Staatssecretaris Van Rijn komt met plan voor ouderenzorg
Dat zegt Van Rijn in een interview dat deze week verschijnt in het Pharmaceutisch Weekblad. Hij laat weten niet over alle verpleeghuizen tevreden te zijn. Alle betrokken partijen moeten verbeteringen doorvoeren, staat in zijn plan van aanpak. “Soms is het opleidingsniveau van het personeel onvoldoende, soms ligt het aan het management en soms ligt het aan het gebouw."
Na de overheveling van de langdurige zorg naar de wijken per 1 januari van dit jaar, vindt Van Rijn het wenselijk dat de vaardigheden van de zorgverleners aansluiten op de eisen die de zwaardere zorg aan hen stelt. “Voor demente ouderen is de zorg echt anders, waardoor je andere vaardigheden en competenties nodig hebt.” Bovendien wil de bewindsman meer aandacht voor de farmaceutische zorg voor ouderen in de wijk.
Van Rijn wil ook dat zorgverleners op korte termijn gezamenlijk speciale modules ontwikkelen voor de belangrijkste ziekten. Die partijen schrijven voor de belangrijkste aandoeningen - zoals dementie, diabetes en COPD - een module hoe de beste zorg eruit moet zien. Die standaard moet landelijk gaan gelden. De staatssecretaris wil dat de zorgsector snel begint met de module dementie. Hij hoopt dat die aan het einde van dit jaar gereed is.
“Met die modules komen we tot een beschrijving van wat zorgverleners in de wijk kunnen doen”, aldus de staatssecretaris. “En de uitkomst is zéker: meer samenwerking. Ik begin met dementie, want dat is voor veel mensen het probleem met de meeste impact en de meeste emotie. Ik wil dat de dementiezorg meer vanuit de behoefte van de cliënt wordt bekeken.”
Volgens Van Rijn zijn ouderen gebaat bij zorg van familie, mantelzorg, vrijwilligers en professionals. “Ik pleit ook voor structurele ondersteuning voor mantelzorgers, waardoor hun zorg wordt verlicht. De steun voor familie en mantelzorgers moet vorm krijgen. Dat kan door hen meer deskundigheid te geven, er tijdelijk iemand bij te zetten of soms door speciaal zorgverlof te geven.”
Van Rijn gaat de bureaucratie in de verpleeghuizen terugdringen door vermindering van het aantal registraties: “Het personeel klaagt vaak dat er te veel registraties zijn die kostbare tijd vergen. Ik wil daarom in het plan van aanpak initiatieven opnemen om die bureaucratie terug te dringen - op het gebied van controle, toezicht en administratie. Ik wil daarin een paar grote slagen maken, want als ik iets altijd hoor tijdens werkbezoeken, is het dit wel.”