Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Leidse farmaciestudie vooral praktijkgericht

Aanvraag naar ministerie OCW eerste kwartaal de deur uit

PW Magazine 1/2, jaar 2015 - 05-01-2015
De nieuwe farmaciestudie die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) volgend jaar wil beginnen, is vooral praktijkgericht. De bedoeling is dat de studenten 80 tot 85% van de studietijd in de praktijk werkzaam zijn. Dat doen zij in een ziekenhuis, een openbare apotheek, een verpleeghuis of een vergelijkbare instelling.
Leidse farmaciestudie vooral praktijkgericht

De raad van bestuur van het LUMC en het college van bestuur van de Universiteit Leiden sturen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2015 een aanvraag voor de nieuwe farmaciestudie naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dat zegt Pancras Hogendoorn, bestuurslid en decaan van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Leiden.

Het LUMC is al ongeveer twee jaar bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe studie. Het bachelordeel van de opleiding gaat in september 2015 van start en valt onder de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen. Als OCW de aanvraag goedkeurt, kan de masterstudie een jaar later beginnen. De master valt onder de faculteit geneeskunde.

Volgens Hogendoorn is de kans groot dat OCW de Leidse aanvraag goedkeurt. Na indiening van het verzoek heeft het ministerie zes weken om het te beoordelen. Het ministerie kan een beslissing opschorten als er eventuele onduidelijkheden zijn. Hogendoorn verwacht dat OCW voor de zomer een besluit neemt: “De ambtenaren van OCW geven ons een goed signaal. Ze zijn er heel positief over en hebben meegedacht over onze plannen.”

Geweldig geholpen

Henk-Jan Guchelaar, hoogleraar klinische farmacie aan het LUMC, ziekenhuisapotheker en hoofd van de afdeling klinische farmacie en toxicologie, heeft met een team gewerkt aan het curriculum voor de nieuwe studie. “Ook de KNMP heeft geweldig geholpen, onder andere door het organiseren van werkconferenties over de opleidingen.”

De belangrijkste verschillen tussen de nieuwe studie farmacie die in Leiden moet komen en de huidige opleidingen aan de universiteiten van Utrecht en Groningen liggen volgens Guchelaar in de sterke medische component en de praktijkgerichtheid van de Leidse studie. De naam van de masterstudie wordt vrijwel zeker ‘farmacie’, de titel van het bachelordeel is nog niet bekend.

Patiëntenzorg

Guchelaar: “De nieuwe opleiding is ingebed in onze medische faculteit, waardoor studenten van de nieuwe studie veel contact hebben met artsen-in-opleiding, medisch specialisten, huisartsen en openbaar apothekers. Hierdoor komen studenten dichter bij de patiënt te staan, zodat er meer aandacht kan zijn voor patiëntenzorg.”

De praktijkgerichtheid van de nieuwe opleiding in Leiden wordt ingevuld doordat studenten binnen de studie twee jaar lang fulltime gaan werken in een ziekenhuis, een openbare apotheek, een verpleeghuis of een vergelijkbare instelling. “In totaal werken studenten tijdens onze nieuwe farmaciestudie 80 à 85% van de tijd in de praktijk”, schat Guchelaar. “Ons voornemen is om de studenten zo veel mogelijk buiten de collegebanken op te leiden.”

Het LUMC wil het aantal studenten voor de nieuwe opleiding in de eerste jaren beperken tot jaarlijks 25 à 50 mensen.

Document acties

Back to top