Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Landelijk project voor zorg dialysepatiënten

GIC stelt doseringsadviezen op voor G-Standaard

De KNMP is vorige maand begonnen doseringsadviezen voor medicatie op te stellen voor nierdialysepatiënten. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) verwacht dat de eerste adviezen dit voorjaar in de G-Standaard staan.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW 6 - 09-02-2016

PPI’s: vaker nierschade

Het gebruik van protonpompremmers is geassocieerd met een hogere incidentie van chronische nierschade.

Geneesmiddelen PW 6 - 08-02-2016

Heronderzoek negatief advies mercaptamine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) start, op verzoek van de aanvrager, een heronderzoek naar mercaptaminehydrochloride (Dropcys).

Algemeen, Geneesmiddelen PW 7 - 05-02-2016

Groot verlies voor Fagron

Apotheekleverancier Fagron heeft vorig jaar een verlies geleden van € 202 miljoen. Belangrijke oorzaak is een afschrijving van € 226 miljoen die het bedrijf heeft gemaakt op zijn Amerikaanse dochterbedrijven Bellevue Pharmacy en Freedom Pharmaceuticals.

Geneesmiddelen, Industrie 05-02-2016

Tbc: kinetiek maakt ertapenem kansrijk

Op grond van zijn farmacokinetisch/farmacodynamisch profiel is er goede hoop op een effectieve inzet van ertapenem tegen multidrugresistente tuberculose.

Geneesmiddelen PW 5 - 04-02-2016

Twee uitbreidingen indicaties, januari 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over twee uitbreidingen van indicaties.

Algemeen, Geneesmiddelen PW 7 - 04-02-2016

Apotheker adviseert over seks en havermout

Werkt Avena Sativa L - ofwel havermout - niet meer libidoverhogend door bijwerkingen van geneesmiddelen, kom dan naar uw apotheker voor advies. Met een column met deze strekking in het Almelose Weekblad vragen de apothekers van de Acacia Apotheek en Apotheek de Kolk aandacht voor geneesmiddelen die de zin in seks kunnen verminderen.

Geneesmiddelen PW 6 - 04-02-2016 1 reactie

Liever een meta-analyse

Een kleine meta-analyse geeft meer inzicht dan een grote klinische studie.

Algemeen PW 5 - 04-02-2016

NHG: maximaal vier injecties in knie per jaar

Een huisarts mag maximaal vier keer per jaar een intra-articulaire corticosteroïdeninjectie toedienen aan iemand met knieartrose die onvoldoende baat heeft bij pijnstillers. En er moet minimaal zes weken tussen de injecties zitten. Het effect van een dergelijke injectie is beperkt en korter dan drie weken en er kunnen bijwerkingen optreden.

Geneesmiddelen PW 5 - 03-02-2016

Medicatiebewaking: mét CDSS

Beslissingsondersteunende software (CDSS) helpt bij de preventie van adverse drug reactions (ADR’s) bij gehospitaliseerde ouderen.

Algemeen PW 5 - 03-02-2016

Samenwerking arts en apotheker

Apothekers moeten hun plaats in artsenpraktijken nog waarmaken.

Praktijkvoering PW 5 - 02-02-2016

134 nieuwe diergeneesmiddelen in 2015

Het Bureau Diergeneesmiddelen heeft in 2015 134 nieuwe diergeneesmiddelen ingeschreven in het handelsregister.

Geneesmiddelen PW 6 - 01-02-2016

Inspectie gaat leken-inspecteurs inzetten

Patiënten, mantelzorgers en familie krijgen met ingang van 2016 een grotere rol bij het beoordelen van de kwaliteit van zorg. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt.

Politiek & overheid, Praktijkvoering PW 6 - 01-02-2016

Schippers dwingt lagere prijs af bij farmaceuten

Minister in nota kritisch over geneesmiddelfabrikanten

Patiënten moeten sneller toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen en de prijs van duurdere medicijnen moet fors omlaag. Daarom heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag in een nota aan de Tweede Kamer een reeks maatregelen aangekondigd die de “houdbaarheid van de farmaceutische zorg” overeind moeten houden.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 5 - 01-02-2016

Lareb lanceert app voor bijwerkingen

Zorgverleners en patiënten kunnen met een nieuwe app van Bijwerkingencentrum Lareb bijwerkingen melden en nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Geneesmiddelen 29-01-2016

Menzis: meerdere fabrikanten preferent per geneesmiddel

Apothekers hoeven minder vaak te wisselen van doosje dankzij een nieuwe wijze van aanbesteding van zorgverzekeraar Menzis. Dat is volgens Henk Eleveld, manager farmacie van Menzis, mogelijk doordat meerdere fabrikanten hebben ingeschreven op de maximale vergoedingsprijs die Menzis zelf heeft vastgesteld.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 5 - 29-01-2016

Bloeddruk: lager is beter

Bloeddrukverlaging verlaagt evenredig het risico op mortaliteit en hart- en vaatziekten, ongeacht de uitgangswaarde of comorbiditeiten.

Geneesmiddelen PW 4 - 28-01-2016

Schippers: vermeld houdbaarheid na opening

Fabrikanten moeten de houdbaarheid na opening standaard vermelden op alle geneesmiddelen voor meervoudig gebruik, ook als deze gelijk is aan de algemene houdbaarheidsdatum (zonder openen). Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op Kamervragen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 28-01-2016

Nivolumab op 1 maart in basispakket

Vanaf 1 maart zal het geneesmiddel nivolumab voor longkanker worden vergoed uit het basispakket. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vandaag bekendgemaakt. Na intensieve onderhandelingen met de fabrikant van het medicijn, Bristol-Myers Squibb (BMS), heeft zij een “veel lagere” prijs voor het middel bedongen, aldus het ministerie van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 5 - 28-01-2016

Cannabidiol optie bij epilepsie

Een open-label studie geeft aanwijzingen dat cannabidiol de aanvalsfrequentie verlaagt bij patiënten met ernstige therapieresistente epilepsie [Lancet Neurology, online 23 december 2015].

Geneesmiddelen PW 4 - 27-01-2016

Document acties

Back to top