Nieuws 2015
Breuken na nieuwe antipsychotica
Atypische antipsychotica verhogen mogelijk de kans op valpartijen en breuken. Dat stellen L.A. Fraser et al. in JAMA.
Probioticum mogelijke remedie tegen diabetes
Een gemodificeerde darmbacterie die glucagon-like-peptide 1 produceert, verlaagt de glucosespiegel bij diabetische ratten. Mogelijk komt de genezing van diabetes – zowel type 1 als 2 – hiermee een stap dichterbij.
Achmea vergoedt bereidingstoeslag
Apothekers mogen bij een eigen bereiding die ook in de handel verkrijgbaar is, per 1 januari 2015 een bereidingstoeslag declareren bij Achmea.
Controle glucosemeters
Bloedglucosemeters moeten aan “strengere toelatingseisen” voldoen voordat zij op de markt worden toegelaten. Dat stelt Diabetesvereniging Nederland (DVN).
Aanvulling
Anders dan gemeld in PW4 heeft VGZ voor zijn budgetpolis ‘Goede Keuze Polis’ naast Mediq en de Nationale Apotheek de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ) gecontracteerd.
Combinatietherapie: krachtig effect op tumor
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en Maastro Clinic hebben ontdekt dat een combinatie van bestraling en immuuntherapie bij muizen 75% van de tumorcellen laat verdwijnen. Binnenkort wordt deze veelbelovende therapie getest bij mensen.
Apotheekketens stappen uit cao-overleg
De Associatie van Ketenapotheken (ASKA) heeft zich definitief teruggetrokken uit het overleg voor een cao voor apothekers in loondienst. Volgens de werkgeversvereniging is er onvoldoende perspectief op een “voor alle partijen bevredigende uitkomst”.
Eerste biosimilars van tweede generatie op de markt
Twee biosimilars van infliximab komen in februari 2015 op de markt, tegelijk met het verlopen van het patent van Remicade in Europa. Ze zijn de eerste vertegenwoordigers van de nieuwe generatie biosimilars die in de pijplijn zit.
Nieuwe medicijnen bij hyperkaliëmie
Bij de behandeling van hyperkaliëmie zijn positieve resultaten geboekt met de kaliumion-vanger zirconiumsilicaat (ZS-9, ZS Pharma) en het kaliumbindend polymeer patiromer (Relypsa). De middelen gaven een significante reductie van de serumkaliumconcentratie.
Vitamine D gunstig bij hartfalen
In de helft van de door promovendus Nicolas Schroten onderzochte patiënten die aanvullende vitamine D-tabletten kregen, daalde het reninegehalte. In de andere helft nam het reninegehalte alleen maar verder toe.
Topjaar toelatingen FDA
De FDA keurde in 2014 het hoogste aantal nieuwe geneesmiddelen goed sinds achttien jaar. De Amerikaanse registratieautoriteit ging akkoord met 41 nieuwe middelen, 14 meer dan in 2013.
Partijen eerste lijn tegen klachtenwet
Invoering van de nieuwe klachtenwet geeft een forse lastenverzwaring voor zorgverleners en burgers. In een brief aan de Eerste Kamer uiten tien eerstelijnspartijen, waaronder de KNMP, hun bezwaren tegen deze wet.
Morningafterpil EllaOne zonder recept bij apotheek en drogist
Het receptgeneesmiddel ulipristal (Ella One) is naar verwachting vanaf april zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Dat maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend.
Preventief antibioticum zinloos
Een preventieve behandeling met antibiotica is niet zinvol bij patiënten met een beroerte. Dat publiceren neurologen van het Academisch Medisch Centrum in The Lancet.
FDA positief over isavuconazol
De FDA heeft geadviseerd isavuconazol (Cresemba) goed te keuren voor de behandeling van invasieve aspergillose en mucormycose.
Dosering en verdeling bij obesitas
Artsen en apothekers moeten bij de dosering van geneesmiddelen meer rekening houden met overgewicht. De verdeling en afbraak van een middel in het lichaam kan bij obese patiënten afwijken. Dat stelt klinisch farmacoloog Catherijne Knibbe in Annual Review of Pharmacology and Toxicology.
Stamcellen goed voor MS-patiënt
Patiënten met multipele sclerose boeken vooruitgang na een hematopoëtische stamceltransplantatie (HSCT), blijkt uit onderzoek. Autologe HSCT verbetert de fysieke en cognitieve functie en de kwaliteit van leven bij mensen met MS.
Schengenverklaringen via Centraal Administratie Kantoor
Het Centraal Administratie Kantoor legaliseert vanaf 1 januari 2015 de verklaringen voor reizen met opiaten.
‘Hulpmiddelverstrekking via landelijke leveranciers versnippert zorg’
KNMP-voorzitter vraagt Tweede Kamer in brief om overleg
De KNMP vindt de verstrekking van hulpmiddelen via landelijke leveranciers verwarrend voor patiënten. Dat heeft KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent vorige week geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt de versnippering van de zorg die hierdoor optreedt nadelig voor patiënten: zij krijgen steeds vaker niet alleen met hun eigen apotheek te maken, maar moeten veel andere leveranciers benaderen voor de gewenste zorg.
Ebola-uitbraak lijkt over hoogtepunt heen
De ebola-epidemie lijkt een keerpunt te hebben bereikt. In de drie zwaarst getroffen landen - Liberia, Guinee en Sierra Leone - is een daling te zien in het aantal nieuwe gevallen per week. Toch blijft volgens de WHO waakzaamheid geboden.