Probioticum mogelijke remedie tegen diabetes
Dat blijkt uit onderzoek dat John March en collega’s uitvoerden aan de Cornell University in Ithaca, New York. Ze modificeerden een bij mensen veel voorkomende bacteriestam, Lactobacillus, zodanig dat deze glucagon-like-peptide (GLP-1-) ging produceren.
Gedurende negentig dagen gaven ze dit gemodificeerde probioticum via orale toediening aan een groep diabetische ratten en een aantal gezonde ratten. Bij de diabetische ratten daalde de bloedglucose met zo’n 30%, terwijl bij het probioticum bij gezonde ratten niets deed op de glucosespiegel.
De onderzoekers ontdekten nog iets opvallends: het probioticum veranderde epitheelcellen in het bovenste deel van het darmstelsel in insulineproducerende cellen, vergelijkbaar met bètacellen uit de pancreas. Het aantal veranderde cellen was voldoende om 25-33% van de insulineproductie van een normaal werkende alvleesklier te vervangen. Bij ratten die het gemodificeerde probioticum kregen, daalde de glucosespiegel nadat ze voer kregen even snel als bij gezonde ratten.
Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat het probioticum darmepitheelcellen in staat stelt om de glucosecontrole van de alvleesklier over te nemen. Op deze wijze kunnen diabetes type 1 èn type 2 worden bestreden. Nu willen ze onderzoeken of hogere doses probioticum diabetes helemaal kunnen genezen.