Nieuws 2015
Nieuw antibioticum ontdekt
Amerikaanse onderzoekers hebben een potentieel nieuw antibioticum ontdekt tijdens een screening van bactericide eigenschappen van bodemmicroben.
Mogelijk verband tussen SGLT-2-remmers en fracturen
Meer onderzoek naar een mogelijk verband tussen SGLT-2-remmers en botfracturen is nodig, betogen wetenschappers in een commentaar in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Verschillende studies hebben deze link al gelegd.
Doorbraak onderzoek verkoudheidsvirus
Het antivirale middel GS-5806 is in een klinische trial succesvol gebleken bij de behandeling van RSV-infecties. Proefpersonen ontwikkelden minder ziektesymptomen en hadden minder virus in hun neusslijm.
Informatie ebolamiddelen nog onvoldoende
Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs om conclusies te kunnen trekken over de werkzaamheid en de risico’s van experimentele geneesmiddelen tegen ebola. Dit is een van de belangrijkste conclusies van een tussentijdse beoordeling door het EMA.
Duchenne: afwijkende stamcellen
Afwijkende stamcellen spelen een rol bij Duchenne-spierdystrofie. Deze stamcellen maken gedurende het ziekteverloop geen nieuwe spiercellen meer aan, maar bindweefsel. Spierzwakte en stijfheid zijn het gevolg. Bij muizen is dit proces te remmen met losartan.
Nieuwe manier antistolling
Verlaging van de spiegels van factor XI (FXI) voorkomt veneuze tromboembolieën (VTE) na een totaleknieartroplastiek.
Metformine veiliger dan gedacht
Metformine is veiliger voor diabetespatiënten met milde nierfunctiestoornissen dan richtlijnen suggereren.
Radboudumc: nieuwe malariatherapie
Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een nieuwe combinatietherapie ontdekt die de patiënt geneest én de mug doodt. De Nijmeegse onderzoekers ontdekten per toeval dat het antiparasitaire middel ivermectine de malariamug doodt.
Leidse farmaciestudie vooral praktijkgericht
Aanvraag naar ministerie OCW eerste kwartaal de deur uit
De nieuwe farmaciestudie die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) volgend jaar wil beginnen, is vooral praktijkgericht. De bedoeling is dat de studenten 80 tot 85% van de studietijd in de praktijk werkzaam zijn. Dat doen zij in een ziekenhuis, een openbare apotheek, een verpleeghuis of een vergelijkbare instelling.