Nieuws 2016
ZIN wil dequalinium niet in GVS
Het Zorginstituut Nederland adviseert dequalinium (Fluomizin) niet op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.
Fusie NVPF en NVZA afgerond
De Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) zijn samengegaan.
NZa: huisarts moet doorverwijzen naar internetapotheek
Huisartsenpraktijk Reuver weigert mee te werken aan medicatieverstrekking door internetapotheken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de huisartsen hiervoor op de vingers getikt.
Isala ontwikkelt kant-en-klare spuiten
Met een spuitenvulmachine en speciale spuiten maakt Ziekenhuisapotheek Isala geneesmiddelen centraal en machinaal klaar in gesteriliseerde spuiten. Isala claimt de eerste apotheek te zijn in Europa met deze werkwijze.
Appelsap beter dan ORS
Voor kinderen met milde gastro-enteritis en minimale dehydratie is behandeling met verdund appelsap en vloeistoffen naar keuze een goed alternatief voor ORS.
Chemo: hoop bij pancreaskanker
Chemotherapie met een FOLFIRINOX-schema verlengt de overleving bij inoperabel pancreascarcinoom.
Vergoeding voor cholesterolverlager alirocumab
De cholesterolverlager alirocumab (Praluent) wordt vanaf 1 juni vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag bekendgemaakt. Alirocumab is na evolocumab (Repatha), dat per 1 april wordt vergoed, het tweede middel in een nieuwe klasse van cholesterolverlagers.
Nieuwe bijsluiters zelfzorg
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) brengt de productinformatie van een groot aantal zelfzorgmiddelen beter met elkaar in overeenstemming.
Vergoeding sacubitril + valsartan
Het Zorginstituut Nederland adviseert sacubitril + valsartan (Entresto) op te nemen op bijlage 1B en bijlage 2 van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.
Diabetesvereniging start school voor diabetespatiënten
Patiënten met diabetes weten volgen de Diabetesvereniging Nederland (DVN) vaak weinig van hun ziekte, waardoor het moeilijk is hen actief bij de behandeling te betrekken. Met de oprichting van de DiabetesSchool wil DVN de positie van diabetespatiënten versterken.
Recall Natriumsulfaatdrank 30 g/100 ml Fagron
Fagron Nederland roept zijn Natriumsulfaatdrank 30 g/100 ml terug vanwege microbiologische contaminatie. De recall van de charges 14J10/H, 15F19/F en 16B24/C geldt op patiëntenniveau.
Straaltje vervangt naald bij injectie
Een laserpointer die geneesmiddelen, met behulp van een klein straaltje vloeistof, zonder naald rechtstreeks via de huid het lichaam inspuit. Fernandez Rivas, onderzoeker bij het UT-onderzoeksinstituut MESA+, werkt aan de Universiteit Twente aan deze naaldvrije injectiemethode.
Inbreker rooft geld uit apotheek
Een inbreker heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ruim € 500 gestolen uit de kassa’s van Benu Apotheek Oldenzaal. Even voor twee uur ’s nachts kwam de inbreker binnen door een raam te forceren.
Groen licht voor master Leiden
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) starten in september met een masteropleiding Farmacie. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft deze week haar goedkeuring gegeven.
Strengere regels EU voor medische hulpmiddelen
De EU-ministers van Volksgezondheid en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over strengere regels voor medische hulpmiddelen en in-vitro-diagnostica. Doel is deze materialen veiliger aan te bieden aan patiënten en innovatieve producten sneller op de markt te brengen.
Sneller de juiste antibioticabehandeling
Met twee nieuwe testen kan de veroorzaker van een infectie sneller worden opgespoord. Hierdoor kunnen patiënten zestien uur eerder het goede antibioticum krijgen, waardoor er eerder kan worden gestopt met te brede en overbodige antibiotica.
Amphia Ziekenhuis onder verscherpt toezicht
De patientveiligheid en medicatieveiligheid in het Amphia Ziekenhuis te Breda en Oosterhout zijn onvoldoende, daarom stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ziekenhuis voor zes maanden onder verscherp toezicht.
Geld studie hartfalen
Nieuwe technieken ontwikkelen zodat artsen hart- en vaatzieken in een vroeg stadium kunnen opsporen en behandelen. Met dat doel investeert de Hartstichting, in samenwerking met Technologiestichting STW, € 9 miljoen in negen nieuwe onderzoeken.
Geneesmiddel voor zeldzame vorm coeliakie
Voor een nieuw geneesmiddel tegen refractaire coeliakie, een agressieve vorm van lymfleklierkanker in de darm, zijn onderzoekers van het VUmc vorige maand een onderzoek gestart.
Radiolabel voorspelt werking infliximab
Door sarcoïdosepatiënten een radioactieve stof toe te dienen, kunnen artsen in de toekomst mogelijk voorspellen of er aangrijpingspunten zijn voor infliximab. Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Roeland Vis van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.