Nieuws 2016
Inbraak apotheek Medisch Centrum Elsloo
Inbrekers hebben dinsdagochtend rond kwart voor 5 bij Apotheek Medisch Centrum in het Limburgse Elsloo ongeveer € 800 buitgemaakt en twee iPhones gestolen. De mannen kwamen binnen na met mokers een raam met vier lagen glas stuk te hebben geslagen, aldus een getuige.
Experimentele therapie borstkanker in basispakket
Een experimentele behandeling van BRCA1-like borstkanker met oncolytica en stamceltransplantatie wordt vanaf 1 januari 2017 vergoed uit de basisverzekering.
Elbasvir + grazoprevir in basispakket
Het combinatiepreparaat elbasvir + grazoprevir (Zepatier) wordt vanaf 1 januari 2017 vergoed uit het basispakket.
IVM: huisartsen schrijven steeds beter voor
Huisartsen volgen beter de richtlijnen, maar tussen regio’s en huisartsenparktijken bestaan nog grote verschillen bij het voorschrijven van antibiotica en combinatiepreparaten tegen astma en COPD. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Eerste apotheek met keurmerk toegankelijkheid
BENU Apotheek Wateringse Veld is de eerste apotheek met het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT). Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft het keurmerk vanmorgen uitgereikt in deze Haagse apotheek.
Omega-3 vermindert retinopathie
Bij patiënten met diabetes type 2 is een minimale dagelijkse inname van 500 mg meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren (tweemaal per week vette vis) geassocieerd met een verlaagd risico op gezichtsbedreigende diabetische retinopathie.
Doek valt voor studie farmaceutisch consulent
De hbo-opleiding Farmaceutisch consulent stopt in september 2017 met de instroom van nieuwe studenten. Met gemiddeld dertig aanmeldingen per jaar ontbreekt volgens hogeschool Saxion Next in Deventer de financiële basis voor deze opleiding.
CMR: medicatiedossier klopt niet vanwege onjuist BSN
Apothekers en hun medewerkers moeten bij nieuwe patiënten het BSN controleren op zorgverzekeringsbewijs of identiteitsbewijs. Alleen als dit niet mogelijk is, kunnen ze het BSN opvragen in de database van Sectorale Berichtenvoorziening in de Zorg (SBV-Z). Dit stelt Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR in een bericht dat vandaag is verstuurd aan apothekers.
GLP-1-analogen zijn cardiovasculair veilig
Uit cardiovasculaire veiligheidsstudies met de GLP-1-analogen liraglutide en semaglutide bij patiënten met diabetes type 2 blijkt dat het risico op cardiovasculaire events afneemt ten opzichte van placebo.
Recall Mirena hormoonspiraaltje
De firma Bayer roept met onmiddellijke ingang het Mirena hormoonspiraaltje met chargenummer TU01DCZ terug. Dit is een recall op apotheekniveau.
Continu meten: betere controle
Continue monitoring van de bloedsuikerspiegel verbetert de glykemische controle en vermindert ernstige hypoglykemieën.
DAPT bij diabeten niet langer
Diabeten hebben een hoger risico op ernstige cardiovasculaire events na stentplaatsing, maar dit risico vermindert niet door een langere gebruiksduur van dubbele plaatjesremmende therapie (DAPT).
Patiënten willen vergoeding voor dure geneesmiddelen
Drie kwart van de medicijngebruikers vindt dat dure geneesmiddelen volledig vergoed moeten blijven voor ernstig zieke patiënten. 52% is bereid daar ook meer premie voor te betalen. Dat blijkt uit een enquête van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onder zeshonderd panelleden.
Software voor reviews: meer tijd voor gesprek
Het automatiseren van medicatiebeoordelingen in zieken- en verpleeghuizen zal veel tijdswinst opleveren, stelt ziekenhuisapotheker Hugo de Wit in zijn promotieonderzoek. Hij ontwikkelde nieuwe software waarbij handmatige invoer van patiëntgegevens niet nodig is.
Mariëtte van de Lustgraaf nieuwe SPOA-voorzitter
Apotheker Mariëtte van de Lustgraaf is vanaf 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van de Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers (SPOA). Ze neemt de functie over van apotheker Mark Hagenzieker, die afscheid neemt van het bestuur.
Zenuwpijn door chemokuur kan blijvend zijn
Chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven en de klachten kunnen jaren aanhouden of zelfs blijvend zijn. Dat concludeert Tonneke Beijers van het Maxima Medisch Centrum die vorige week promoveerde aan Maastricht University.
ADHD-pillen lijken veilig voor het brein
Promovendus: geen hard bewijs voor langetermijneffect
Gebruik van ADHD-medicatie leidt op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op het brein. Dat concludeert hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen in haar proefschrift. Vorige week promoveerde zij op de langetermijneffecten van ADHD-medicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Tool helpt huisarts risicopatiënt te identificeren
Huisartsen krijgen ondersteuning van nieuwe software bij het identificeren van patiënten met een verhoogd risico op ziekte of overlijden. Ook helpt het door PharmaPartners ontwikkelde systeem de huisarts bij het maken van medische beslissingen op basis van de richtlijnen.
4-Fluoramfetamine onder Opiumwet
De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) komt vanaf 1 april 2017 op lijst I van de Opiumwet (harddrugs).
Onderzoek naar optimale dosis rituximab
Reumapatiënten reageren mogelijk even goed op een lagere dosis rituximab, wat minder bijwerkingen geeft en kosten bespaart. Het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek starten een tweejarig onderzoek naar de optimale dosering van rituximab.