Nieuws 2016
App voor toedienen medicatie ziekenhuis
Om veilig geneesmiddelgebruik te bevorderen, scannen verpleegkundigen in het Albert Schweitzer Ziekenhuis met een app het geneesmiddel én de barcode op het polsbandje van de patiënt. Het ziekenhuis heeft deze ‘scan app’ zelf ontwikkeld.
Broodje kaas bespaart veel medicijnkosten
Door het dure kankergeneesmiddel pazopanib in te nemen met een broodje kaas, kan € 10.000 per patiënt per jaar worden bespaard. Het medicijn voor niercelkanker en kanker in weke delen werkt na een ontbijt beter dan op nuchtere maag, zodat de dosering omlaag kan.
Dendritischeceltherapie vergoed
Dendritischeceltherapie tegen huidkanker wordt per 1 april voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.
Depressierichtlijn voor jeugd vaak genegeerd
Slechts 20% van de jongeren die met een antidepressivum start, krijgt het eerstekeuzemiddel fluoxetine voorgeschreven. De meesten starten met citalopram, dat tweede keus is volgens de depressierichtlijn voor jongeren uit 2009. Ook beginnen vooral tieners vaak met een te hoge startdosering.
Evolocumab vanaf 1 april in het basispakket
Het cholesterolverlagende middel evolocumab (Repatha) wordt vanaf 1 april vergoed vanuit het basispakket voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanochtend bekendgemaakt.
Benepali alleen voor volwassenen
Benepali, een biosimilar van etanercept (Enbrel), is niet geschikt voor kinderen.
NZa: meer aandacht dure medicatie in contracten
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben in hun contracten voor dit jaar meer en betere afspraken gemaakt over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
10 miljoen keer ‘ja’ tegen het LSP
Tien miljoen Nederlanders hebben aan één of meer van hun zorgverleners toestemming gegeven voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP), dat meldt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).
Inbrekers rammen pui van Goudse apotheek
In Apotheek Wijer aan Ronsseweg in Gouda heeft vanmorgen rond vijf uur een ramkraak plaatsgevonden, meldt Omroep West.
Onderzoek stapeling gadolinium in hersenen
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat gadolinium-contrastmiddelen herbeoordelen wat betreft stapeling in hersenweefsel.
10.000 patiënten op online dossier Mijn Erasmus MC
Meer dan 10.000 patiënten hebben online de weg gevonden naar Mijn Erasmus MC, om daar hun persoonlijke medisch dossier in te zien, meldt het Erasmus MC.
Werkzaamheid ICS overtreft risico pneumonie
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) vindt dat de werkzaamheid van inhalatiecorticosteroïden opweegt tegen de risico’s.
Bereidingsapotheken ASz en Amphia gefuseerd
De bereidingsapotheken van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Amphia Ziekenhuis in Breda gaan samen verder onder de naam A+ Apotheek.
Leiden hoog in wereldranglijst universiteiten
Het Leiden Academic Centre for Drug Research staat op de 21ste positie van de QS World University Rankings top-50. Voor Nederland staat het Leidse instituut daarmee op de hoogste positie voor het vakgebied farmacie.
Herbeoordeling idelalisib vanwege bijwerkingen
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) begint een herbeoordeling van idelalisib (Zydelig).
Herbeoordeling van hepatitis C-middelen
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een herbeoordeling gestart van Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi en Viekirax.
CBG buigt zich over bijwerkingen
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verricht nader onderzoek naar twee signalen van het Bijwerkingencentrum Lareb.
Osteonecrose bij aflibercept
Bij gebruik van aflibercept (Zaltrap) kan zich osteonecrose in de kaak voordoen. De kans is het grootst als aflibercept en intraveneuze bisfosfonaten tegelijk of na elkaar worden toegediend. Bij bisfosfonaten is het risico op osteonecrose in de kaak al bekend.
Schippers analyseert wet apotheekhoudende huisarts
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid komt voor de zomer met een analyse van de wetgeving over apotheekhoudende huisartsen. Dat heeft ze vorige week gezegd in een debat in de Tweede Kamer.
Farmaconcern Valeant in problemen
Het Canadese farmaceutische bedrijf Valeant is in de financiële problemen gekomen. Door zwakke bedrijfscijfers en onduidelijke communicatie over de toekomst halveerde de koers van het aandeel gisteren.