Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Borstkanker: combinatie hoopvol

Preoperatieve behandeling van vroege HER2-positieve borstkanker met een combinatie van trastuzumab en lapatinib laat al na elf dagen bij een kwart van de patiënten de tumoren krimpen of volledig verdwijnen.

Geneesmiddelen PW 16 - 21-04-2016

Aanpassingen productinformatie, maart 2016

De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW 20 - 21-04-2016

Anti-hiv-partijen: PrEP nog dit jaar

Stel de pre-expositieprofylaxe (PrEP) beschikbaar voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Dat vragen Aids Fonds en Soa Aids Nederland in een brief aan minister Edith Schippers van VWS.

Algemeen, Geneesmiddelen 21-04-2016

Reuma: meerdere middelen tegelijk starten

Bij de behandeling van reuma direct starten met meerdere geneesmiddelen, zoals prednison en TNF-remmers, werkt beter dan het één voor één uitproberen.

Geneesmiddelen PW 17 - 20-04-2016

‘Patiëntendossiers ziekenhuizen niet op orde’

Twintig van de veertig mysterypatiënten die hun medisch dossier hebben opgevraagd bij hun ziekenhuis, ontvingen onjuiste gegevens. Vijf mysterypatiënten kregen helemaal geen informatie, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Algemeen PW 17 - 19-04-2016

Blijvende vergoeding voor alemtuzumab

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alemtuzumab (Lemtrada) blijvend te vergoeden voor volwassenen met actieve relapsing-remitting multipele sclerose (RRMS).

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 17 - 19-04-2016

Betrouwbare test voorkomt onnodige chemokuren

De betrouwbaarheid van de MammaPrint – een prognostische test die in kaart brengt of iemand met borstkanker een hoog of laag risico heeft op uitzaaiingen – is nu ook in een grote gerandomiseerde Europese studie aangetoond. De resultaten van de MINDACT-studie, waaraan 6693 vrouwen met borstkanker meededen, zijn deze week gepresenteerd op het jaarcongres van de American Association for Cancer Research in New Orleans.

19-04-2016

Herbeoordeling na onderzoek Alkem BE

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) is een herbeoordeling gestart van geneesmiddelen die zijn onderzocht op de locatie van Alkem BE te Mumbai (India).

Geneesmiddelen PW 17 - 18-04-2016

Omzet zelfzorg apotheken daalt 5%

Apotheken hebben in 2015 de omzet van zelfzorgmiddelen zien dalen met 5,3% ten opzichte van 2014. Drogisterijketens, zoals Etos en Kruidvat, boekten daarentegen in dezelfde periode 8% meer omzet. De totale zelfzorgmarkt groeide met 0,9%.

Industrie, Praktijkvoering 18-04-2016

Vergoeding tioguanine gewijzigd

Sinds 1 april wordt tioguanine (Thiosix) alleen vergoed voor volwassenen met inflammatoire darmziekten indien azathioprine en mercaptopurine niet voldoen en indien het middel niet wordt gecombineerd met een tumornecrosefactor-alfaremmer of met vedolizumab.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars 15-04-2016

Herbeoordeling Symbioflor 2

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat Symbioflor 2 (Escherichia coli-bacteriën) herbeoordelen.

Geneesmiddelen PW 18 - 15-04-2016

UMC Utrecht onder verscherpt toezicht

Het UMC Utrecht staat voor de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Directe aanleiding is de communicatie van het ziekenhuis richting de Inspectie over een in opspraak geraakte KNO-chirurg.

Politiek & overheid 14-04-2016

Uitbreidingen indicaties adalimumab en nivolumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen PW 18 - 14-04-2016

Uitbreidingen indicaties eribuline

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen PW 17 - 14-04-2016

Meppel weert diclofenac voor schoner water

Om rivieren, kanalen en sloten te beschermen tegen schadelijke medicijnresten, krijgen patiënten in Meppel geen diclofenac meer voorgeschreven. Dat hebben huisartsen, apothekers en het Waterschap Drents Overijsselse Delta besloten.

Geneesmiddelen PW 16 - 14-04-2016

Nieuw peptide doodt zelfs resistente bacteriën

In de strijd tegen antibioticaresistentie is onderzoeker Peter ’t Hart erin geslaagd een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat de celwand van bacteriën afbreekt. Het middel bleek zelfs effectief bij resistente bacteriën. ’t Hart promoveerde op 4 april aan de Universiteit Utrecht.

Geneesmiddelen PW 15 - 14-04-2016

ADHD-patiënten moeten bijbetalen voor Amfexa

Ongeveer 30.000 patiënten met ADHD moeten vanaf 1 mei tientallen euro’s per maand bijbetalen voor het geneesmiddel Amfexa 5 mg. Nu is dexamfetamine 5 mg een apotheekbereiding, maar vorige maand is het drie keer zo dure Amfexa op de markt gekomen, waardoor de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg binnenkort niet meer mag worden doorgeleverd.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 16 - 14-04-2016

Voor de zomer plan voor aanpak medicijntekorten

Kritiek Tweede Kamer op fabrikanten dure geneesmiddelen

Voor de zomer komt een werkgroep met plannen om de medicijntekorten terug te dringen. "Het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag gezegd in een debat met de Tweede Kamer over haar recente nota over geneesmiddelenbeleid: "We gaan een strak plan maken."

Politiek & overheid PW 16 - 13-04-2016

Misselijkheid: volg protocol

Artsen kunnen anti-emetica bij chemotherapie beter voorschrijven op basis van een risicomodel dan naar eigen inzicht.

Algemeen PW 15 - 13-04-2016

Substitutie lamotrigine mogelijk

Een switch naar twee verschillende generieke lamotrigineproducten gaf geen verschillen in aanvalsfrequentie bij epilepsiepatiënten [Lancet Neurol. online publicatie 11 feb 2016].

Geneesmiddelen PW 15 - 13-04-2016

Document acties

Back to top