Nieuws 2015
Gosereline verhoogt kans op zwangerschap
Premenopauzale vrouwen met borstkanker die naast de standaard chemotherapie gosereline krijgen, lijken minder kans te hebben op ovarieel falen, vervroegde overgang en vruchtbaarheidsproblemen.
SSRI’s en TCA’s: minder suïcide
Suïcide, suïcidepogingen en automutilatie komen vaker voor bij mirtazapine, venlafaxine en trazodon dan bij SSRI’s en tricyclische antidepressiva (TCA’s).
Maatregelen tegen osteonecrose bij zoledroninezuur
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan een patiëntenkaart te introduceren om de patiënt beter te informeren over maatregelen die het risico op kaaknecrose tijdens het gebruik van zoledroninezuur (Aclasta) kunnen beperken.
Cortico’s goed bij pneunomie
Methylprednisolon kan voorkomen dat de behandeling van community acquired pneumonia (CAP) faalt bij patiënten die hiervoor in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Codeïne niet voor kinderen
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft aanbevolen het gebruik van codeïnesiroop en -tabletten bij hoest te contra-indiceren bij kinderen jonger dan 12 jaar.
Advies KNMP: lever geen naalden van Terumo
De KNMP adviseert apothekers uit voorzorg bepaalde injectienaalden van het merk Terumo niet meer te leveren aan patiënten. Het zou gaan om de type naalden K-pack II en Neolus. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) raden ook het gebruik af. De GGD's en de ziekenhuizen volgen de adviezen op.
‘Weinig problemen door overheveling hormonen’
De overheveling van dertien fertiliteitshormonen van de openbare apotheek naar het ziekenhuis “lijkt zonder al te veel problemen” te zijn verlopen. Dat constateert Nivel, dat in opdracht van VWS onderzoek heeft gedaan naar de sinds 1 januari 2014 overgehevelde hormonen.
VWS: ‘Vrees toename maagbloedingen ongegrond’
Het aantal maagbloedingen in Nederland is gedaald ondanks een inperking van de vergoeding van maagzuurremmers vanuit de basisverzekering, sinds 1 januari 2012. Dat blijkt uit onderzoek dat Nivel en TNS NIPO hebben uitgevoerd in opdracht van minister Schippers van VWS.
‘Patiënt hoeft niet te betalen voor begeleidingsgesprek’
Commissie: ‘Apotheker moet eerst kosten vermelden’
De Geschillencommissie Zorgverzekeringen heeft een patiënt gelijk gegeven die weigerde € 6 te betalen die CZ in rekening had gebracht voor een begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. CZ moet het bedrag terugbetalen omdat de apotheker de patiënt niet heeft verteld over deze kosten.
Vergoeding febuxostat bij jicht
Febuxostat (Adenuric) wordt sinds kort volledig vergoed voor patiënten met jicht, mits zij niet (meer) behandeld kunnen worden met allopurinol of niet reageren op deze behandeling.
Vergoedingskwestie leidt tot discussie
Bereidingen: overleg gaande met zorgverzekeraars
Het besluit van zorgverzekeraars te stoppen met de vergoeding van ruim honderd “niet-rationele” apotheekbereidingen heeft tot veel discussie geleid. Zorgverzekeraars vinden dat het Zorginstituut Nederland moet bepalen welke bereidingen bewezen effectief zijn. Apothekers, zorgverzekeraars en artsen zijn in overleg over de vergoedingen.
Publiek gewaarschuwd voor kruid + medicijn
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben gisteren het publiek gewaarschuwd voor risico’s bij gebruik van kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen. Ze raden mensen aan advies te vragen aan hun apotheker of arts.
Toegevoegde richtlijnen rivaroxaban
Aan de productinformatie van rivaroxaban (Xarelto) zijn richtlijnen toegevoegd voor het gebruik bij patiënten met non-valvulair atriumfibrilleren die cardioversie ondergaan.
Huisartsen verzetten zich tegen zorgverzekeraars
Een groep huisartsen eist onder het motto ‘Het roer moet om!’ dat politiek en zorgverzekeraars een andere koers varen. In een manifest vragen ze de zorgverzekeraars om echt te gaan samenwerken, “op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid”. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) steunt de actie.
Specialisten: stoppen van vergoeding bereidingen is onverantwoord
Het stopzetten van de vergoeding van honderd apotheekbereidingen door zorgverzekeraars is volgens specialisten onverantwoord. De Federatie van Medisch Specialisten vindt dat zorgverzekeraars hiermee op de stoel van de specialist gaan zitten.
PW-archief 1997 gecompleteerd
Aan PW-archief op pw.nl zijn de edities 1-17 uit 1997 toegevoegd.
Zes uitbreidingen indicaties februari 2015
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseerde positief over de volgende indicatie-aanpassingen.
Daclatasvir in basispakket
Daclatasvir (Daklinza) – een nieuw middel tegen chronische hepatitis C – wordt vanaf 1 maart vergoed vanuit het basispakket.
CZ blijft bereidingen vergoeden
CZ gaat toch door met het vergoeden van de honderd apotheekbereidingen waarvoor andere zorgverzekeraars de vergoeding per 1 maart 2015 hebben stopgezet. CZ wil met de KNMP in overleg over de vergoedingen.
ZN: meer duidelijkheid nodig rond vergoedingen geneesmiddelen
Zorginstituut Nederland moet meer duidelijkheid geven over de criteria voor vergoeding van geneesmiddelen. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) naar aanleiding van de onrust die is ontstaan over honderd apotheekbereidingen die zorgverzekeraars niet langer vergoeden.