Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vergoedingskwestie leidt tot discussie

Bereidingen: overleg gaande met zorgverzekeraars

PW Magazine 12, jaar 2015 - 17-03-2015
Het besluit van zorgverzekeraars te stoppen met de vergoeding van ruim honderd “niet-rationele” apotheekbereidingen heeft tot veel discussie geleid. Zorgverzekeraars vinden dat het Zorginstituut Nederland moet bepalen welke bereidingen bewezen effectief zijn. Apothekers, zorgverzekeraars en artsen zijn in overleg over de vergoedingen.
Vergoedingskwestie leidt tot discussie

De maatregel van zorgverzekeraars om vanaf 1 maart 2015 te stoppen met de vergoeding van ruim honderd doorgeleverde bereidingen heeft geleid tot veel discussie tussen apothekers, artsen en zorgverzekeraars.

Enkele zorgverzekeraars hebben in reactie hierop aangegeven de geneesmiddelen voorlopig toch te vergoeden. ONVZ is blijven vergoeden, CZ schort de maatregel drie maanden op en Achmea heeft toegezegd voorlopig coulant om te gaan met de maatregel. Menzis blijft vooralsnog achter haar besluit staan niet langer te betalen voor deze geneesmiddelen. VGZ wil niet reageren op de kwestie.

Zorgverzekeraars, KNMP, NPCF en artsenorganisaties zijn inmiddels in overleg getreden over de bediscussieerde apotheekbereidingen. Dit overleg zal plaatsvinden onder voorzitterschap van het Zorginstituut Nederland.

Rationaliteit

Het overleg moet duidelijkheid scheppen over de vergoedingen en de rationaliteit van apotheekbereidingen. Zorgverzekeraars zijn gestopt met het vergoeden van de ruim honderd bereidingen omdat die volgens de zorgverzekeraars niet-rationeel zouden zijn.

In reactie hierop stelde de KNMP dat de zorgverzekeraars op grond van de stand van de wetenschap en praktijk een groot aantal bereidingen ten onrechte uitsluiten van vergoeding.

Zorgverzekeraars vinden dat het Zorginstituut Nederland voortaan zou moeten bepalen welke bereidingen bewezen effectief zijn. Zorgverzekeraars Nederland heeft het Zorginstituut Nederland vorige week gevraagd snel duidelijkheid te verschaffen over de criteria voor vergoeding. Dat moet dit soort discussies over de effectiviteit van bereidingen in de toekomst voorkomen.

Het Zorginstituut Nederland laat in een reactie weten dat zorgverzekeraars volgens de wet ook zelf een rol hebben bij de bepaling wat verzekerde zorg is. “Waar die rol precies ligt, daarover gaan we met zorgverzekeraars en de KNMP in gesprek”, aldus een woordvoerder.

Medisch specialisten

De abrupte stop op de vergoeding van bereidingen zorgde vorige week voor veel ophef. Patiëntenorganisatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten waren verbaasd dat zij door de zorgverzekeraars niet van tevoren waren ingelicht over de maatregel.

Volgens de federatie is het aan de medisch specialist te bepalen welk geneesmiddel, in welke toedieningsvorm en dosering het meest effectief is. Met name binnen de kindergeneeskunde en de dermatologie zijn bereidingen op maat “essentieel voor een goede behandeling”, aldus de federatie.

300.000 patiënten, onder wie kinderen en terminale patiënten, maken gebruik van de apotheekbereidingen waarvan de zorgverzekeraars de rationaliteit nu ter discussie stellen.

Document acties

Reacties

25-03-2015 14:55
Apotheek Gasthuisberg zegt:

Magistrale bereidingen zijn levensnoodzakelijk voor de behandeling van patiënten met een zeldzame ziekte omdat er geen alternatief is: difenylcyclopropenone lotio, kaliumcitraat capsules en drank, biMyconase capsules, L-cituline drank, primaquinefosfaat capsules, lithiumgluconate drank, mepacrine capsules enz..

Back to top