Nieuws 2015
Monitoring DOAC-spiegels mogelijk gewenst
Monitoring is mogelijk ook bij dabigatran gewenst. Plasmaspiegels hiervan kunnen een factor vijf variëren, stelt hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Peter de Smet op basis van publicaties in het BMJ. De nieuwe orale antistollingsmiddelen (DOAC’s) waren vorige week in het nieuws vanwege 45 sterfgevallen die tot nu toe zijn gemeld bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
Drie positieve adviezen februari 2015
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.
VWS wil Europese inkoop
Minister Edith Schippers van VWS meent dat de prijzen van nieuwe geneesmiddelen sterk dalen als ze in Europees verband worden ingekocht. Ze is in gesprek met enkele kleinere Europese landen om te polsen of er een mogelijkheid is om gezamenlijk geneesmiddelen in te kopen.
ONVZ vergoedt magistrale bereidingen wel
Zorgverzekeraar ONVZ vergoedt vooralsnog wel de magistrale bereidingen waarvoor andere zorgverzekeraars de vergoeding per 1 maart 2015 hebben stopgezet. Het betreft magistrale bereidingen die in veel gevallen belangrijk zijn voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminaal zieken, en mensen met psoriasis en eczeem.
Paracetamol: meer risico's dan gedacht
Het gebruik van paracetamol is risicovoller dan tot nog toe werd aangenomen. Langdurig gebruik van deze pijnstiller vergroot het risico op ernstige bijwerkingen, zoals bloedingen en sterfte.
MeMO-aanpak reduceert statinestop met de helft
De methode om therapietrouw te bevorderen MeMO van Health Base reduceert het aantal patiënten dat onterecht statinegebruik staakt met 50%. De methode is kosteneffectief. Dat blijkt uit een studie die werd gepresenteerd op de KNMP-regiobijeenkomsten.
Apotheek Panacee in Grubbenvorst is ‘beste apotheek’
VAL Apotheek Panacee in Grubbenvorst in Noord-Limburg is de winnaar van het mystery guest-onderzoek 2014 van onderzoeksbureau AMP. De apotheek behaalde de meeste punten uit zes bezoeken van mystery guests.
Bemoedigend effect favipiravir bij ebola
Het experimentele geneesmiddel favipiravir is effectief bij ebolapatiënten die relatief weinig virusdeeltjes in hun bloed hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een klinische studie die plaatsvindt in een ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in de plaats Guéckédou, het centrum van de epidemie.
Dymista vergoed bij chronisch gebruik
De geneesmiddelcombinatie azelastinehydrochloride + fluticasonpropionaat (Dymista) is sinds februari in Nederland verkrijgbaar voor het gebruik bij matige tot ernstige seizoensafhankelijke en seizoensonafhankelijke allergische rhinitis, wanneer monotherapie met een intranasaal antihistaminicum of glucocorticoïde niet voldoende wordt geacht.
Lareb meldt 45 doden bij gebruikers DOAC's
Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft sinds de introductie van de nieuwe antistollingsmiddelen (DOAC’s) dabigatran, rivaroxaban en apixaban 45 meldingen ontvangen over gebruikers die zijn overleden, onder andere door bloedingen. In totaal heeft Lareb tot eind januari dit jaar 680 meldingen gekregen over bijwerkingen van deze middelen.
FDA vindt ondeugelijke kruidenmiddelen
De inhoud van vier van de vijf kruidenmiddelen die de FDA begin dit jaar heeft getest, week af van de informatie op het etiket. Dat bleek na een bezoek van de Amerikaanse geneesmiddelautoriteit aan vier landelijke apotheekketens. De kruidenmiddelen bleken geen of te weinig van het geclaimde bestanddeel te bevatten.
Veelbelovende proef met nieuw antibioticum
Leidse onderzoekers hebben een nieuw type antibioticum ontdekt, dat mogelijk een doorbraak is in de wereldwijde strijd tegen resistente bacteriën.
Lintje voor apotheker Paul van Bakel
Apotheker Paul van Bakel heeft een lintje ontvangen voor zijn bijdrage aan de eerstelijns gezondheidszorg in Sliedrecht. Burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht heeft hem vanmiddag de Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Huisartsen hadden Van Bakel voorgedragen voor een lintje. De KNMP ondersteunde de aanvraag.
Hormoontherapie geeft kans op eierstokkanker
Ook kortdurend gebruik van oestrogenen en progesteron tijdens de overgang verhoogt de kans op eierstokkanker. Per duizend vrouwen die hormonen slikken, krijgt er gemiddeld één extra eierstokkanker.
KNMP mogelijk in farmacogeneticaproject EU
De KNMP is door Henk-Jan Guchelaar en Ron van Schaik uitgenodigd deel te nemen aan twee projectaanvragen over farmacogenetica van het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. Guchelaar en Van Schaik hebben besloten de KNMP bij deze subsidieaanvraag te betrekken vanwege de farmacogenetische (doserings)adviezen in de G-Standaard.
Specialisten: geen bezwaar tegen biosimilars
Voor het voorschrijven van biosimilars aan nieuwe patiënten bestaan volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) geen bezwaren. Dit standpunt dient als praktische leidraad voor medisch specialisten.
Lareb: veel meldingen over Thyrax na Radar
Na de Radar-uitzending van vorige week over de nieuwe verpakking van Thyrax heeft bijwerkingencentrum Lareb meer dan tweeduizend meldingen ontvangen. “Dat veel patiënten bijwerkingen aan ons doorgeven als gevolg van een verpakkingswijziging is heel bijzonder”, aldus Lareb-directeur Agnes Kant.
CVA: nieuwe behandeling
Alteplase in combinatie met stent-trombectomie is effectiever dan enkel alteplase bij een ischemische beroerte.
Silibinine voor Cushing
Het plantextract silibinine kan worden gebruikt bij de ziekte van Cushing.
Abirateron bij prostaatkanker
Abirateron, gegeven voorafgaand aan chemotherapie, verlengt het leven van mannen met prostaatkanker.