluten die je per ongeluk binnenkrijgt zoveel mogelijk te beperken. Dat maakt bijvoorbeeld uit eten gaan weer een stuk leuker.”