Nieuws 2016
Uracildrankje voorspelt toxiciteit fluorouracil
Een uraciltest voorspelt ernstige bijwerkingen bij patiënten die chemotherapie krijgen met fluorouracil of capecitabine. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren. “Hiermee kunnen we patiënten veel leed besparen.”
Bert Leufkens vertrekt bij het CBG
Bert Leufkens stopt op 1 augustus 2017 als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Houdbaarheid na openen zelfzorgmedicijnen
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verzoekt fabrikanten van niet-receptplichtige geneesmiddelen om op elke hersluitbare verpakking een houdbaarheidstermijn na openen te vermelden.
Celecoxib: risico HVZ zelfde als ibuprofen
Bij patiënten met reuma die een NSAID nodig hebben, komen cardiovasculaire events niet vaker voor bij gebruik van een matige dosering celecoxib dan bij ibuprofen of naproxen. Dat is de conclusie van een non-inferioriteitsstudie die is uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse registratieautoriteit FDA.
NHG: aandacht voor antihormonale therapie
Bijwerkingen van antihormonale therapie is een van de redenen waarom vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker vaker de huisarts bezoeken dan leeftijdsgenoten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap besteedt in de herziene NHG-Standaard Borstkanker dan ook extra aandacht aan de bijwerkingen van tamoxifen en aromataseremmers. De vernieuwde standaard is deze week gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap en vervangt de vorige versie Diagnostiek van mammacarcinoom.
Aanpassingen productinformatie, november 2016
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Tranexaminezuur: minder bloeding
Preoperatieve toediening van tranexaminezuur bij coronairchirurgie vermindert het bloedingsrisico zonder toename van trombotische complicaties of overlijden.
ZIN adviseert prijsarrangement Epclusa en Zepatier
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat zowel Epclusa (sofosbuvir + velpatasvir) als Zepatier (elbasvir + grazoprevir) in aanmerking komt voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het ZIN adviseert de minister prijsarrangementen te bedingen, zoals ook is gebeurd bij andere direct werkende antivirale middelen (DAA’s) tegen hepatitis C.
CRC: bevacizumab niet adjuvant
Ondanks goede resultaten bij gemetastaseerd colorectaal carcinoom blijkt bevacizumab niet effectief in de adjuvante setting.
Cranberry voorkomt UWI niet
Het gebruik van cranberrycapsules vermindert de aanwezigheid van bacteriën of witte bloedcellen in de urine niet.
Exjade: nieuwe formulering, lagere dosering
De introductie van filmomhulde tabletten Exjade (deferasirox) ter vervanging van de dispergeerbare tabletten brengt een dosisverlaging met zich mee. Extra oplettendheid is geboden wanneer patiënten overschakelen van de ronde, witte, dispergeerbare tabletten naar de blauwe, ovale, filmomhulde tabletten.
Inzameling medicijnafval vaak chaotisch geregeld
Onderzoek KNMP: kosten apothekers lopen soms fors op
De inzameling van medicijnafval in Nederland is een chaos. Het vervoer, de verwerking en de kosten voor de apotheker zijn verschillend of helemaal niet geregeld. Alleen in de grotere steden is sprake van eenduidig beleid: daar hoeven apothekers meestal niet te betalen voor de inzameling.
Schorsing grondstoffen Zhejiang Hisun
Het European Directorate for the Quality of Medicines (EDQM) heeft de Certificates of Suitability geschorst van grondstoffabrikant Zhejiang Hisun.
VJA: apotheker ook als voorschrijver
Focus van jonge apothekers verschuift naar zorg
Apothekers zijn geneesmiddelexperts die voorschrijven en patiënten individueel coachen. Net als huisartsen moeten ze voor de zorg die zij leveren een vast bedrag per patiënt ontvangen. Dat schrijft de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) in haar toekomstvisie op de farmaceutische zorg.
Verlenging voorwaardelijke vergunning ataluren
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert een verlenging van de voorwaardelijke handelsvergunning voor ataluren (Translarna).
Psycho-educatie bipolaire stoornis
Psycho-educatie (PE) is mogelijk zinvol voor patiënten met een bipolaire stoornis die nog vroeg in het ziekteproces zitten.
Apotheker op afdeling is goed voor patiënt
Een gecombineerde interventie van scholing van voorschrijvers, medicatiebeoordelingen en farmaceutische visites door ziekenhuisapothekers leidt op chirurgische afdelingen tot een significante vermindering van geneesmiddelgerelateerde complicaties. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.
Vijf uitbreidingen indicaties, november 2016
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vijf uitbreidingen van indicaties.
Geen monochloorazijnzuur meer bij wratten
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt niet langer monochloorazijnzuur aan bij de behandeling van wratten.
Migrainepillen kind geen effect
Amitriptyline en topiramaat zijn niet geschikt voor preventie van migraine bij kinderen.