Bewegen beter bij rugpijn dan pijnmedicatie
Enthoven, die vorige week promoveerde, volgde 675 patiënten met rugpijn in huisartsenpraktijken in Rotterdam en omstreken. 72% van deze ouderen slikt pijnstillers: 49% paracetamol en 57% ibuprofen of diclofenac. Maar huisartsen schrijven ook zwaardere middelen voor zoals tramadol of morfine, concludeert Enthoven.
Na een half jaar slikt een derde van de ouderen deze pijnstillers nog steeds, terwijl ze nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen en bijwerkingen kunnen geven zoals maagklachten en zelfs hartfalen.
Forceren
Uit het onderzoek van de promovenda naar het effect van NSAID’s bij rugpijn blijkt dat deze middelen de pijn en de fysieke beperkingen bij patiënten vrijwel niet wegnemen: slechts 3,3 punten op een schaal van 100 als het om pijn gaat.
Enthoven adviseert goed af te wegen of NSAID’s echt nodig zijn, als ze maar zo weinig effect hebben. Ze stelt dat het belangrijker is te blijven bewegen bij rugpijn. Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar in de praktijk blijkt dat rugpijn meestal vanzelf weer overgaat, aldus Enthoven.