Nieuws 2015
Nieuw vaccin tegen MERS
Een nieuw experimenteel vaccin dat aan resusapen wordt gegeven zes weken voor blootstelling aan het middle east respiratory syndrome-coronavirus (MERS-CoV) beschermt de dieren tegen een MERS-CoV-infectie.
Nivel: apotheek vraagt weinig naar ervaringen van patiënt
Apotheekmedewerkers geven bij de verstrekking van een geneesmiddel vooral technische informatie over inname en gebruik. Ze vragen relatief weinig naar de ervaringen van patiënten, blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Ambrisentan + tadalafil beter dan monotherapie
Combinatietherapie met ambrisentan en tadalafil bij patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) die hiervoor nog niet eerder zijn behandeld, is effectiever dan monotherapie met een van beide middelen.
Antihypertensiva bij ouderen
Ouderen met milde cognitieve stoornissen ondervinden geen nadeel van stoppen met antihypertensiva. Dit geldt in elk geval tot 16 weken na het stoppen.
Angio-oedeem bij noscapine
Bijwerkingencentrum Lareb beveelt aan om de bijwerking angio-oedeem op te nemen in de officiële productinformatie en bijsluiter van noscapine.
Alphega apotheek Zorgmakelaar tekent contract met Zilveren Kruis
Alphega apotheek Zorgmakelaar en zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben een overeenstemming bereikt over de farmaceutische zorg in 2016. De zorgmakelaar tekende vorige week ook een contract met zorgverzekeraar VGZ.
Multipel myeloom: daratumumab
Daratumumab lijkt veilig en effectief bij patiënten met multipel myeloom die al eerdere behandelingen hebben gehad.
Productieprobleem InductOs
Naar verwachting is vanaf eind oktober 2015 het geneesmiddel InductOs 1,5 mg/ml niet meer leverbaar.
Fagron: "Wellicht autonome groei bijstellen"
Bestuursvoorzitter Ger van Jeveren erkent dat de jarenlange autonome groei (omzetgroei exclusief overnames van andere bedrijven) van 10% van Fagron in de nabije toekomst lager kan uitpakken.
Staatssecretaris Van Rijn lanceert KNMP-campagne laaggeletterdheid
Staatssecretaris van VWS Martin van Rijn heeft vanmorgen de landelijke KNMP-campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ gelanceerd. Met deze campagne willen apothekers het maatschappelijke probleem van laaggeletterdheid en medicatiegebruik aanpakken.
Oorzaak ontdekt van spierpijn door statines
Statines veroorzaken spierpijn omdat ze het vermogen remmen van spiercellen om energie te produceren. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Groen licht voor nieuwe Leidse farmaciestudie
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de aanvraag voor de masteropleiding Farmacie in Leiden goedgekeurd. Ongeveer vijftig studenten starten in het studiejaar 2016 op deze nieuwe patiëntgerichte apothekersopleiding.
Blinden baat bij tasimelteon
Tasimelteon verbetert het slaap-waakritme bij blinde mensen met niet-24-uurs slaap-waaksyndroom.
Erasmus MC start proef met chemokuur thuis
Patiënten met multipel myeloom (ziekte van Kahler) kunnen hun chemokuur ook thuis krijgen. Het Erasmus MC Kanker Instituut is een proef gestart met twintig patiënten.
Eltrombopag voor kind met chronische ITP
De trombopoëtinereceptoragonist eltrombopag is nu ook veilig en effectief gebleken bij kinderen met chronische immuuntrombopenie (ITP). Dat schrijven J.D. Grainger et al. in de Lancet.
Tinzaparine bij VTE
Tinzaparine zorgt voor minder niet-ernstige bloedingen bij patiënten met kanker en veneuze trombo-embolie (VTE) dan de standaardbehandeling met tinzaparine gevolgd door warfarine.
Problemen bij DOAC-gebruik
Het gebruik van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) in Nederland is toegenomen van 18 patiënten in 2008 tot 29.687 in 2013. Een substantieel deel van hen gebruikt irrationele en potentieel gevaarlijke geneesmiddelcombinaties. Daarnaast is de therapietrouw mogelijk suboptimaal. Dat schrijven S. Hanemaaijer et al. in International Journal of Clinical Pharmacy.
Roos Masereeuw hoogleraar experimentele farmacologie
De Universiteit Utrecht heeft dr. Roos Masereeuw benoemd tot hoogleraar experimentele farmacologie bij het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences (UIPS) van het departement Farmaceutische Wetenschappen.
Terugdringen gedragsmedicatie is mogelijk
Afbouwen van psychofarmaca lijkt minder problemen te geven dan verwacht. Dat stelt het kenniscentrum Vilans op basis van de eerste resultaten van het project ‘Denk na of het mag! ‘Een pil voor gedrag?’.
Meer diabetes type 2 bij gebruik van antibiotica
Gebruikers van antibiotica hebben vaker diabetes type 2. Mogelijk komt dat doordat antibiotica de darmflora veranderen.