Nieuws 2016
Veel klachten in apotheek door medicijntekorten
Drie kwart van de apothekersassistenten krijgt dagelijks klachten van patiënten door medicijntekorten en door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Een kwart van hen heeft te maken met agressieve klanten aan de balie als bijvoorbeeld geneesmiddelen als Thyrax of dexamfetamine niet beschikbaar zijn.
SIR zoekt apothekers voor onderzoek receptwijzigingen
Om inzicht te geven in de rol van de openbaar apotheker bij het oplossen van farmacotherapeutische, logistieke en administratieve problemen start SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy een landelijk onderzoek. Het onderzoeksteam roept openbaar apothekers op data aan te leveren.
Beoordeling hulpmiddelen EU faalt
Medische hulpmiddelen die eerder worden goedgekeurd in de EU dan in de VS, krijgen significant vaker te maken met veiligheidsmeldingen en recalls.
Rebound na stoppen fingolimod
Stoppen met fingolimod voor de behandeling van multipele sclerose leidt mogelijk tot een opvlamming van de ziekte.
Apixaban voorlopig de beste papieren bij VTE
De DOAC’s apixaban, dabigatran en rivaroxaban zijn gemiddeld even effectief in het voorkomen van veneuze trombo-embolieën. Het bloedingsrisico is lager voor apixaban ten opzichte van de andere twee DOAC’s.
Neus voor nieuwe antibiotica
Een bacterie die voorkomt in onze neus, is mogelijk een nieuwe bron van antibiotica.
Descovy past in het GVS
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat Descovy (emtricitabine + tenofoviralafenamide) kan worden opgenomen op bijlagen 1 en 2 van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Nieuw middel tegen multipel myeloom
Een nieuw middel tegen multipel myeloom (beenmergkanker) verhoogt de levensverwachting van patiënten sterk. In een groep patiënten die alleen een standaardbehandeling kreeg met bortezomib en dexamethason was de ziekte bij 27% nog een jaar stabiel, maar in de groep die ook daratumumab kreeg, was dat 61%.
RIVM: nog veel uitdagingen voor personalized medicine
Voor een effectieve toepassing van personalized medicine spelen naast erfelijke informatie ook factoren als leeftijd, geslacht, eetgewoonten, andere ziekten en het gebruik van meerdere geneesmiddelen een rol. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
D66: minder medicijnen voor kinderen
D66 wil dat artsen voortaan terughoudender zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen aan kinderen. Zorgverleners zouden eerst langer moeten zoeken naar andere behandelmethoden.
Henk-Jan Guchelaar nieuw lid van het CBG
Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Henk-Jan Guchelaar is gisteren beëdigd als nieuw lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Productieprobleem crisantaspase
Door een productieprobleem is crisantaspase (Erwinase) in de komende weken beperkt beschikbaar.
Verbetering
Inkopen bereidingen blijft toegestaan
Inspectie lanceert nieuwe eisen voor doorleveren
Niet-bereidende apothekers behouden de mogelijkheid apotheekbereidingen in te kopen bij bereidende apotheken. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de vandaag gepubliceerde nieuwe circulaire voor collegiale bereidingen.
Pfizer neemt producent van Xtandi over
Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer neemt het eveneens Amerikaanse Medivation over, dat is gespecialiseerd in kankermedicatie. Beide bedrijven hebben gisteren een akkoord bereikt over een overnamebedrag van € 12,3 miljard.
Canagliflozine beschermt ook de nieren
Het diabetesmiddel canagliflozine verlaagt niet alleen bloedsuiker, maar helpt ook bij het beschermen van de nieren. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Pijnstiller zonder bijwerkingen ontdekt
Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers denkt een pijnstiller te hebben ontdekt zonder bijwerkingen. Het nieuwe molecuul, PZM21, bleek in dierproeven de pijn net zo goed te bestrijden als morfine.
Patiënt niet de dupe van EPD
Hoewel de implementatie van een elektronisch patiëntendossier in ziekenhuizen veel onrust kan veroorzaken, heeft het geen nadelige gevolgen voor opgenomen patiënten.
Productiefout vertraagt levering Thyrax
Schildkliermedicijn pas in voorjaar 2017 beschikbaar
Een productiefout in de nieuwe fabriek in Duitsland is er de oorzaak van dat schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in het tweede kwartaal van 2017 weer verkrijgbaar is voor ongeveer 350.000 patiënten in Nederland, en niet dit najaar zoals eerder gemeld, laat producent Aspen Pharma Trading weten. Over twee maanden komt het bedrijf met de precieze datum waarop het middel weer beschikbaar is.
Raloxifeen optie bij schizofrenie
Bij vrouwen met therapieresistente schizofrenie verbetert raloxifeen de symptomen en de klinische respons.