Nieuws 2016
Langere voorzorg bij acitretine
Vrouwen en mannen die acitretine gebruiken moeten niet twee maar drie jaar wachten met zwanger worden of bloed doneren.
Projecten voor ouderenzorg vallen in de prijzen
Twee projecten voor kwetsbare ouderen, ‘WijsGrijs’ van Pharmium-apotheken en ‘Kwetsbare ouderen’ van de apothekers Sylvia Verwoert en Fleur de Groot, hebben de KNMP Zorginnovatieprijs najaar 2016 gewonnen. De prijzen zijn vanmorgen uitgereikt op het KNMP Congres in de Jaarbeurs in Utrecht.
RIVM: geneesmiddelen bedreigen oppervlaktewater
Geneesmiddelresten vervuilen in toenemende mate het oppervlaktewater in Nederland, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het RIVM. Vijf geneesmiddelen zijn in concentraties aangetroffen die de veiligheidsnorm overschrijden voor waterorganismen.
VVD wil meerjarige contracten stimuleren
De VVD wil dat zorgverzekeraars veel vaker meerjarige contracten afsluiten met zorgverleners. “Op die manier kunnen zorgverleners investeringen doen om vernieuwingen mogelijk te maken en de zorg verder te verbeteren.”
CV-risico psoriasis gelijk aan DM
Patiënten met psoriasis hebben mogelijk een even groot risico op cardiovasculaire aandoeningen als patiënten met diabetes type 2.
Handschoenen hoeven niet steriel
Bij kleine chirurgische ingrepen is het niet nodig om steriele handschoenen te dragen.
Vrije artsenkeuze bepalend bij keuze zorgverzekering
Bij de keuze voor een basiszorgverzekering vinden consumenten vrije artsenkeuze en de hoogte van de zorgpremie het belangrijkste.
Combinatie beter bij melanoom
Combinatie van nivolumab met ipilimumab als eerstelijnsbehandeling van melanoom verbetert mogelijk de overleving ten opzichte van monotherapie met ipilimumab.
VS en EU bundelen krachten voor zeldzame ziekten
Meer samenwerking op het gebied van weesgeneesmiddelen is nodig om zoveel mogelijk patiënten te laten profiteren van studies. Met dat doel starten de European Medicines Agency (EMA) en de United States Food and Drug Administration (FDA) een werkgroep voor zeldzame ziekten.
Groot onderzoek met filgotinib
Biotechnologiebedrijf Galapagos begint dit jaar een nieuw wereldwijd onderzoeksprogramma met zijn middel filgotinib. Daarbij wordt de werkzaamheid bij darmziekten verder onderzocht.
Galenusprijs 2016 voor middel tegen stamceldeficiëntie
De Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 is toegekend aan Holoclar, een middel bij limbale stamceldeficiëntie na verbranding van het oog, dat wordt verkregen uit autologe hoornvliescellen. Apotheker-farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink ontving de Galenus Researchprijs.
Eerste Kamer stemt in met wet uitwisseling medische gegevens
Patiënten kunnen in de nabije toekomst eenvoudiger toestemming geven om medische informatie uit te wisselen met zorgverleners. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wet die dat regelt: de wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens.
40% van patiënten bezoekt huisarts voor zelfzorgklacht
Bij ruim 40% van de huisartsbezoeken heeft de patiënt een zelfzorgklacht; bij 46% van deze klachten schrijft de huisarts een recept uit en bij 19% geeft de arts een zelfzorgadvies. Dat blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie voor zelfzorg Neprofarm.
Smeerinstructie nodig bij verdovende crème
Meer uitleg is nodig bij het afleveren van Emla-crème, vindt Bijwerkingencentrum Lareb. Onlangs kwam daar een vierde melding binnen van iemand die de ernstige bijwerking methemoglobinemie ontwikkelde, doordat te veel crème was gesmeerd.
Capecitabine: verlies vingerafdruk
Tijdens behandeling met capecitabine kan de vingerafdruk tijdelijk verdwijnen.
Tripeltherapie: minder exacerbaties COPD
Toevoeging van een langwerkende muscarinereceptorantagonist aan een langwerkend bèta-sympathicomimeticum en een inhalatiecorticosteroïde verbetert de longfunctie en vermindert het aantal exacerbaties.
Aanpassingen productinformatie, september 2016
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
App voor gevaarlijke pillen
Red Alert is een app die gebruikers van uitgaansdrugs waarschuwt voor pillen die een extra groot risico vormen voor de gezondheid. Dat heeft staatsecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) gisteren bekendgemaakt bij de lancering van deze nieuw app.
Overheidscampagne tegen taboe op depressie
Depressie is in Nederland de meest voorkomende reden van ziekteverzuim, maar toch is het nauwelijks een gespreksonderwerp. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dit veranderen en start daarom een landelijke publiekscampagne over depressie.
Rechter bekrachtigt boetes uitstel generiek
Innovatieve en generieke fabrikanten die afspreken te wachten met het op de markt brengen van een generiek zijn terecht beboet door de Europese Commissie. Dat heeft de Europese rechter bevestigd in een uitspraak in de Lundbeck-zaak.