Nieuws 2015
Ulceraties bij nicorandil
Bij het gebruik van nicorandil (Ikorel) kunnen gastro-intestinale ulceraties optreden. Ook zijn ulceraties van de huid, slijmvliezen en ogen mogelijk.
Extra maatregelen bij dimethylfumaraat
Bij het gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera) zijn extra maatregelen nodig om het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) te verminderen.
'Barsten in Mylan-tablet schaden vertrouwen'
Na meldingen over barsten in methylfenidaattabletten heeft Mylan een nieuwe coating ontwikkeld die minder gevoelig zou zijn voor vocht. De KNMP is verbaasd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen recall is gestart.
Formularium leidend bij inkoop longmedicatie
Project Maastricht beperkt keuze in inhalatoren
Voor het eerst in Nederland gaat volgend jaar een coalitie van apothekers, patiënten, huisartsen, ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ medicatie tegen astma en COPD inkopen. Alle zorgverleners in de regio Maastricht gaan vanaf april werken met een formularium voor longmedicatie.
Grote prijsverschillen in kankergeneesmiddelen
Nederland betaalt vaak veel meer voor dure kankermedicijnen dan andere Europese landen. Dit heeft onder meer met kortingen te maken die per land sterk verschillen en uiteenlopen van enkele procenten tot meer dan 50%. Dit blijkt uit onderzoek in vijftien landen.
FIP: apothekers werken aan groene farmacie
Wetenschappers en apothekers gaan vervuiling door geneesmiddelen aanpakken. Dat maakt de International Pharmaceutical Federation (FIP) bekend nu de klimaattop plaatsvindt in Parijs.
Efavirenz bij hiv
Hiv-geïnfecteerde kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan nevirapine om hiv-transmissie van moeder naar het kind te voorkomen, kunnen veilig en effectief worden omgezet naar efavirenz.
Lagere startdosering thalidomide
De startdosering van Thalidomide Celgene voor patiënten ouder dan 75 jaar is verlaagd naar 100 mg/dag.
Toevoegen liraglutide: minder insuline nodig
Het toevoegen van liraglutide aan de dagelijkse insuline-injecties van patiënten met diabetes type 2 verbetert de glykemische controle zonder dat er een verhoogd risico is op hypoglykemie. Daarnaast verlaagt toevoeging van dit middel het lichaamsgewicht en zorgt het ervoor dat patiënten hun insulinedoseringen kunnen verlagen.
Prostaatkanker: olaparib
Behandeling met olaparib, een remmer van poly(ADP-ribose)polymerase (PARP), is effectief bij patiënten met prostaatkanker die defecten hebben in de genen die het DNA repareren en die niet meer reageren op de standaardbehandeling.
Drie aanpassingen indicaties, november 2015
De CHMP gaf positieve adviezen over de aanpassingen van indicaties van de volgende middelen.
HF-PEF: geen nitraat
Patiënten met hartfalen met gepreserveerde ejectiefractie (HF-PEF) die isosorbidemononitraat krijgen, zijn minder actief en hebben geen betere kwaliteit van leven dan patiënten die een placebo krijgen.
Zes positieve adviezen, november 2015
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van een handelsvergunning voor de volgende middelen.
NVZA: nieuwe voorzitter en doorbraak in fusie
Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors is gekozen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Ook werd vandaag bekendgemaakt dat de leden van de Nederlandse Vereniging van Poliklinische Farmacie (NVPF) op 1 januari toetreden tot de NVZA.
Gesprekken over versterking financiering Fagron
Apotheekbevoorrader Fagron wordt voorlopig niet overgenomen door een ander bedrijf. Het bedrijf voert inmiddels gesprekken met enkele banken over een versteviging van de financiering. “Een versterking van het vermogen met publiek of privaat geld wordt niet uitgesloten”, liet het bedrijf van bestuursvoorzitter Ger van Jeveren gisteren in een verklaring weten.
In Memoriam: Chiel Hekster (1947-2015)
Op 17 november 2015 is overleden prof. dr. Chiel Hekster, emeritus hoogleraar Klinische Farmacie aan de Radboud Universiteit en naast vele andere nevenfuncties ook hoofdredacteur van het Pharmaceutisch Weekblad van 1986-1991. In dit In Memoriam willen wij kort stilstaan bij het leven en werk van deze bijzondere inspirerende collega.
ACE-remmers vormen geen risico tijdens eerste trimester zwangerschap
Een kind van een vrouw die ACE-remmers heeft gebruikt in het eerste trimester van de zwangerschap lijkt geen verhoogd risico te hebben op aangeboren afwijkingen. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.
‘Onnodige barrières bij toelating medicijnen’
Procedures kunnen maanden korter, staat in advies aan VWS
Onnodige belemmeringen zorgen voor een vertraging van twee weken tot een half jaar bij de toelating van geneesmiddelen tot het vergoedingenstelsel. Die vertragingen kosten soms enkele tonnen per geneesmiddel.
CBG: bot oorschelp kan afsterven door bisfosfonaten
Bij langdurige behandeling met bisfosfonaten kan door osteonecrose het botweefsel van de oorschelp tot aan het trommelvlies afsterven. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Gepersonaliseerde profylaxe werkt beter
Gepersonaliseerde anti-emetische profylaxe bij chemotherapie werkt beter dan de standaardprofylaxe.