'Teva wil Mylan overnemen voor € 37 miljard'
In het Financieele Dagblad laat bestuursvoorzitter Robert Coury van Mylan vandaag weten dat hij een voorkeur heeft om te worden overgenomen door Pfizer of Novartis. Reden voor hem is dat het bestuursmodel en de filosofie van deze bedrijven beter bij Mylan aansluiten.
"Het enige wat Teva te bieden heeft", vertelt Coury aan de krant, "is twee miljard dollar aan synergievoordelen. We zijn juist bezig om een wereldwijd platform te bouwen. In samenwerking met Novartis of Pfizer zit een echte strategische industriële logica, met grote voordelen.”
Pfizer had eind vorig jaar 74 miljard dollar aan kasgeld op buitenlandse banken staan. Die worden buiten de Verenigde Staten gehouden om geen belasting te hoeven betalen. Met dit geld kan Pfizer investeren of bedrijven overnemen.
Mylan heeft zich in februari van dit jaar statutair in Amsterdam gevestigd. Het bedrijf heeft daarna een stichting gevormd die een beschermingswal kan opwerpen als een concurrent Mylan tegen haar zin wil overnemen. De wet in Nederland maakt het mogelijk dat een dergelijke stichting met ‘preferente’ aandelen het stemrecht van de zittende aandeelhouders kan verwateren.
Op die manier kan Teva nooit een meerderheid van de aandelen Mylan kopen en het bedrijf overnemen. Op dezelfde wijze slaagde KPN er enkele jaren geleden in te voorkomen dat het telecombedrijf door een Mexicaans concern werd overgenomen.
Teva heeft vorige maand een bod gedaan van $ 40 miljard op Mylan, dat op de aandelenbeurs een waarde heeft van ongeveer $ 35 miljard. Coury zei toen dat het bod van Teva “niet eens in de buurt komt van een voorstel dat tot navolging zal leiden”, waarmee hij bedoelde: kon leiden tot een gesprek met de Israëliërs.
Mylan is zelf bezig met een overname: het bedrijf wil voor $ 30 miljard het Ierse Perrigo acquireren. Perrigo heeft juist vorige maand een ander concern overgenomen, Omega Pharma, als onderdeel van een toekomstplan in de top vijf van grootste farmabedrijven te komen.