Nieuws 2016
Borstkanker: combinatie hoopvol
Preoperatieve behandeling van vroege HER2-positieve borstkanker met een combinatie van trastuzumab en lapatinib laat al na elf dagen bij een kwart van de patiënten de tumoren krimpen of volledig verdwijnen.
Aanpassingen productinformatie, maart 2016
De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Anti-hiv-partijen: PrEP nog dit jaar
Stel de pre-expositieprofylaxe (PrEP) beschikbaar voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Dat vragen Aids Fonds en Soa Aids Nederland in een brief aan minister Edith Schippers van VWS.
Reuma: meerdere middelen tegelijk starten
Bij de behandeling van reuma direct starten met meerdere geneesmiddelen, zoals prednison en TNF-remmers, werkt beter dan het één voor één uitproberen.
‘Patiëntendossiers ziekenhuizen niet op orde’
Twintig van de veertig mysterypatiënten die hun medisch dossier hebben opgevraagd bij hun ziekenhuis, ontvingen onjuiste gegevens. Vijf mysterypatiënten kregen helemaal geen informatie, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Blijvende vergoeding voor alemtuzumab
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alemtuzumab (Lemtrada) blijvend te vergoeden voor volwassenen met actieve relapsing-remitting multipele sclerose (RRMS).
Betrouwbare test voorkomt onnodige chemokuren
De betrouwbaarheid van de MammaPrint – een prognostische test die in kaart brengt of iemand met borstkanker een hoog of laag risico heeft op uitzaaiingen – is nu ook in een grote gerandomiseerde Europese studie aangetoond. De resultaten van de MINDACT-studie, waaraan 6693 vrouwen met borstkanker meededen, zijn deze week gepresenteerd op het jaarcongres van de American Association for Cancer Research in New Orleans.
Herbeoordeling na onderzoek Alkem BE
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) is een herbeoordeling gestart van geneesmiddelen die zijn onderzocht op de locatie van Alkem BE te Mumbai (India).
Omzet zelfzorg apotheken daalt 5%
Apotheken hebben in 2015 de omzet van zelfzorgmiddelen zien dalen met 5,3% ten opzichte van 2014. Drogisterijketens, zoals Etos en Kruidvat, boekten daarentegen in dezelfde periode 8% meer omzet. De totale zelfzorgmarkt groeide met 0,9%.
Vergoeding tioguanine gewijzigd
Sinds 1 april wordt tioguanine (Thiosix) alleen vergoed voor volwassenen met inflammatoire darmziekten indien azathioprine en mercaptopurine niet voldoen en indien het middel niet wordt gecombineerd met een tumornecrosefactor-alfaremmer of met vedolizumab.
Herbeoordeling Symbioflor 2
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat Symbioflor 2 (Escherichia coli-bacteriën) herbeoordelen.
UMC Utrecht onder verscherpt toezicht
Het UMC Utrecht staat voor de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Directe aanleiding is de communicatie van het ziekenhuis richting de Inspectie over een in opspraak geraakte KNO-chirurg.
Uitbreidingen indicaties adalimumab en nivolumab
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.
Uitbreidingen indicaties eribuline
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.
Meppel weert diclofenac voor schoner water
Om rivieren, kanalen en sloten te beschermen tegen schadelijke medicijnresten, krijgen patiënten in Meppel geen diclofenac meer voorgeschreven. Dat hebben huisartsen, apothekers en het Waterschap Drents Overijsselse Delta besloten.
Nieuw peptide doodt zelfs resistente bacteriën
In de strijd tegen antibioticaresistentie is onderzoeker Peter ’t Hart erin geslaagd een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat de celwand van bacteriën afbreekt. Het middel bleek zelfs effectief bij resistente bacteriën. ’t Hart promoveerde op 4 april aan de Universiteit Utrecht.
ADHD-patiënten moeten bijbetalen voor Amfexa
Ongeveer 30.000 patiënten met ADHD moeten vanaf 1 mei tientallen euro’s per maand bijbetalen voor het geneesmiddel Amfexa 5 mg. Nu is dexamfetamine 5 mg een apotheekbereiding, maar vorige maand is het drie keer zo dure Amfexa op de markt gekomen, waardoor de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg binnenkort niet meer mag worden doorgeleverd.
Voor de zomer plan voor aanpak medicijntekorten
Kritiek Tweede Kamer op fabrikanten dure geneesmiddelen
Voor de zomer komt een werkgroep met plannen om de medicijntekorten terug te dringen. "Het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag gezegd in een debat met de Tweede Kamer over haar recente nota over geneesmiddelenbeleid: "We gaan een strak plan maken."
Misselijkheid: volg protocol
Artsen kunnen anti-emetica bij chemotherapie beter voorschrijven op basis van een risicomodel dan naar eigen inzicht.
Substitutie lamotrigine mogelijk
Een switch naar twee verschillende generieke lamotrigineproducten gaf geen verschillen in aanvalsfrequentie bij epilepsiepatiënten [Lancet Neurol. online publicatie 11 feb 2016].