Canagliflozine beschermt ook de nieren
Canagliflozine remt de natriumglucose cotransporter 2 (SGLT2) in de nieren, maar de effecten ervan op de nierfunctie waren nooit goed onderzocht, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Society of Nephrology (JASN).
Lambers Heerspink vergeleek gedurende twee jaar de effecten van canagliflozine en glimepiride met elkaar op gewicht, glucosespiegel en nierfunctie. Hiervoor gebruikte hij data van 1450 diabetespatiënten uit negentien landen die metformine kregen. Een deel van deze groep gebruikte naast metformine ook glimepiride (6-8 mg) en een ander deel kreeg ook canagliflozine 100 mg of canagliflozine 300 mg.
Nierfunctie
Lambers Heerspink concludeert dat beide middelen de bloedsuikerspiegel ongeveer evenveel verlagen. De nierfunctie blijkt echter met canagliflozine minder snel achteruit te gaan dan met glimepiride. Zo daalde de eGFR met 0,5 ml/min per 1,73 m2 per jaar (BI95 0,0-1,0) in de groep die 100 mg canagliflozine gebruikte, met 0,9 ml/min per 1,73 m2 per jaar (BI95 0,4-1,4) in de groep die 300 mg canagliflozine gebruikte en met 3,3 ml/min per 1,73 m2 per jaar bij de glimepiridegebruikers (BI95 2,8-3,8). Canagliflozine lijkt dus de nieren te beschermen. Volgens Lambers Heerspink biedt het middel een goede therapeutische kans voor diabetespatiënten die risico lopen op nierfalen.
Canagliflozine is al op de markt in Europa en Amerika. Om zeker te weten of dit middel inderdaad een betere keus is dan glimepiride voor de behandeling van nierfalen, moeten eerst grote studies met een langere follow-up worden uitgevoerd, aldus Heerspink.