Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers wil foute zorgverleners sneller aanpakken

28-09-2015
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil met een aanpassing van het medisch tuchtrecht eerder en beter ingrijpen als zorgverleners in de fout gaan. Ze stelt voor dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een zorgverlener bij ernstig disfunctioneren al verbiedt te werken, voordat een procedure is begonnen bij de tuchtrechter – in afwachting van een uitspraak.

Ook wil Schippers het mogelijk maken dat het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een beroepsverbod kan opleggen aan een zorgverlener. Nu kan bijvoorbeeld een veroordeelde chirurg zonder probleem werken als gewone arts. Ze is van plan tuchtrechters de mogelijkheid te geven zorgverleners een beroepsverbod op te leggen om met patiënten te werken of met een bepaalde categorie mensen - een zogenaamde ‘last tot onmiddellijke beëindiging van de beroepsuitoefening’ (LOBB).

Schippers heeft eind vorige week een consultatieronde geopend, waarbij deskundigen opmerkingen kunnen maken bij dit ‘ambtelijk concept wetsvoorstel modernisering tuchtrecht Wet BIG’. Nadat onder meer de Raad van State het heeft gelezen, stuurt de minister het definitieve wetsvoorstel komend voorjaar naar de Tweede Kamer, verwacht een woordvoerder van het ministerie van VWS.

De minister vindt ook dat er te veel lichte en te weinig zware zaken worden voorgelegd aan het tuchtcollege. Ze denkt dat patiënten de tuchtprocedure te moeilijk en langdurig vinden. Daarom wil de minister dat het tuchtcollege patiënten helpt, bijvoorbeeld door de juiste formuleringen te gebruiken.

Schippers wil ook dat patiënten hun klacht tijdens de procedure kunnen aanpassen. Nu kunnen klagers dat niet, terwijl ze vaak tijdens de procedure meer informatie krijgen over wat er is gebeurd. Verder vindt de minister dat IGZ zelf ook meer zaken voor de tuchtrechter kan brengen, maar ook bij het College van Medisch Toezicht (CMT). Dit college kan beslissen iemand uit het BIG-register te schrappen.

De minister schrijft bij het ambtelijk conceptvoorstel dat ze het jammer vindt dat er weinig zaken leiden tot een strafrechtelijke vervolging van zorgverleners. Om tot een veroordeling te komen, moet bewezen worden dat er schade of aanzienlijke kans op schade aan de gezondheid van iemand is toegebracht. “Het strafrecht, dat in dit soort zaken als ultimum remedium moet worden gezien, schiet daardoor tekort in de gevallen waar het tuchtrecht geen passende oplossing kan bieden”, schrijft ze.

Document acties

Back to top