Nieuws 2015
Ringvaccinatie met ebolavaccin
Tussentijdse resultaten van de gerandomiseerde fase III-studie Ebola ça Suffit, gepubliceerd in The Lancet op 31 juli 2015, tonen aan dat ringvaccinatie met het ebolavaccin rVSV-ZEBOV 100% effectief is.
Ibuprofen 200 mg blijft AV
De afleverstatus voor ibuprofen 200 mg blijft Algemene Verkoop (AV), zo concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Thuismedicatie makkelijk te importeren in ziekenhuisinformatiesysteem
Met de nieuwste versie van het ziekenhuisinformatiesysteem Centrasys kunnen artsen, verpleegkundigen en apothekersassistenten thuismedicatie overhalen naar de module voor elektronisch voorschrijven. De thuismedicatie moet dan wel via het Landelijk Schakelpunt zichtbaar zijn in de transmurale medicatieviewer van Centrasys.
Pradaxa vergoed bij diep-veneuze trombose (DVT) en longembolie
De vergoeding voor dabigatran (Pradaxa) is vanaf 1 augustus uitgebreid.
Mannelijke apotheker vindt vak fysiek zwaar
Een op de vijf apothekers werkt meer dan vijftig uur per week en ruim 60% geeft aan altijd, vaak of regelmatig aan het werk te zijn op een vrije dag. Van de mannelijke apothekers ervaart 42% het werk als fysiek belastend; bij vrouwelijke apothekers is dat 29%.
Oud-NIA-voorzitter overleden
Rimmert Jan Wolters is op 31 juli, op 67-jarige leeftijd, overleden.
'Medicijnen kunnen jaar eerder op de markt'
Geneesmiddelen kunnen een jaar eerder beschikbaar komen voor patiënten als Nederlandse en Europese overheden onnodige barrières bij de ontwikkeling en registratie wegnemen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet zich inspannen om belemmeringen in de regelgeving weg te nemen.
Apothekers beter in test Consumentenbond
Openbare apothekers adviseren hun klanten aan de balie veel beter over mogelijke interacties van geneesmiddelen dan in voorafgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat deze maand is verschenen in de Gezondgids over voorlichting van apotheken aan klanten die antivoetschimmelmiddel miconazol kopen.
Anticonceptiepil beschermt tegen baarmoederkanker
Vrouwen die orale anticonceptiva gebruiken, hebben minder risico op baarmoederkanker dan vrouwen die geen pil slikken. En hoe langer ze slikken, hoe lager het risico. Dat blijkt uit een meta-analyse die deze week is gepubliceerd n The Lancet Oncology.
Epilepsie-medicijn uit 3D-printer
De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft de fabrikant van Spritam, Aprecia Pharmaceuticals, toestemming gegeven voor de productie van epilepsiepillen uit een 3D-printer. Voor het eerst in de geschiedenis keurt de FDA die manier van produceren goed.
Drie uitbreidingen indicaties juli 2015
De CHMP adviseerde positief over indicatieaanpassing van de volgende geneesmiddelen.
Hersenbloedingen bij antidepressiva en NSAID’s
Het gebruik van antidepressiva in combinatie met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) geeft mogelijk een verhoogde kans op hersenbloedingen binnen 30 dagen na het begin van de behandeling. Dat schrijven J. Shin et al. in BMJ.
DSM265 tegen malaria
Een nieuw middel, DSM265, doodt malariaparasieten die resistent zijn geworden tegen geneesmiddelen.
Zeven positieve adviezen juli 2015
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.
Enzym van schimmel kan overlast gluten verminderen
Mensen die geen gluten verdragen, hebben mogelijk baat bij een enzym van de schimmel Aspergillus niger die in staat is om gluten in de maag af te breken.
Wilms-tumor: geen doxorubicine
Kinderen met een Wilms-tumor stadium II of III en een lage recidiefkans kunnen een minder intensieve chemotherapie – zonder doxorubicine – krijgen.
Denosumab niet bij mond- of kaakwond
Aan de bijsluiter en productinformatie van denosumab (Xgeva) is een contra-indicatie toegevoegd.
IGZ: medicatiebeoordeling
Apothekers en voorschrijvers moeten medicatiebeoordelingen uitvoeren volgens de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. Vanaf 1 juli 2015 start de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) met toezicht hierop.
Patiromeer verlaagt kalium
Patiromeer kan verhoogde kaliumspiegels – veroorzaakt door middelen die worden gebruikt bij de behandeling van chronische nierziekte – verlagen.
Pembrolizumab mag bij melanoom
De Europese Commissie heeft pembrolizumab (Keytruda) goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met gevorderd (inoperabel of gemetastaseerd) melanoom.